Darbeye karşı gazetecilik onuru

Honduras’ın tek açıktan darbe karşıtı cephede yer alan gazetesi El Libertador’un yöneticisi Jhonny Lagos, darbe hükümetinin her türlü baskısına karşı onurlu gazeteciliğini ve direnişini sürdürmeye çalışıyor.

Honduras’taki darbe hükümeti, darbeye karşı çıkan özgür basına karşı elinden geleni ardına koymuyor. Darbeciler, özellikle medyaya karşı baskılarında olabildiğince temkinli davranmaya çalışıyor, zira darbenin meşruiyeti o kadar sallantıda ki, ABD’nin dahi açıktan destek ilan edemediği darbeciler, “basın özgürlüğü” gibi normal zamanlarda kıtadaki diğer devrimci hükümetlere karşı silah olarak kullandıkları bir konuda açık vermekten kaçınıyorlar.

Bu temkinliliğe rağmen, basın özgürlüğü Honduras’ta defalarca ayaklar altına alındı. Muhabirler tutuklandı, işkenceden geçirildi. Radio Globo ve Canal 36 kapatıldı, çok sonra tekrar yayın yapmalarına izin verildi.

Yazılı basın cephesindeyse, darbecilerin başını ağrıtan gazete El Libertador oldu. Darbe karşıtı cephenin tek gazetesi olan El Libertador’un (İspanyolca’da “Kurtarıcı” anlamında) kurucusu ve yöneticisi olan Jhonny Lagos, darbe hükümetine direnmeyi sürdürüyor.

Narco News Bulletin’den Belén Fernández’in görüştüğü Lagos, 21 Ekim sabahı direniş hareketine yakın olan bir generalden telefon aldığını, generalin kendisine darbe hükümetinin başkanı Roberto Micheletti ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Martha Lorena Alvarado’nun yaptığı ikili bir görüşmede kendisi hakkında “ölüm fermanı” çıkarıldığını aktardığını söyledi.

Martha Lorena Alvarado, El Libertador’da geçtiğimiz günlerde yayınlanan “Darbeci Opus Dei (tutucu bir Katolik örgüt) üyeleri” listesinde fotoğrafıyla yerini almıştı.

Ancak Jhonny Lagos, sadece ölümle korkutularak susturulmaya çalışılmıyor. 28 Haziran’da Manuel Zelaya ülke dışına sürüldüğünde, Lagos’a Libertador’un yayın çizgisini değiştirmesi için 10 milyon lempira (yaklaşık yarım milyon dolar) teklif edilmişti. Teklif, Lagos’un ulusal birlik ve Kasım’da yapılması planlanan seçimlere destek ifade eden iki makale yazması talebini de kapsıyordu.

Lagos, darbecilerin teklifini getiren aracıya Libertador’un derhal fast-food zincirlerinin reklamlarını yayınlamaya hazır olduğu, fakat bunların üzerine “Dikkat! Bu ürün darbecidir!” yazacakları yanıtını verdiğini aktarıyor.

Muhabir Membreño kaçırıldı
Gazete üzerindeki baskılar sadece yönetici olan Lagos’a karşı değil. Gazetenin muhabirlerinden Delmer Membreño, 28 Eylül günü kar maskeli kişilerce kaçırıldı. Lagos, Membreño’nun gazete binasından iki sokak aşağıda kaçırılıp bir kamyonla şehirden 40 km ilerideki bir arsaya götürüldüğünü, burada dövüldüğünü, yüzünde ve kollarında sigara söndürüldüğünü ve 6 bin dolar değerinde teknolojik teçhizatının da kırıldığını belirtiyor. Ayrıca, Lagos’un anlatımına göre, Membreño’ya “Jhonny kendisi ve ailesi için daha beterlerine hazırlıklı olsun” mesajını iletmesi de söylenmiş.

Yeraltına iniyorlar
Direniş yanlısı generalin verdiği son haberle birlikte Lagos ve gazete emekçileri, gazete binasını boşaltıp ülkenin ve kentin çeşitli yerlerine dağılma kararı aldılar.

Çocuk yaşlarından beri tütün işçiliği, terzilik, ayakkabı boyacılığı, inşaat işçiliği, futbolculuk gibi çeşitli işlerde çalışmış olan 44 yaşındaki Lagos, darbecilerin en fazla kendisini öldürebileceklerini söylüyor.
(soL - Dış Haberler)