Behzat Ç. gericileri kızdırdı

Başta Zaman gazetesi olmak üzere gerici basın "Behzat Ç."nin içkisine takmış durumda. Dizinin senaristi ve başrol oyuncusu ise eleştirenlerin tek dertlerinin bu olmadığını savunuyor.

Gerici basının televizyon dizilerine yakın markajı sürüyor. Senaryosunu beğenmedikleri diziler için karşı kampanya başlatmaktan çekinmeyen gerici basın, RTÜK'ü de harekete geçirmek için elinden geleni yapıyor. "Polisleri kötü gösteriyor" eleştirisinin ardından şimdi de dizide karakterlerin rakı içmesine takılmış durumda.

Kanal D'de yayınlanan Öyle Bir Geçer Zaman Ki isimli dizi hakkında "Nedir bu ülkücülerin dizilerden çektikleri" başlıklı haber yaparak, söz konusu dizide sağcı-ülkücü gençlerin karalandığını iddia eden Zaman gazetesi şimdi de Behzat Ç. isimli diziyi yakın takibe aldı. Son günlerde dizi hakkında Yeşilay yöneticilerinin yaptığı "içkiyi özendiriyor" açıklamalarına da gazetede sık sık yer veriliyor.

Zaman gazetesinde dün yayımlanan "Alkolik polis imajı gençlere kötü örnek" başlıklı haberde şu ifadelere yer verildi:

"Star televizyonunda yayınlanan "Behzat Ç." adlı dizide polislerin sürekli alkol almaları akıllara 'İşlerini nasıl yapıyorlar?' sorusunu getirmekle kalmıyor, Yeşilaycıların tepkisini çekiyor.

Özellikle gençlere rol model olan polislerin 'alkolik' gibi gösterilmesinden rahatsız olan Yeşilay Genel Başkanı Muharrem Balcı, "Bu diziler polis teşkilatına hakaret, gençlere de kötü örnektir." diyor. Balcı, vatandaşı RTÜK'e şikâyet için harekete geçmeye çağırıyor. Psikolog Orhan Keskin ise dizilerde kahraman olarak gösterilen kişilerin zararlı maddeleri kullanarak toplumun önüne çıkmasının gençlere kötü örnek olacağını söylüyor."

Zaman'ın psikoloğu: Dizilerde içinde polislerin de olduğu bir konsept danışmanı ekibi olmalı
Zaman gazetesindeki haberde Yeşilay Başkanı Muharrem Balcı'nın RTÜK Başkanı Davut Dursun ile yaptığı görüşme de yer alırken, görüşlerine yer verilen Psikolog Orhan Keskin, dizilerde içinde emniyet yetkililerinin de bir konsept danışmanı ekibi olması gerektiğini söyleyecek kadar ileri gidiyor:

"Yeşilay Genel Başkanı Muharrem Balcı, diziyle ilgili 'Emniyet teşkilatı veya İçişleri Bakanı bu tip görüntüleri görmüyor mu?" şeklinde bir soru yöneltiyor. Geçtiğimiz günlerde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı ile yaptıkları görüşmede bu konunun da gündeme geldiğini aktaran Muharrem Balcı, "RTÜK, vatandaşların bu konudaki şikâyetlerine büyük önem veriyor. Vatandaşlar hakkını kullanıp RTÜK'e şikâyette bulunmalı." ifadesini kullanıyor. Dizilerde işlenen suçların aileye, topluma ve kişiye verdiği zararların ön plana çıkarılması gerektiğini vurgulayan Keskin, polisiye dizilerin izleyiciler üzerindeki etkisinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Keskin, dizilerde psikolog, sosyolog ve emniyet yetkililerinden oluşan bir konsept danışmanı ekibin bulunması gerektiğini vurguluyor."

Behzat Ç.'nin "gizli kodları"...
Star gazetesi yazarı Şamil Tayyar da dizide "gizli kodlar" olduğu iddiasında. Tayyar, geçtiğimiz ay yazdığı yazıda, dizide Behzat Ç.'ye iftira atan gazetenin Star gazetesi olarak gösterilmesinin "masum bir senaryo" olamayacağını iddia etti. Aynı yazıda Muhteşem Yüzyıl dizisinin Yeni-Osmanlı iddiasını Porno-Osmanlı efsanesiyle çökertilmek istendiğini iddia eden Tayyar, Behzat Ç.'nin "gizli kodları"na da değinmişti.

RTÜK'teki diziye ceza verme tartışmaları ile ilgili haber için buraya tıklayınız.

Zaman, daha önce dizinin yayınlandığı kanala verilmesine yönelik ceza istemini reddeden RTÜK'e şikayette bulunulması için çağrı yaparken, gazetenin tek derdinin bu olmadığı konuşuluyor.

Kim bu Behzat Ç.?
Emrah Serbes'in "Her Temas İz Bırakır" ve "Son Harfiyat" isimli polisiye romanlarında doğan bir anti-kahraman Behzat Ç.

Asi, otorite ile sorunları olan, ağzı bozuk ama onurlu, haksızlıklara tahammülü olmayan, bildiğini okuyan bir cinayet bürosu komiseri olarak resmedilen Behzat, yetiştiği dönemin polis tipinin de birçok özelliğini yansıtıyor. Ankara Emniyet Genel Müdürü her ne kadar böyle bir polisin teşkilatta 2 gün barınamayacağını da söylese, karakterin televizyonda da bu kadar sevilmesinin ardında sadece Behzat Ç.'nin değil aynı zamanda atmosferinde gerçekçi olmasının yattığı söyleniyor.

Dizi bunların yanı sıra Emniyet Teşkilatı içindeki kadrolaşma, HES'ler, Hrant Dink cinayeti gibi bazı konulara da yaptığı göndermeler ve "doğrucu davut" komiser Behzat'ın bu konulardaki hareket ve yorumlarıyla bazı isimleri rahatsız etmeyi amaçladıklarını iddia eden bir yapım.

Eserin yaratıcısı Emrah Serbes Hrant Dink cinayetinden esinlenilen bölümden sonra, "Hrant Dink sokakta vuruldu, çözüm de oradan gelecek.” demişti.

Diziye ve karakterlere yöneltilen eleştirilere yanıt olarak Emrah Serbes kendisi ile yapılan bir röportajda şu açıklamaları yapmıştı:

(...)Reytinglere göre dizileri kıyaslamayı doğru bulmuyorum. Aslında sorun ne reyting sistemi, ne başka bir şey, mevzu daha derin. Televizyon seyretmek insanı aptallaştırıyor. En akıllı adamı bile aptallaştırıyor, uyuşturuyor. Bu durumda bizim yapmamız gereken şey, televizyonun uyuşturucu etkisine zıt bir şeyler yapmak. Türkiye’de mutlu bir azınlık var. Bizim dizi kültürümüz, mutsuz çoğunluğa zengin hayatları, onların yalancı ahlakını gösterip avutmak üstüne kurulu. Bunun tam tersi nedir, gaz kuyruğudur, parasızlıktır, gecekondudur, mahvolmuş hayatlardır. Asla sana bakmayacak kadınları sevmektir. Nefret ettiğin işlerde çalışmaktır. Behzat Ç. bu boktan hayatın ortasında gururlu bir adam, melankolik çoğunluğa çalınan gururunu hatırlatmak için orada. Anti-kahraman değil aslında, orta ölçekli bir kahraman, yapabileceklerinin bir sınırı var, hepimiz gibi. Kötü örnek oluyor demeleri bu yüzden, içki küfür bahane. Herkes Behzat Ç.’yi örnek alır da patronunu müdürünü takmazsa, vicdanının sesini dinlemeye başlarsa halimiz nice olur diye düşünüyorlar. Bunları anlattığımız için varsın reytinglerde birinci olmayalım. Zaten birinci olsak bunu başarı olarak görmeyiz, Ercan’la oturur, nerede yanlış yaptık diye düşünürüz.

Başrol oyuncusu Erdal Beşikçioğlu da iddiaları, "Bizim yaptığımız hareketler emniyet teşkilatını bağlamaz. Biz bir karakter yarattık. Bu bir edebiyat uyarlaması. 1970’lerden kalma bir prototip. Lütfen izleyiciler de böyle izlesinler. Biz bir dünya yaratıyoruz. Bunu izlesinler. Ne anlattığımızla, neyin altını çizdiğimizle ilgilensinler" cümleleri ile yanıtlayıp, Emniyet Genel Müdürü'nün dizideki şiddete aslında müsaade edilmeyeceği yönündeki açıklamasına da, "Doğru söylemiş. Tabii ki böyle söyleyecek. Bunu takip etmek zorundalar" sözleri ile karşılık vermişti.

(soL - Haber Merkezi)