CHP Kurultayı'ndan medya manzaraları

Kemal Kılıçdaroğlu'nun beklendiği gibi genel başkan seçildiği CHP'nin 33. Olağan Kurultayı, büyük bir medya ordusu tarafından takip edildi. Medyanın olağanüstü ilgisi nedeniyle, kaba bir hesapla neredeyse 50 katılımcıya bir gazeteci düştü.

CHP Kurultayı'nın dün gerçekleştirilen ve 50 bin kişinin katıldığı belirtilen ilk bölümüne, Kemal Kılıçdaroğlu'nu genel başkanlığa taşıyan süreçte payı olan merkez medya kadar CHP'deki gelişmelerden AKP lehine notlar almak üzere hazır bulunan yandaş medya da büyük ilgi gösterdi. Kurultayı izleyen yerli ve yabancı medya mensuplarının sayısı 860'ı bulurken, bazı televizyon kanalları sabah saatlerinden kurultayın sonuna dek kesintisiz canlı yayın gerçekleştirdiler. NTV, CNNTÜRK ve Habertürk birden fazla noktadan canlı yayın yaparken TRT'nin kurultaya kısıtlı yer vermesi dikkat çekti.

"Amiral gemisi" çıkartma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık sürecinde en büyük destekçilerinden olan Doğan Medya Grubu'nun önde gelen gazetesi Hürriyet'in, grup kararına rağmen Deniz Baykalcı rolünü üstlenen yazarı Yılmaz Özdil dünkü "Basın'ç" adlı yazısında, "bizim grup mesela, Hürriyet, Milliyet, Star TV, Kanal D, CNN filan, 143 gazeteciyle salonda... CHP'nin 140 kişilik İstanbul delegesinden fazlayız... 'Yandaş medya' tabir edilen arkadaşlar, bizi sollamış, 229 personelle takip edecekler... Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'AKP'nin borazanı' dediği TRT bile, 17 delegeyle borazan çalmaya geliyor!" demişti.

Kurultayın dünkü bölümü, beş köşe yazarı tarafından Hürriyet'in bugünkü nüshasında yorumlandı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını ayakta alkışladığı görülen Tufan Türenç'in izlenimleri grubun resmi görüşü olarak anlaşıldı. Türenç, "Ancak tarihi kurultaylar, kongreler bu kadar büyük kalabalıklara ve heyecana sahne olur. CHP’nin 33. Olağan Kurultayı da böyle bir kurultaydı. Hiç kimse kuşku duymasın CHP’de son bir haftadaki baş döndürücü değişim ülkemizin yazgısını güzelliklere taşıyacak nitelikte. En önemlisi de Türkiye artık alternatifsizlik içinde çırpınan bir ülke olmaktan kurtulacak. Türk halkı, artık AKP’ye mahkûm değil. Hiç kimse kuşku duymasın, Türkiye için demokratik, hukukun işlediği, kazancın hakça bölüşüldüğü, özgür ve korkusuz yaşam yolu açıldı" diye yazdı.

Yandaş medya "çatlak" peşinde
Kılıdaroğlu'nun adaylığını resmen açıkladığı geçtiğimiz pazartesi gününden bu yana CHP'de bölünme arayışında olan yandaş medyanın önde gelen gazetesi Zaman ise, bugün kurultaya ilişkin bir haber-izlenim yazısında şu ifadelere yer verdi: "Kurultayı, 'Önder'imiz Kemal, hedefimiz iktidar' afişi özetliyordu. Son dakika manevrasıyla Baykal'ı terk eden Genel Sekreter Önder Sav-Kılıçdaroğlu birlikteliği böyle ifade edilmişti. Sav, Kılıçdaroğlu'nun yanından hiç ayrılmadı. Bir gazeteci, tek kare ayrı fotoğraf çekemediğinden yakınırken, 'Sav istifa!' diye bağıran bir partilinin sesi cılız kalıyordu... CHP'liler 'halkçı lider bulduk' diye seviniyordu ama kurultaya ilgi gösteren kitle, orta yaştaki klasik CHP örgütleri ve tabanıydı. Tek renk hakimdi, çeşitlilik yoktu. Başörtülü izleyici sayısı, bir-ikiyi geçmiyordu. 'Hint fakiri' tabir edilecek sosyal kesimler ve varoşları yansıtan tiplere pek rastlanılmadı. CHP ve Atatürk rozetli, önüne gelenden para isteyen yaşlı partilinin kasketi de hâlâ boştu."

"Off the record" düşünceler
Kurultaya katılımın yoğunluğundan ötürü yaşanan izdihamdan medya da nasibini alırken, canlı yayınla ilgili sorunlar yaşayan NTV ekibinden Oğuz Haksever'in kazara yayına yansıyan sözleri de gündem oldu. Kurultay salonunda yaşanan aksilikler basın mensuplarını da kızdırırken, mikrofonunun açık olduğunun farkında olmayan ve "karmaşaya ve düzensizliğe isyan"ını, "bunu beceremeyen adamlardan memlekete hayır mı gelir" sözleriyle dile getiren Haksever, gelen tepkiler üzerine açıklama yapmak zorunda kaldı.

Sözleri Kılıçdaroğlu'nun liderlik kapasitesine yönelik olarak algılanan Haksever yine canlı yayında yaptığı açıklamasında, "bu sözler izdihamla ilgiliydi. İzdiham, son gelişmelerin ardından görülen ilginin göstergesiydi. Salonda ezilenler oldu. Bu gerçekten beklenmeyen bir şeydi. Bu sözlerim tamamen izdihamla alakalıydı" ifadelerini kullandı.

Twitter habercileri görev başında
NTV'nin diğer bir spikeri Mirgün Cabas, trendleri iyi takip ettiğini kanıtlamak istercesine gelişmeleri hem canlı yayından hem de twitter hesabından yorumlamasıyla göz doldurdu. Twitter sayfasında Oğuz Haksever'e fazla yüklenilmemesini isteyen Cabas'tan başkaları da bu medya aracını kullandı. Ahmet Hakan kurultay sırasında cüzdanının çalındığını yine twitter sayfasında duyuran bir diğer isimdi.

CHP, "haber atladı"
Kılıçdaroğlu'nun genel başkan seçilmesi tüm haber kanalları ve yabancı basın tarafından da "flaş haber" olarak duyurulurken, CHP'nin resmi internet sitesi "haber atladı". Kılıçdaroğlu'nun genel başkan seçildiğinin belli olduğu saatlerde, sitenin birinci manşetinde hâlâ "CHP'nin Olağan Genel Kurultay'ı yarın toplanacak, Kemal Kılıçdaroğlu kurultaya tek aday olarak katılacak" haberi bulunuyordu. CHP sitesinin güncellenmemesi eleştirilere neden oldu.

(soL-Haber Merkezi)