‘Çocukların kahramanı He-Man değil Ka'b bin Malik olsun’

Zaman gazetesinde yer alan “Çocukların kahramanı sanal değil sahabe olsun” başlıklı haberde, He-Man’in yerine “sahabe-i kiram”ın çocuklara oyuncak olarak verilmesi istendi.

Zaman gazetesinin hedefinde şimdi de oyuncak kahramanlar var. Gazete üst üste yaptığı haberlerle önce milli kahramanların sonra da sahabelerin çocuklara kahraman olarak sunulmasını istedi.

Bugün soL gazetesinde Aslı İnanmışık imzası ile yer alan haberde, Zaman gazetesinin yeni çocuk oyuncakları önerilerine yer verildi.

Fatih Sultan Mehmet’in oyuncağı yok diye samuray kılıcı alınıyor
Çocukların Osmanlı ve Anadolu motiflerine ait oyuncaklardan uzak yetiştirildiğini belirten Zaman gazetesi, küreselleşmenin etkilerinin arttığı dönemde milli kahramanların hızla küresel kahramanlara dönüşebileceğini ileri sürdü.

Gazete, çocuğuna Fatih Sultan Mehmet’i anlatan bir babanın ilgili oyuncağı bulamadığı için He-Man ya da Samuray kılıcı aldığını belirtirken, Zaman’a konuşan İstanbul İl Kültür Müdürü Ahmet Emre Bilgili, “Amerika kültürü etkisi altındaki oyuncak sanayisiyle kültürümüz arasında bir bağ yok” dedi.

Konuya ilişkin giriş anlamı taşıyan haberin hemen ardından yine Zaman gazetesinde yer alan ikinci haberde, çocuklara dini figürlerin oyuncaklarının alınması istendi.

“Peygamberi gören, o dönemde yaşayan insan” anlamına gelen sahabe oyuncaklarıyla çocukların “asr-ı saadet”e yönlendirilebileceğini yazan gazete, Fethullah Gülen’in sahabeleri anlatan sözlerine de haberde yer verdi.

İşte Zaman’ın çocuklar için oyuncak önerileri:

“Kimi doğruluğu, kimi çalışkanlığı kimi de iffetiyle örnek bir yaşam süren sahabe-i kiram, çocuklara rol model olarak sunulabilir. Kur’an-ı Kerim bunu ‘Üsve-i Hasene’ olarak ifade ediyor ve Ahzâb ile Mümtahine Sûresi’nde en güzel örnek olarak Peygamber Efendimiz’i (sas) ve Hazreti İbrahim’i (as) gösteriyor.

Atatürk Üniversitesi İslam Hukukçusu Yrd. Doç. Dr. Ahmet Güneş, çocuklar için iyi bir rol model olarak, Efendimiz’in ikliminde yetişen sahabelerden örnek veriyor. Sahabelerin hayat felsefesinin ‘imanla ölümsüzlüğe erme ve hayırlı işlerde birbirleriyle yarışma’ olduğunu kaydeden Güneş, onların evrensel insani değerlerle bezenmiş olduğu için herkese örnek olabileceğini söylüyor. Tebük Seferi sonrası herkesin mazeret beyan edip af dilediği bir anda Ka’b bin Malik’in doğruyu söyleyerek mazeret beyan etmemesini hatırlatan Güneş, “Sonunda doğruluğun mükâfatını gördü. Allah’ın tövbesini kabul ettiğini bildiren ayetlerle taçlandırıldı Ka’b bin Malik. Bu abide şahsiyet, çocuklara doğru söyleme ve yalandan kaçınma noktasında iyi bir örnek.”