Bir Gülen tefsiri de Akif Beki’den

Fethullah Gülen’in ABD’de söylediklerini “Aman doğru yorumlayalım” diyerek açıklamaya girişenler kervanına Akif Beki de katıldı.

Radikal gazetesi yazarı, Başbakan Erdoğan’ın eski basın danışmanı Akif Beki, Fethullah Gülen’in Wall Street Journal’a verdiği röportajı yorumladı.

Beki Gülen’in sözlerinin yanlış anlaşıldığını iddia ederek “söz çözümlenirken hangi bağlamda sarfedildiğine bakılmazsa, olacağı budur” dedi. Beki, Zaman gazetesinde Abdülhamit Bilici’nin, Gülen’in röportajını Türkiye kamuoyu için yumuşatmaya dönük açıklamalarıyla ilgili olarak “Kanımca, su-i istimale açık boşlukları örerken, birini unutmuş. Gatta en önemlisini. Onu da tamamlamak bana kalıyor” diyerek, Gülen’in “otoriteye başkaldırma” sözüne “açıklık getirdi”.

Gülen, İHH’nın yardım konvoyunun İsrail’den izin alması gerektiğini belirterek girişimi eleştirirken, “Bu otoriteye başkaldırmaktır. İyi sonuçlar vermez” demişti.

Bilici’yi izleyerek röportajdaki sözleri Gülen’in “ayaküstü sohbette, irticalen” söylediğini iddia eden Beki şunları yazdı: “‘Otoriteye başkaldırmanın faydasız bir eylem olduğu’ sözlerinden kasıt nedir? Buradaki otorite, İsrail’in Gazze halkını topyekün cezalandıran gayrimeşru ablukası mıdır? Hocaefendi’nin, abluka otoritesini meşrulaştırıp, herkesi tanımaya çağırdığını hiç tasavvur edemiyorum. Ayrıca, İsrail’in de itaat etmesi gereken bir uluslararası hukuk düzeni, bir BM rejimi yok mudur? Haydutça ihlallerini, hukuk tanımazlığını nereye koyacağız? Aslında, Hocaefendi’nin başını çektiği hareket, genetik olarak sivil karakterdedir. Ama temel şiarı da şudur otoriteye başkaldırılmaz. Onun için, her türlü anarşi ve terör karşısında düzen ve otoriteden yanadır.”

(soL - Haber Merkezi)