Bir Zaman yazarının hayal dünyası: Chavez Bush'u çok severmiş...

Zaman gazetesi yazarı Mehmet Kamış, Venezuela'nın eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in, George W. Bush'u bahane ederek ülkedeki demokratik hakları kısıtladığını ve Bush'un gidişine "üzüldüğünü" iddia etti.

Geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Venezuela'nın halkçı devlet başkanı Hugo Chavez'in ardından, onu tüm dünyada saygı ve sevgiyle ananlar olduğu gibi, nefretle hatırlayanlar da bulunuyor.

Zaman gazetesi yazarı Mehmet Kamış da bunlardan bir tanesi. Ancak Kamış, iyice şaşırıyor ve "Chavez ile Bush birbirlerini tamamlıyorlardı" diye yazıyor.

Bir özel üniversite rektörü ve Chavez
Kamış bugünkü "Mütemmim cüz" başlıklı yazısında, Karakas'taki Santa Maria Üniversitesi Rektörü José Ceballos Gamardo'nun Türkiye'ye ve Zaman gazetesine yaptığı ziyarette anlattıklarını aktarıyor. Bu üniversite, Venezuela'daki özel üniversitelerden bir tanesi.

Rektör Gamardo, ABD’de Bush dönemi bittiği için Chavez’in hayal kırıklığı yaşadığını, kendi varlık sebebinin ortadan kalkmasından dolayı büyük bir üzüntü içinde olduğunu söylemiş. Kamış devam ediyor:

"Gamardo’ya göre Obama’nın seçildiği gün Chavez için sonun başlangıcıydı. Çünkü Bush, Chavez’in mütemmim cüzü yani olmazsa olmazıydı. Rektör, Chavez’in ABD’yi ve Bush’u gerekçe göstererek Venezuela’yı tam bir diktatör gibi yönettiğini düşünüyordu. Bush Amerika’sının varlığı, ülkedeki bütün demokrasi taleplerinin askıya alınmasına bir gerekçe oluyor, insan hakları ihlallerinin çok da gündeme gelmesine müsaade etmiyordu. Chavez’in var olabilmesi için Bush’un, Bush’un var olabilmesi için de Chavez’in var olması gerekiyordu.

José Ceballos Gamardo’nun anlattıklarından yola çıkarsak aslında Chavez ikonu, Bush iktidardan düştüğü gün yıkılmıştı."

El Kaide'den PKK'ye bir bulamaç
Kamış burada da durmuyor, ABD'nin eli kanlı başkanı George W. Bush'un, El Kaide ve Usame bin Ladin kadar Chavez'e de kendi tabanını tutmak için ihtiyaç duyduğunu yazıyor.

Ve sonra müthiş mantık kuruluyor:

"Kürt milliyetçiliği ve jakobenizmi neredeyse Türk milliyetçiliğini ve jakobenizmini bire bir kopyalayıp, onun varlığından kendisine varlık alanı oluşturmuştur. 12 Eylül’ün yasakçı, dayakçı, işkenceci yönetimi PKK’nın doğumuna sebep olmuş, 90’lı yılların Türkiye’si de örgütün serpilip büyümesine zemin hazırlamıştır. PKK’nın kendine taban bulmasının belki de tek nedeni 12 Eylül sonrası zirveye ulaşan ceberut devlet anlayışıdır. Devlet Güneydoğu’ya zulmettikçe, yasaklamalar getirdikçe PKK’nın var olma gerekçelerini de oluşturmuştur. Örgütün varlık sebebi Güneydoğu’da hep sıkıyönetim, baskı, faili meçhul cinayetler, yasaklar üzerine dayanmıştır.

PKK, AK Parti’nin her demokratikleşme çabasını bu yüzden sabote etti. Türkiye’nin yeni bir ülke olmaması için, mevcut statükonun devam etmesi için elinden geleni ardına koymadı. Özellikle 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve 12 Eylül anayasa referandumunda kesinlikle statükonun yanında yer aldı. Çünkü ekürisi ortadan kalkarsa kendisinin de ortadan kalkacağını çok iyi biliyordu.

Bugün eski düzen ile PKK terör örgütü, birbirlerine yaslanmış büyük bir var olma kavgası veriyor. Ancak önemli bir fark var. Bugüne kadar PKK eski düzene yaslanarak ayakta duruyordu. Bugün ise eski düzen PKK üzerinden varlığını sürdürme çabası içinde. PKK’ya kazandıracağı statüyle kendisine hayat alanı bulacak."

Madem atış serbest...
Mehmet Kamış'ın göz kamaştıran mantık performansı insanın aklına türlü türlü düşünce getiriyor. Chavez'in Obama için yaptığı "siyahların yüz karası" benzetmesi, Obama'nın ardından bir kez daha başkan seçilmesi filan çok da mühim değil.

Üniversitelerde Felsefe ve Matematik bölümlerinde okutulabilecek Mehmet Kamış stili saçma mantık örgüsü örneği:

Varan 1
Ergenekon vardır.
Cemaat vardır.
Su uyur, Ergenekon uyumaz.
Cemaat Ergenekon'suz yapamaz.
---> Öyleyse cemaat ile Ergenekon birbirlerinin mütemmim cüzüdür.

Varan 2
Mehmet Kamış bir sağcıdır.
Hugo Chavez bir solcudur.
Solcular sağcısız yapamaz.
Sağcılar solcusuz yapamaz.
---> Öyleyse Mehmet Kamış ile Hugo Chavez birbirlerinin mütemmim cüzüdür.

Varan 3
Türkiye ile İsrail'in arası limonidir.
"Gerçekten de modern dünyada birbirleriyle kavga ettiği söylenen, birbirlerine düşmanmış gibi görünen pek çok oluşum aslında birbirlerinin varlık sebebidir."
---> Öyleyse AKP ile İsrail birbirlerinin mütemmim cüzüdür.

Eh, dileyen listeyi uzatabilir. Örneğin, "Bütün sağcılar salaktır" ile Mehmet Kamış'tan oluşan bir önerme kurmak hayli kolay olacaktır. Öyle ki, buradan bir totoloji bile elde edilebilir.

Ama Mehmet Kamış'lık yapmaya lüzum yok.

Behçet Gültekin (soL)