Dış basında operasyon yorumları!

Sabah saatlerinde başlayan ve işadamlarının yanısıra 3 Bakan'ın oğlunun da gözaltına alındığı yolsuzluk operasyonuna ilişkin, dış basında AKP ve cemaat çatışmasına işaret eden yorumlar yapılıyor.

(soL - Haber Merkezi) ABD’de yayınlanan Wall Street Journal, “Türk polisi, Rüşvet İddiaları Soruşturmasında Yüksek Profilli Kişileri Gözaltına Alıyor” başlıklı haberinde operasyon için “kritik seçimler öncesi Türkiye’nin siyaset sisteminde şok dalgalarını yarattı” değerlendirmesini yaptı. Operasyonla birlikte, borsanın düştüğünü, Türk Lirası'nın değer kaybettiğine dikkat çeken gazetenin yorumcuları Başbakan Erdoğan’ın ve Fethullah Gülen’in destekçileri arasındaki şiddeti artan muharebenin bu duruma neden olduğunu yazdı.

“Son bir ay içinde Erdoğan, Gülen cemaatinin gücünü azaltmaya yönelik bir yıllık çabayı hızlandırdı” iddiasını dile getiren gazete, Gülen destekçilerinin polis ve yargıdaki kilit yerleri kontrol ettiklerini söyledi.

“Bu durum daha çok siyasi istikrarsızlığına neden olacak, Türkiye üzerinde belirsizlik dalgaları ve kalın bir sis yayılıyor” diyen bir WSJ yorumcusu “AKP, rahatça ülkenin en popüler siyasi partisi olmayı sürdürüyor ancak iç çatlakları son aylarda artan biçimde kamuoyuna yansıdı bu da toplumun hükümet karşıtı kısımlarını cesaretlendirdi. Yaz aylarındaki hükümet karşıtı gösteriler, milyonları çekerek o zamana kadar Erdoğan’a karşı yapılan en önemli meydan okumaydı. Ancak bölünmüş muhalefeti güçlendirmedi, hükümetin popülaritesini de azaltmadı” şeklinde yazdı.

Financial Times'in(FT) haberinde ise operasyon kapsamında önde gelen işadamlarının sorgulandığına dikkat çekilerek “İnşaat projeleri Türkiye’de hem siyasi hem de iş faaliyetinin odağında” diye yazdı. AKP ve cemaat arasındaki çatışmanın, “çatışmanın dış gözlemcileri şaşırttığını” da kaydeden FT, operasyonun yerli yorumcularca Erdoğan hükümeti ile Gülen hareketi arasındaki “çatlağa” bağlandığını anlattı. FT “Soruşturmanın arka perdesinde kökleri İslam’da olan AKP ile, eleştirenlerin ve bazı AKP'lilerinin bile başta polis, yargı ve savcılıklar gibi Türkiye’nin kurumlarına sızdığını söyledikleri Fethullah Gülen hareketi arasındaki keskin biçimde artan gerilimi var" şeklinde yazdı.

Dış basında göze çarpan diğer haberler şöyle

REUTERS: Türk polisi, kamu ihalelerine ilişkin rüşvet iddialarıyla ilgili bir soruşturma kapsamında ünlü işadamları dahil 18 kişiyi gözaltına aldı...Polis, haberlerle ilgili yorum yapmayı reddediyor.

AFP: Polis, İstanbul ve Ankara'daki çok sayıda eve baskın düzenleyerek, aralarında üç bakan oğlu da bulunan 20'den fazla kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında tanınmış işadamları ve devlete bağlı Halkbank'ın genel müdürü dahil bürokratlar da var. İş dünyasından yana olmakla övünen Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye'de kronik bir problem olan yolsuzluğun kökünü kazıma sözü vermişti.

BBC Türkçe: Türkiye'de "yolsuzluk operasyonu"... İstanbul ve Ankara'da sabah saatlerinde başlatılan eş zamanlı operasyonlarla bazı işadamlarıyla kabineden üç bakanın oğullarının gözaltına alındığı bildirildi. Gözaltına alınanlar arasında İstanbul'da bir belediye başkanının da olduğu söyleniyor. Halk Bankası'nda da arama yapıldığı gelen haberler arasında. Basına yansıyan haberlerde, çocukları gözaltına alınan bakanların İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Çevre Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar olduğu öne sürüldü.

Rusya'nın Sesi Radyosu: İstanbul'da yolsuzluk ve rüşvet operasyonu... İstanbul'da aralarında ünlü isimlerin ve işadamlarının da bulunduğu isimlerin evlerine baskın düzenlendi. Çok sayıda gözaltı var. Mali Şube ekipleri uzun süredir devam eden hazırlık çalışmalarının ardından kamu ihalelerinde fesat ve rüşvet operasyonu başlattı. Sabaha karşı başlayan operasyonda önceden tespit edilen 22 adrese baskın yapıldı. Aralarında Türkiye’nin önde gelen işadamlarının da bulunduğu 22 kişi gözaltına alındı. Operasyonun diğer illere de sıçrayacağı, gözaltı sayısının artacağı bildirildi. Gözaltına alınan isimler arasında Ali Ağaoğlu'nun yanı sıra bir bakanın oğlu da bulunuyor.