Birleşik Krallık Büyükelçisi, Yeni Şafak'ta 'Commonwealth'i övdü

Birleşik Krallık'ın Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Yeni Şafak'ta İngiltere merkezli "Milletler Topluluğu"nu öven bir makale kaleme aldı. Yandaşların özellikle darbe girişiminin ardından "İngiliz Şeytanı" taşlamalarından sonra bu yazının gelmesi hayli dikkat çekici.

Haber Merkezi

Bazı AKP'lilerin "Kraliçe" ile eş tuttukları ve Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kraliçe önünde eğilmediği için cezalandırılmak istendiğini" söyledikleri Birleşik Krallık'ın Büyükelçisi Richard Moore, Yeni Şafak'ta bir makale kaleme aldı.

"Milletler Topluluğu bir imparatorluk değil" başlıklı yazısında İngiltere merkezli Milletler Topluluğu (Commonwealth of Nations) Günü vesilesiyle Milletler Topluluğunu savunan Moore, "İrlanda kökenli bir Britanyalı" olarak ülkesinin imparatorluk geçmişini "Zulüm ve istismar olan bir geçmiş" olarak nitelendirdi.

Britanya İmparatorluğu'nun üzerindeki güneşin, bazılarının zannettiğinin aksine "battığını" ileri süren Birleşik Krallık elçisi, Milletler Topluluğunu şöyle tanımladı:

Peki o zaman Milletler Topluluğu tam olarak nedir? Kriket oynayan ülkeler için özel bir kulüp mü? Her ne kadar pek çoğumuz bu akıl sır ermez oyunu oynuyor olsak da hayır… Peki topluluk ülkeleri, daha önce Britanya sömürgesi olan ülkeler mi? Evet ya da en azından başlangıcı böyleydi: Daha önce Britanya sömürgesi olan ülkelerin bağımsızlıklarını kazandıklarında Milletler Topluluğuna katılmasıyla başladı. Ama başka ülkeler de bu topluluğa katılabilir. Son katılan iki üye, Ruanda ve Mozambik, Birleşik Krallık sömürgesi değillerdi. Ama en önemlisi şu: Milletler Topluluğu, birbirleriyle yakın bir tarihi bağa sahip olan ülkeleri küresel sınamalarla birlikte mücadele edebilmeleri için ortak özgürlük, adalet ve demokrasi değerlerine dayanan bir şemsiye altında biraraya getirmeyi amaçlıyor.

Milletler Topluluğunun Britanya İmparatorluğu ile yakın kökenlere sahip olduğunu, ancak bu imparatorluk geçmişinin artık geride bırakıldığını savunan Moore, "Ortak adalet, hukukun üstünlüğü ve demokrasi gibi ortak değerlerimizden, toplumda ve ekonomide eşit ortaklıktan oluşan bir kimlik bu" dedi.

AKP'li trollerin "Büyük Şeytan" İngiltere'nin elçisinin Yeni Şafak'ta makale yayımlamasına ne diyeceği merak konusu.

Öte yandan, Avrupa Birliği'nden ayrılan Britanya'nın, Birlik ve üye ülkelerin bazıları ile gerilimi artan Türkiye'ye "AB'yi bırak, Milletler Topluluğuna bak" demiş olabileceği ve yandaş medyanın da bunu bir "koz" olarak değerlendirebileceği de konuşuluyor.