"Doğan Yayın Holding'in Cezasını Geri Çekin"

Uluslararası Yayıncılar ve Dağıtım Kuruluşları Birliği (Distripress), Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazarak, Doğan Yayın Holding’e (DYH) yönelik ceza ve yaptırımların basın özgürlüğünü hedef aldığını belirtti.

Kuruluş, Maliye Bakanlığı’nın verdiği (3 milyar 755 milyon lira) ağır vergi cezası kararının geri çekilmesini istedi.

Mektupta şöyle denildi:

Biz tüm dünyada basın ve dağıtım özgürlüğünü destekleyen bir kuruluşuz. Unesco’yla işbirliği içinde çalışıyoruz. Üyelerimiz dünyanın en büyük gazete ve dergi yayıncıları. Türkiye de dahil 96 ülkeyi temsil ediyoruz.

Türiye’de toplandık: Son kurultayımızı çok sayıda Türk yayın ve dağıtım kuruluşlarının desteğiyle Ekim 2008’de İstanbul’da gerçekleştirdik. Bu yayıncılar ve dağıtım kuruluşlarıyla halen çok sıkı işbirliği içindeyiz.

Ceza endişe verici: Ülkenizdeki siyasi ve ekonomik gelişmeleri çok yakından ve dikkatle izliyoruz. Biz, kuruluş ve üyelerimiz uluslararası saygınlığa sahip medya grubu Doğan Yayın Holding’e karşı vergi cezaları konusunda çok endişeliyiz.

Büyüklüğü şüphe uyandırdı: Cezaların içeriğiyle ilgili bir yorum yapma hakkına sahip değiliz, ancak böyle ölçüsüz ve ağır bir vergi cezası, cezanın asıl amacı konusunda şüphe uyandırmaktadır.

Siyasi baskı güçleniyor: Özellikle Doğan Medya Grubu gazetelerine karşı yaptığınız boykot çağrısı ve öteki yaptırımlar burdaki asıl amacın medya üzerindeki siyasi baskıyı artırmak ve eleştirel gazeteciliği engellemek olduğu konusundaki şüpheleri daha da güçlendiriyor.

Basın özgürlüğü tehlikede: Bir medya grubunun varlığını tehdit eden yaptırımlar basın özgürlüğünü de tehlikeye sokuyor. Bu nedenle sizden tüm gücünüzle Doğan Grubu’yla ilgili mali durumun kurallara uygun olarak incelenmesini garanti altına almanızı arz ediyoruz.

Özgürlük için geri çekin: Maliye Bakanlığı’nın kararının revize edilmesi uluslararası basın yayın kuruluşlarınca çoğulculuğu ve basın özgürlüğünü korumada bir adım olarak değerlendirilecektir.

(soL - Haber Merkezi)