Çeviri habercilikte beterin beteri

Hürriyet gazetesi, “Dünyanın görebileceği en kötü liderler” diye bir haber yapmış. Yapmamış aslında, çevirmiş. Dünyanın en berbat haberlerinden birini çevirmiş.

Hürriyet gazetesi, Amerikan Foreign Policy dergisinin hazırladığı “Dünyanın en kötü liderleri” haberini çevirmiş. Haber, elbette Irak işgalini yapan ABD liderinden, Afganistan’a bombalar yağdıran Almanya liderinden bahsetmiyor. Listede Hugo Chavez, Raul Castro gibi liderler yer alıyor.

Haber, uzunca bir giriş faslının ardından “İşte, Foreign Policy’nin vefasızlık, kültürlere ihanet, ekonomik çöküş gibi özelliklerine göre sıraladığı diktatörler. Eğer sizi korkutmaya yetiyorlarsa, kendinizi bir de onların demir yumruğu altında ezilen insanların yerine koyun” diyerek sizi “Dünyanın beterin beteri liderleri” başlıklı bir fotoğraf galerisine yönlendiriyor.

Galeride her liderin yanında, Foreign Policy tarafından berbat bir dille yazılmış nitelemeler bulunuyor. Bunlar, Hürriyet tarafından da aynen kopyalanmış. Bazıları şu şekilde:

Hu Jintao: Yabancı yatırımcıları gülümsemesi ve eğilerek selamlamasıyla aldatan bir bukelamun olan Hu, siyasi arenadaki muhaliflerini acımasız bir şekilde parçalıyor. Tibet’in üzerine demir yumruğunu indiren Hu, bugün büyüyen ekonomik sektörler için kaynak görevi görecek Afrika’da yeni koloniler kurmakla meşgul.”

Raul Castro: Fidel Castro’nun entelektüellikten nasibini almamış kardeşi Raul, öncülük ettiği devrimin Küba insanının beklentileriyle ters düşen tam bir başarısızlık olduğunu göremeyecek kadar üzücü bir durumda. Raul, devrimin başarısızlığını dış odakların komplolarına bağlarken, resmi kısıtlamalara mazeret olarak da aynı yönteme başvuruyor.”

Hugo Chavez: Bolivya Devrimi’nin sürekli konuşan lideri Chavez katılımcı demokrasiyi destekleyen doktrini savunsa da sadece kendisinin katıldığı bir demokrasi kurdu. Chavez, tüm muhalifleri hapse attırdı, devlet başkanlığı görev süresini sınırsız kıldı ve bağımsız basının sesini kıstı.”

(soL - Haber Merkezi)