Cemaat operasyonu ve sonrası

soL dergisi 20. sayısıyla bayilerdeki yerini aldı. soL'da bu hafta, son operasyonlarla birlikte yeni bir evreye geçen AKP-Cemaat kavgası var. AKP'nin bu hamlesinin ne anlama geldiğini ve bundan sonrasında yaşanacak olası gelişmeleri nasıl yorumlamak gerektiğini, bu iki unsurun dalaşmasını aşan bir çerçevede ele alıyor.

Gülen Cemaati’nin Zaman gazetesine yapılan operasyon, gündemdeki yerini koruyor. Erdoğan ve Cemaat arasındaki çatışmanın başka bir evreye girmesi, baskın yapılan kurumun Cemaat açısından “temsil değeri”yle çok yüksek bir yer ve medya kuruluşu olması, konuyu dünya basınının da gündemine soktu. ABD ve AB’den çeşitli açıklamalar gelirken, aynı günlerde Türkiye Rusya yakınlaşmasına dair haberler ve uyarılar da dikkat çekti. Operayona yönelik Türkiye içindeki tepkiler de çeşitlilik gösterdi. Geçmişte Cemaat mağduru olmuş kimi isimler, çok hızlı bir şekilde Cemaat saflarındaki yerini alırken, bunun tam tersi pozisyona yerleşenler, AKP’yi savunmak için öne atılanlar da oldu. Tartışmanın giderek alevleneceği, daha çok su kaldıracağı görülüyor. Geçen hafta yaşanan gelişmeler 2015 yılının Türkiye’nin yeni denge arayışlarına ve saflaşmalara gebe olduğunun işaretini verdi. 

Kapak dosyamızda bu hafta, son operasyonlarla birlikte yeni bir evreye geçen AKP-Cemaat kavgası var. AKP'nin bu hamlesinin ne anlama geldiğini ve bundan sonrasında yaşanacak olası gelişmeleri nasıl yorumlamak gerektiğini, bu iki unsurun dalaşmasını aşan bir çerçevede ele aldık. Gelişmelerle ilgili röportaj yaptığımız Komünist Parti Merkez Komite üyesi ve soL yazarı Kemal Okuyan 2015 yılında siyaset dünyasında sıradışı gelişmeler olabileceğini belirttikten sonra ekliyor: "Kalıplarla düşünmeyi bırakalım. Bu kaotik süreçte, illa AKP gibi istikrarı sağlayan bir unsur aramıyor olabilirler. Bir çıkış ya da belli gelişmeleri tetikleyecek bir ‘kopma’ anı düşünebilirler.” Ali Ufuk Arıkan ise dünden bugüne AKP-Cemaat kavgasının tarihini, önemli dönemeçleriyle birlikte ele aldı. 

İÇİNDEKİLER

AKP’den ‘tam kadro’ yargı ataması - Elif Örnek
Piyasaya Ar-Ge, sermayeye rant planı - Serdar N. Yüce
Şûra’nın ardından laik eğitim mücadelesi -Onur Seçkin
Halit Çelenk Ödülleri ve hukuk mücadelesi - Av. Özlem Şen Abay
Yeni bir Haziran için -Mehmet Kuzulugil
‘Halka karşı sorumluluğumuz var" -Nurettin Öztatar
Bu ayak bu yorgana sığmaz... -Yıldız Koç
AKP büyümede kredisini tüketiyor -Seçkin Dinçer
Küba-ABD savaşı yeni sahaya taşındı -Yiğit Günay
Rusya Suriye’de inisiyatif alıyor -Erman Çete
‘Teslim olacağımıza ölürüz!’ -Cenk Alaçam
Yoksulluğun onuru var mıdır? -Gonca Tokyol
Mikroplarda sosyal ilişkileri sorgulamak -Gönensin Ozan Bozdağ
Bu ülkede Nesin duyulur hâlâ -Ahmet Antmen
Nesin Usta’nın izinde yıllara, yollara... -Ezgi Karataş
Hicvin gemisi -Serkan Bilgi
Faşistlerin özgürlük palavrası -Asaf Güven Aksel
Türkiye’de dağcılığın çıkamadığı zirveler -Benian Kara

YAZILARIYLA

Aydemir Güler -Kartlar karılırken sol ve BHH
Kemal Okuyan -Bush aldatıldı mı?
Alpaslan Savaş -Diktatörün suç ortağı
Kemal Kadıoğlu -Paralel ilahiyat
Şule Süzük Toker -Çok yaşa Aziz Nesin
Nihat Behram -Hainliğin de mi ‘zamanaşımı’ var?