Biden'la görüşen isimlerden Ceyda Karan yazdı: ‘Türkiye’yi NATO’dan çıkartalım’

Dün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, farklı alanlardan birçok ismi bir otelde toplayarak görüşmeler yaparken bu görüşmede yer alan isimlerden Ceyda Karan, "İzlenimim ABD yönetiminin rahatsızlığının 'had safhaya' ulaştığı. Ve bugünkü resmi temaslarda Türkiye’yi yönetenleri 'bu gidişatın sonuçları olacağı' yönünde uyaracağı" ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Dün ABD Başkan Yardımcısı "görüşme şov" yaparken Cumhuriyet yazarı Ceyda Karan, görüşmeye ilişkin bir köşe yazısı kaleme aldı.

Karan'ın yazısından bazı bölümler şöyle:

Basına kapalı toplantıyı “kayıtdışı” olduğu için paylaşamayacağım ancak izlenimim ABD yönetiminin rahatsızlığının “had safhaya” ulaştığı. Ve bugünkü resmi temaslarda Türkiye’yi yönetenleri “bu gidişatın sonuçları olacağı” yönünde uyaracağı.

Benim anladığım Türkiye’yi yöneten siyasi heyetin Batılı müttefikleri “yaka silker” hale getirdiği, Batılılar nezdinde memleketin “değerini azalttığı”. AB ile “sığınmacı rüşveti” üzerinden kameralar önünde “gülücüklerle” atılan adımların sahteliğinin herkes farkında. Amerikalılar “Donald Trump’ın” etkisinde ve bu yaşananlarda AB’nin Türkiye’yi “Müslümanlık” etiketli “dışlayıcı” politikalarını da sorumlu tutuyorlar. Ancak gelinen noktada durumu izaha yetmiyor.

Şöyle ki:

“Ben kendi adıma Biden’a, bu gelinen noktada siyasal İslamcılık doktrininin etkisi olduğu kanaatimi dile getirip Batı’nın Türkiye’de Aydınlanması’nı ihmal edip, laik ve seküler kesimi desteklememesini eleştirdim. Zira bu kabaca toplumun yarısını teşkil etmekte...”

Kesin olan tek şey “sabırların taşmakta olduğu”... Çok üst düzeyde bir ABD Dışişleri yetkilisi, bu durumu, Avrupa’dan işittiğimiz rivayetleri doğrulayarak şöyle dile getirdi: “Avrupalılar bize Türkiye’yi NATO’dan çıkartalım dediler. Biz itiraz ettik.”

İşler bu raddeye varmış vaziyette...

Görüşmede yer alan bir diğer isim olan Kadri Gürsel ise Diken'deki yazısında şu ifadeleri kullandı:

Davet edilen kişilerin özellikleriyle olduğu kadar, bu toplantının zamanlamasıyla da önemli bir mesaj verilmiş oldu Ankara’ya.

O mesajda bence, “IŞİD’le mücadelede size ihtiyacımız var diye, basın ve ifade özgürlüğünü yok etmeniz karşısında sessiz kalacağımızı sanmayın” yazıyordu.

Ve aynı zamanda Biden bizlerle görüşerek, rejimin mağdur ettiği gazeteciler ve insan hakları aktivistlerinin dünyada yalnız olmadıkları mesajını da Ankara’ya verdi.

Buna paralel olarak, ABD Başkan Yardımcısı, çok önem taşıdığını düşündüğüm bir başka görüşmeyi hapisteki Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar ve oğlu Ege Dündar’la yaptı. Böylece Biden’dan önce Ankara’ya, “Can Dündar, Erdem Gül ve hapisteki bütün gazetecileri derhal serbest bırakın” mesajı gitti.

İşte Biden bizlerle bu nedenlerden ötürü görüştü.