BOYUN EĞME’de bu hafta Ankara katliamı ele alındı: Hepimiz oradaydık

Haftalık siyasi dergi BOYUN EĞME'nin 24’üncü sayısı yarın çıkıyor. Ankara katliamının kapağa taşındığı dergi “Hepimiz oradaydık” manşetiyle yayımlanıyor. Dergide ayrıca Komünist Parti'nin “Halklarımızın ve Sosyalizmin Yeni Günü İçin” başlıklı Newroz mesajı da yer alıyor.

Haber Merkezi

Haftalık siyasi dergi BOYUN EĞME’nin 24’üncü sayısı yarın okurlarıyla buluşuyor.

Ankara katliamını ele alan dergide, ayrıca 2016 Newroz’uyla ilgili Komünist Parti’nin yayımladığı “Halklarımızın ve Sosyalizmin Yeni Günü İçin” başlıklı mesajı da yer alıyor.

Dergideki başlıca konu, analiz, yorum ve yazarlar şu şekilde:

1- Gelmişi, geçmişi ve geleceği (Mehmet Kuzulugil)

Çetede liyakat bireysel bir gerçeklik değildir. Çeteye, daha doğrusu çete liderine ne kadar bağlıysanız, o kadar güvenilir sayılırsınız. Liyakat, çete lideriyle özdeşleşme yeteneğinin bir sonucudur. 2. Ankara katliamının olduğu gece yarısı bilgisayarının başına çöken Ramazan Kaya kendi twitter hesabından, “Terör suçuna idam cezası verilmesi” için öneri getirmişti.

2- Tahterevalliden atlamak 

Büyük bir yanılsamayı yaşıyordu Türkiye. Çünkü kaos, dengesizlik varsa her yerdedir; bir dönem için tahterevallinin yükselen ucunda olmanız, hiç inmeyeceğiniz anlamına gelmez. Üstelik o tahterevalliyi başkaları sallıyorsa.

3- Kurbağayı kaynar suya atarak öldürmek (Erman Çete)

Önceki katliamlardan sonra, Batı’nın olağan tepkisi kınamak, müttefiklerine “öyle değil de şöyle yap” mesajları vermek iken, son katliamla birlikte, Erdoğan yönetimindeki bir Türkiye’nin hem ülkeyi hem de bölgeyi belirsizlik ve istikrarsızlığın içerisine yuvarladığı tezi işlenmiştir.

4- Rus çekilmesinde üç senaryo

Putin’in, Suriye’deki hedeflerine ulaştıklarını ve barış müzakerelerinin daha ciddi bir havada geçmesi için bu kararı aldığını açıklamasıylşa birlikte, başta Batı dünyası olmak üzere herkes nedenlerine ilişkin spekülasyonlar yapmaya başladı.

5- Bombaların ardından bir yazı daha (Kemal Okuyan)

Toplumda bu karmaşadan çıkmayı, kurtulmayı isteyenlerin sayısında büyük artış var. Türkiye’nin geleceği tam da burada. Ya buraya aydınlanmacı, ilerici, sınıf karakteri çok belirgin ve etik bir müdahale yapılıp, bu arayışın geçeceği bir yol açılacak ya da… Büyük trajediyi hep birlikte yaşayacağız. Ancak arayışı ciddiye almak gerekiyor. Gerekiyor ki, uygun yanıtı verebilelim.

6- Hekimlere ‘ölümüne çalışma’ müjdesi (Uğur İşlek)

Hekimler ne kadar mutlu olsalar azdır artık! Hem uzun yıllar çok zor şartlarda çalıştıkları kabullenilmiş, hem de 72 yaşına gelseler bile bedensel ve zihinsel kabiliyetlerini koruyabilen “özel” insanlar oldukları teslim edilmiştir.

7- Dikkat dinci vakıf çıkabilir

Ensar Vakfı, iktidar partisi tarafından himaye edilen, kamu varlıkları kendisine peşkeş çekilen bir yapı olarak biliniyordu zaten. Şimdi meziyetleri arasına çocuklara taciz olayını da ekledi.

8- Küresel gelir adaletsizliği artıyor (Tulga Buğra Işık)

Gelir adaletsizliğine dair gelecek için öngörüler o kadar olumsuz ki, sermaye içerisinden kimi sesler ciddi siyasi sorunlarla karşılaşmadan önce kapitalizmin reforme edilmesi gerektiğini söylemeye başladı.

9- Lübnan Komünist Partisi: Zor ülke, inatçı mücadele

‘Burjuvazi ve inanç grupları yolsuzluk üretiyor’

Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı’nın 20-21 Şubat tarihlerinde İstanbul’da toplanan Çalışma Grubu’na katılan Lübnan Komünist Partisi (LKP) Genel Sekreteri Khaled Hadadah ile Lübnan’da komünistlerin gündemleri üzerine konuştuk.

10- Doğa Bilimleri üzerine okumak

Bilimde hem teori hem veri zenginliği içinde boğulmayı engelleyecek şey, diyalektik yaklaşımı içselleştirmektir. Bu çerçeve, ikiliği aşmayı, karşılıklı ilişkilerin sürekliliğini ve sıçrama noktalarını fark edebilmeyi sağlar.

11- Solculuğa düşmanlık ölümleri meşrulaştırıyor (Özgür Şen)

Türkiye’yi vuran şiddet sadece milliyetçilikten değil liberalizmden de besleniyor. Türkiye'nin her yerini vuran şiddete karşı çıkmanın yolu işte bu ideolojik şiddete karşı çıkmaktan geçiyor. Kızılay'da paramparça edilenlerle Sur'da katledilenler hakkında aynı anda konuşmanın ve dolayısıyla bu şiddeti durdurmanın başka yolu yok.