Destek bunun neresinde?

Deniz Baykal'ın Brüksel'de Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup temsilcileriyle yaptığı görüşmeyi Cumhuriyet Portal “Sosyalistlerden Baykal'a destek" başlığıyla verdi. Baykal'ın görüşmelerden destekle çıktığı iddiasını ortaya atan Cumhuriyet'in kendi haberinin detaylarında ise herhangi bir destek ifadesine rastlanmıyor.

Deniz Baykal dün Brüksel'de Avrupa Parlamentosu(AP) Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz ve yardımcılarıyla bir araya geldi. Baykal görüşmede Schulz ve ekibine CHP'nin anayasa değişiklik teklifi konusundaki görüşlerini iletti. Schulz ise Baykal'la Türkiye ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Baykal ayırca Sosyalist Grup'a hitap etti.

Cumhuriyet Portal, Sosyalist Grup tarafından yapılan açıklamaları, diğer basın organlarından farklı olarak “CHP'ye destek” olarak vermeyi tercih etti. Ancak haberin detayında yer alan ifadelerde Sosyalist Grup'un Türkiye değerlendirmelerini “asker-sivil ilişkileri” üzerine kurduğu göze çarpıyordu. Haberde, Sosyalistlerin Türkiye'de “laik devlet ve demokrasinin koruyucusunun ordu olamayacağını” vurguladıkları da yer aldı.

Cumhuriyet'in haberinde, Baykal'la yapılan toplantının sonunda Sosyalist Grup adına yapılan açıklamada, “Aday ülke olarak Türkiye, iki temel ilke olan laiklik ve demokrasiye bütünüyle saygı göstermelidir ve bizler sayın Baykal ve partisinden Türk makamlarını bu doğrultuda teşvikte Avrupalı bir rol oynamasını bütünüyle umuyoruz” denildiği, “Ordu, laik devlet ve demokrasiyi koruyamaz. Türk ordusunun herhangi bir şekilde siyasi hayata müdahalesi ters etki doğurur ve kabul edilemez. Bu mesaj, Türkiye'de herkes tarafından açıkça anlaşılmalıdır” ifadelerinin kullanıldığı da belirtildi.
Haberde yer alan Sosyalist Grup açıklamaları, Baykal'ı destekler nitelikte olmadığı gibi, askerlerin siyasete müdahalesini destekleyen politikalar güttüğü düşünülen CHP'yi eleştirir nitelikteydi.

Öte yandan, Sosyalist Grup Başkanı Schulz'un yaptığı açıklamalarda da Baykal'a destek verildiğine ilişkin herhangi bir ifade yer almaması dikkat çekti.

Cumhuriyet haberde Schulz'un anayasa değişikliği paketine ilişkin şu sözlerine yer verdi:
“Bu paketin tek tek maddeleri hakkında yargıda bulunmam mümkün değil. Fakat (anayasa değişikliği paketinde) bir taraftan reformları hayata geçirip, Türkiye'yi AB'ye yaklaştıran bir kararlılık görüyoruz, diğer taraftan (bu paket) iktidar tarafından çok taktiksel ve dahili düşüncelerle ortaya sürüldü. O halde şuna bakmalıyız gerçek içerik nedir ve taktik nedir. Onun için yargıda bulunmak çok zor” diye konuştu.
Martin Schulz'un, Ergenekon davasına bakışının sorulması üzerine, Türkiye'de yargının bağımsızlığına inancını vurgulayarak, “Şu an itibariyle bağımsız yargının yaptıklarından şüphe duymak için hiçbir nedenim yok” dediği de haberde yer aldı.

Sosyalistler ne kadar sosyalist?
Cumhuriyet Portal'ın Baykal'a destek verdiğini ilan ettiği "Sosyalistler", Avrupa Parlamentosu'ndaki Sosyalist Grup. Cumhuriyet'in öne çıkardığı, birçoğu Avrupa ülkelerinde şu anda iktidarı ellerinde bulunduran ya da iktidarın ortağı olan bu “Sosyalistler”in sosyalizmle, emekçi haklarıyla bir ilgisi bulunmuyor. Bu grup Avrupa'da sağ politikaların savunucusu olarak bilenen sosyal demokrat partileri bir araya getiriyor.

AP'deki Sosyalist Grup'un bileşimine bakıldığında Almanya'daki Sosyal Demokrat Parti, İngiliz İşçi Partisi, Fransa'daki Sosyalist Parti ve Zapatero liderliğindeki İspanya Sosyalist İşçi Partisi'nin başı çektiği görülüyor.

Bu partilerin ortak noktalarından biri yakın geçmişte dünyayı kana bulayan savaşları ya bizzat kendilerinin çıkarmış olmaları ya da savaşlara ortak olmaları. İngiliz İşçi Partisi bugün hala işgal altında bulunan Irak'ta kan döken ABD'nin en sadık ortağı.

Ayrıca bu partiler Afganistan'da ülke ordularının işgal operasyonuna katılmasına yeşil ışık yakmış bulunuyorlar.

Neo-liberal politikaları acımasızca uygulayan bu partilerin işçi hakları, ücretler, sosyal güvenlik gibi başlıklarda sicilleri son derece kirli. Bu nedenle bir çoğu kendileriyle, rakipleri olan merkez sağ partiler arasında kayda değer bir potika farklılığı ortaya koymakta zorlanıyorlar.
(soL-Haber Merkezi)