Büyük bir medya skandalı!

Dün tüm medyanın gündeme getirdiği bir videoyla, Ruslar’ın düşen Polonya uçağından kurtulanları vurarak öldürdükleri iddia ediliyordu. Oysa görüntülerdeki altyazıların söylenenlerle ilgisi yok!

Video paylaşım sitesi Youtube’a düşen, amatör bir kamerayla çekilmiş görüntüler, dün tüm Türkiye medyası tarafından “Savaş çıkaracak iddia” (Milliyet), “Dünyayı ayağa kaldıracak görüntüler” (Ntvmsnbc), “Bu iddia savaş çıkartır” (Zaman) benzeri başlıklarla yayınlandı. Söz konusu videonun, Polonya Cumhurbaşkanı Leh Kaçinski dahil devlet erkanının büyük kısmının öldüğü, Rusya’daki uçak kazasının hemen ardından çekildiği iddia ediliyordu. Videodaki görüntüleri izleyip, altyazılardan söylenenleri takip edince, Ruslar’ın kazadan sağ kurtulanları öldürdüğü hissediliyordu. Basın da bu iddiayı bu şekilde sayfalarına taşıdı.

Polonya uçağının düşmesi dünya gündemindeki bir konu, çünkü iki devlet arasındaki ilişkileri derinden etkileyebilecek bir potansiyele sahip. Nitekim Polonya ve ABD’deki birçok gerici çevre, olayın ardından Rusya’yı Polonyalı yetkilileri öldürmekle itham etmişti. Başbakan Erdoğan da “Umarım kazadır” diyerek bu iddialara prim vermişti.

Dün medyada yer alan video, doğru olması halinde hem açık bir savaş sebebi, hem de tarihsel bir skandal olurdu. Dolayısıyla bu kadar vahim bir iddia dile getirilirken, çok sorumlu davranmak gerekirdi.

Ancak NTV’den CNNTürk’e, Milliyet’ten Zaman’a tüm medya, söz konusu videodaki altyazıların doğru olup olmadığını dahi kontrol etmeksiniz videoyu yayınladılar.

Videonun can alıcı kısımları, “Silahı bana ver”, “Bizi öldürmeyin”, “Planı değiştir” denilen yerler. Uçaktan kurtulanların öldürüldüğü iddiası, bu repliklere ve duyulan patlama seslerine dayandırılıyor.

Oysa “Silahı bana ver” dendiği iddia edilen kısımda aslında Rusça “Buradan s.ktir olup gidelim”, “Bizi öldürmeyin” denildiği iddia edilen kısımda “Buradan gidelim”, “Planı değiştir” denildiği iddia edilen kısımda ise “Herkes çekilsin, buradan gidiyoruz” deniliyor. Rusça seslere eklenen Lehçe altyazıdaki bu kasıtlı olması muhtemel yanlışlıklar, Lehçe'den İngilizce'ye, İngilizce'den de Türkçe'ye doğrudan çevriliyor.

Videonun yayınlanmasının ardından dünya medyasının görüşlerine başvurduğu birçok uzman, gelen patlama seslerinin kaza sonrası uçakta bulunan birçok maddenin ısıyla patlamasından kaynaklanabileceğini belirtti. Nitekim uçakta çok sayıda silahlı koruma vardı ve Kaçinski'nin korumalarından bazılarının silahları halen bulunamadı. Patlama sesleri, bu silahların mermilerinden gelmiş olabilir. Bir diğer olasılık ise kaos anında ortamı korumaya çalışan Rus polisinin, olay yerine yaklaşmaya çalışanları uyarmak için havaya ateş açmış olması. Gerici Polonya basınının gündeme getirdiği bir başka görüntüde de olay yerine giden bir Rus köylüsüne polis "Buradan uzaklaşın" diye bağırıyor. Olay yerindeki kanıtların değişmemesi için alınacak en basit önlem olan bu davranış bile Polonya basınında "Ruslar katliamı gizlediler" diye yorumlanıyor.

(soL - Dış Haberler)