BOYUN EĞME’de bu hafta Joe Biden var: Kurtarmaya değil batırmaya geldi

Haftalık siyasi dergi BOYUN EĞME’nin 17’nci sayısı yarın okurlarla buluşuyor.

Haber Merkezi

Haftalık siyasi dergi BOYUN EĞME’nin 17’nci sayısı yarın çıkıyor. Geçen hafta Türkiye’yi ziyaret eden ve düzen içi muhalefet temsilcilerinden liberallere, sosyal demokratlardan Kürt siyasi hareketinin temsilcilerine kadar pek çok kesimle bir araya gelen emperyalizmin deneyimli siyasetçisi Joe Biden, bu hafta BOYUN EĞME’nin kapak konusunu oluşturuyor.

Derginin, Komünist Parti Merkez Komite imzalı başyazısı ise "Sosyalizm artık solun zorunlu temelidir" başlığını taşıyor.  

“Kurtarmaya değil batırmaya geldi” manşetiyle yayınlanan haftalık dergi BOYUN EĞME’de bu hafta şu konu, gündem ve analizleri okuyabilirsiniz:

1- ‘Teksaslı çavuş’ niye geldi?

Uzun süredir söylediğimiz bir şey geçtiğimiz hafta içinde ABD Başkan Yardımcı Joe Biden'ın Türkiye ziyareti ile birlikte su yüzüne çıkmış oldu. O da emperyalizmin Türkiye'de inisiyatifini güçlendirdiği...

2- Bir cenaze, bir ziyaret, iki kuyruk (Ahmet Çınar)

Koç Hoding’in patronu Mustafa Koç’un ölümü ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyareti adeta turnusol kâğıdı oldu. Mustafa Koç’a başsağlığı için kuyruğa girenler ile Joe Biden’la görüşme kuyruğuna girenler aynı kesimlerdi ve onları Koç ile Biden, sermaye ve emperyalizm birleştiriyordu.

3- Cenevre görüşmeleri ve Ortadoğu pazarlıkları (Tulga Buğra Işık)

Tüm bölgesel ve küresel aktörler Suriye'deki savaşın tarafları artık. Cenevre görüşmeleri, Suriye meselesine çözüm getirmese bile güç dengelerinin, bölgede kazanan ve kaybeden tarafların görülmesi açısından önem taşıyor

4- Cam işçisi yol arıyor (Zeynep Yıldız)

Türkiye işçi sınıfı tarihinin pek çok kesitinde cam işçileri grevlerle, direnişlerle gündeme geldi. Yıllara yayılan mücadele geleneğine sahip işçiler, yine işten çıkarmalara karşı mücadele ediyor.

5- Devrimci ahlak, devrimci ideoloji ve politikaların sonucudur (Kemal Okuyan)

Mahalle baskısı şart! Emperyalistlerle görüşmeyeceksin. Bir zorunluluk ortaya çıktığında bu görüşmeden dolayı onu pişman edeceksin, asla emperyalistlerden özgürlük, demokrasi beklemeyecek, birilerini onlara şikayet etmeyeceksin. Devrimci ahlakın gereğidir ve bir politik tutumun sonucudur.

6- BOYUN EĞME ‘rahatsızlık’ yaratıyor!

Bu hafta 17. sayısıyla okurların karşısında çıkan Boyun Eğme tam da hedefindeki çevrelerde rahatsızlık yaratmaya devam ediyor. İlk sayısından bu yana çeşitli saldırı ve provokasyon girişimlerine maruz kalan dergi her sayısında daha fazla kişiyle buluşuyor.

7- Halka yol gösteren özgürlük (Nihan Soycan)

Bırakalım gericiliğin düzenle bağlarını göz ardı etmek, “burjuvazinin de iyisi vardır” fikrinden medet umanların işi olsun. Gericilik, belki en fazla emekçi kadınları boğduğu için, aydınlanma mücadelesi vermek ilk önce kadınların işi.

8- ‘Aleviler mücadele hattını güncellemeli’ (Serdar Nâzım Yüce)

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği eski genel sekreteri Atilla Özdemir’le görüşme…

Tüm okullar fiilen imam hatip haline getirildi. Zorunlu din dersi kaldırılsa bile, müfredatla zaten zorunlu olandan daha fazlasını almış olacak çocuklarımız. Benzer başka nedenleri de ekleyince Alevilerin mücadele hattını yeniden tarif etmesi gerektiği anlaşılıyor.

9- Filistin direnişinin mirası ve çıkmazları (Ali Somel)

Filistin'in direniş sözcüğüyle bütünleşmiş bir tarihi var ve bu halk direnişinin karakteri komünist siyasetin Ortadoğu'daki etkisinden ve karşısında emperyalist siyasetin müdahalelerinden bağımsız değerlendirilemez.

10- Ortadoğu hakkında ne okumalı? (Erman Çete)

Ortadoğu’nun son 40 yılının emperyalist işgaller ve İslamcı yükselişle geçmesi ile işçi sınıfı hareketine ve devrimci harekete yönelik saldırıların birlikte yürümesi şaşırtıcı olmamalı.

11- Herkes Kürtlere karşı birleşmiş (Özgür Şen)

Bugün AKP ile HDP’nin Kürt meselesi vesilesiyle yaşadığı gerilimin gerçekliğinden kimse şüphe etmesin. Ama yine kimse bu düşmanlığın sonsuza dek süreceğini de düşünmesin. Çünkü ortada üzerinde asla uzlaşılamayacak, bu düzenin temeliyle ilgili bir mesele yok. Bir yandan bir gündem için öldüresiye kavga edenlerin, diğer yandan uzlaşma zemini aramalarının, hatta tam olarak aynı sırada başka gündemlerde rahatlıkla beraber hareket edebilmelerinin nedeni bu.