Büyük medyaya alternatif birlik

Latin Amerika’nın 9 ulusal haber ajansı, medya alanında var olan hegemonya karşısında gerçekleri anlatabilmek üzere işbirliğine giderek Latin Amerika Haber Ajansları Birliği’ni kurduklarını duyurdular.

Emperyalist ülkelerin büyük medyasının dünyadaki gelişmelerde yaptıkları manipülatif haberciliğin her gün yaşamımızda daha fazla yer kaplamasının arasında, Latin Amerika’da umut verici bir gelişme yaşandı.

9 ülkenin ulusal haber ajansları, medyadaki hegemonyaya karşı birlik kurdular. Bu yeni birlik hem kıtadaki halk mücadelelerinin gündemine dair doğru bilgiyi daha etkili vermenin bir aracı olacak, hem de kıtadaki Küba-Venezuela odaklı bütünleşme hareketinin destekçisi olacak.

Latin Amerika Haber Ajansları Birliği (ULAN) adını taşıyan birlikte şu haber ajansları bulunuyor: Telam (Arjantin), ABI (Bolivya), Agencia Brasil (Brezilya), Prensa Latina (Küba), Andes (Ekvador), AGN (Guatemala), Notimex (Meksika), IP (Paraguay) ve AVN (Venezuela).

Birliğin ilk genel kurulu Venezuela’nın başkenti Karakas’ta toplandı. İki günlük toplantıda Telam’ın başkanlık edeceği, AVN’nin genel sekreterliği üstleneceği, Agencia Brasil, Prensa Latina ve Notimex’in ise sözcüler olacağı yürütme kurulu belirlendi.

Telam, birliğin ortak bir internet sitesi kurması önerisini de getirdi. 9 ajans birlikte bir internet haber sitesi kurarlarsa, bu haber ajansları alanında bir ilk olacak. Ülkelerin kendilerine dair haberleri o ülkenin ajansının vereceği öngörülebilir, fakat dünyada yaşanan gelişmelere dair haberlerde nasıl bir politika izleneceği merak uyandırıcı bir soru.

Ajansların böyle bir işbirliğini pratikte başarılı bir şekilde hayata geçirmeleri, projenin gerçekten heyecan uyandırıcı sonuçlar vermesini sağlayabilir.

Birliğin profesyonellerinin eğitimlerini ise, Küba merkezli bir uluslararası haber ajansı olan (ve Türkçe’de de yayın yapan) Prensa Latina üstlenecek. İlk kurs, gelecek Temmuz ayında Havana’daki José Martí Uluslararası Gazetecilik Enstitüsü’nde başlayacak.

Ajanslar sadece ürettikleri haberlerin daha yaygın kullanımını sağlayacak mekanizmalar kurmakla kalmayacak, maddi olanaklar ve haber ögeleri ile bilgilerinin de paylaşılmasını düzenleyecek.

İfade özgürlüğü, demokrasi, barış ve halklar arasındaki anlayışı savunacak olan birlik, ırkçılık, sömürgecilik ve ekonomik ve kültürel bağımlılığın her türlüsüne karşı savaşacak.

(soL - Dış Haberler)