Çağdaş Gazeteciler Derneği: 'Halkın acıları sansür edilemez!'

ÇGD, medya kuruluşlarını Reyhanlı olayına getirilen yayın yasağına karsı çıkmaya çağırdı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği bir açıklama yayınlayarak medya kuruluşlarını Reyhanlı'da yaşanan patlamanın ardından getirilen yayın yasağına karşı çıkmaya çağırdı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

ÇGD: HALKIN ACILARI SANSÜR EDİLEMEZ

Reyhanlı'da halka yönelik acımasız saldırıdan sonra, Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığının talebi ile mahkemece alınan sansür kararı demokratik hiçbir ülkede yeri olmayan bir karardır.

Bu karar, halkın haber alma özgürlüğüne yönelik bir saldırı olmanın ötesinde, acının toplumsal paylaşımını engellemeye yönelik, Reyhanlı halkının yaşadığı büyük travmayı derinleştiren vahim bir karardır.

Emsali görülmemiş büyüklükteki patlamaya ilişkin haberlerin bu şekilde engellenmeye çalışılması hükümetin Suriye politikasının geldiği noktayı göstermesi bakımından da çarpıcıdır.

Resmi makamların somut bir delil ortaya koymadan belli bir hedefe yönelik maniplatif bilgiler sızdırması da yayın yasağının amacını net bir şekilde göstermiştir.

Reyhanlı halkının medyaya ve hükümete gösterdiği tepki iyi okunmalıdır. Türkiye halkları, kardeş Suriye halklarıyla savaş istememektedir. Hükümet, Suriye'de terör eylemlerine girişen gruplara verdiği her türlü desteği derhal durdurmalı, sınır güvenliğini sağlayarak barışçıl bir politikayı esas almalıdır. Halkın hükümetten beklentisi savaş kışkırtıcılığı yapması, emperyalistlerin bölgesel hedeflerine yataklık yapması değildir. Türkiye bu tarihsel dönemeçte halklar arasında barışı esas alan bir hattı izlemelidir. Reyhanlı saldırıları da göstermiştir ki bu aynı zamanda iç barışı sağlamak için de zorunludur.

Medya kuruluşlarını sansür anlamına gelen bu hukuk dışı yasağa karşı çıkmaya, gerçekleri ve halkın acılarını aktarmak konusundaki görevlerini evrensel basın özgürlüğü ilkeleri çerçevesinde yerine getirmeye çağırıyoruz. Bu vesileyle Reyhanlı halkının acılarını paylaştığımızı belirterek başsağlığı dileklerimizi gönderiyoruz.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu

(soL-Haber Merkezi)