BBC'den bir skandal daha: Suriyeli muhaliflerin rezalet videosu yayından kaldırıldı

Saygınlığıyla bilinen BBC, geçtiğimiz günlerde internet sitesinde yayınladığı ve Suriyeli muhaliflerin ele geçirdikleri kişileri canlı bomba olarak kullanışını anlatan videoyu yayından kaldırdı. Videoda hiçbir şeyden habersiz bir tutsak, canlı bomba olarak kullanılmaya gönderiliyordu.

Güncelleme 12:18
Bu haber hazırlandığı sırada New York Times'da izlenebilen video, artık NYT'de de izlenemeyecek. Yine hiçbir açıklama yapılmadan, söz konusu haber ve ilgili video içeriği NYT tarafından yayından kaldırıldı.


İngiliz BBC, yayıncılık tarihinin en büyük skandallarından birine imza attı. Geçtiğimiz günlerde, Suriyeli muhaliflerin, tutsak aldıkları bir kişiyi canlı bomba olarak kullandıklarını gösteren bir video BBC’nin internet sitesinde yayınlanmıştı.

Videoda Suriyeli muhaliflerin elinde bulunan ve fiziksel işkence gördüğü açıkça belli olan bir Suriyeli, esir değiş tokuşu yapılacağı yalanıyla bomba yüklü bir araca bindiriliyor ve Suriyeli askerlerin bulunduğu bir noktaya doğru gönderiliyordu. Plana göre, askerlere yeterince yaklaştığında, hiçbir şeyden habersiz sürücünün kullandığı araç uzaktan kumandayla patlatılacak ve büyük bir katliam meydana gelecekti. Ancak muhaliflerin planı, uzaktan kumandanın arızalanması ile suya düşüyordu.

Suriyeli muhaliflerin başka bir savaş suçu işlediklerini kanıtlayan bu video, büyük yankı uyandırmış ve Suriyeli muhaliflere yönelik şiddetli tepkiler oluşmasına yol açmıştı. Bunun üzerine BBC, yayıncılık tarihinin en büyük skandallarından biri olacak bir karara imza atarak söz konusu videoyu yayından kaldırdı. Yayından kaldırmayla ilgili hiçbir açıklama yapılmadığı gibi, videonun Youtube’a yüklenmiş olan hali de “BBC’nin telif hakları” gerekçe gösterilerek kaldırıldı.

Oysa Youtube’dan kaldırılma gerekçesini oluşturan “telif hakları” iddiası, bir başka skandal anlamına geliyordu. Çünkü söz konusu video, telif hakları açısından BBC’ye değil, New York Times’a aitti. Ancak ana akım medya ve emperyalist ülkelerin politik baskıları, medyadaki her türlü etik ve yasal koşulu göz ardı edilmesi için yeterli bulunmuş olmalıydı.

Daha önce de suçüstü yakalanmıştı
BBC, Suriye ile ilgili yanlı haberciliği konusunda daha önce de suçüstü yakalanmıştı. BBC, Hula Katliamı'ndan sonra muhalifler tarafından yollanan bir fotoğrafı aynen kullanmış, ancak fotoğrafın 2003 yılında Irak'ta gerçekleştirilen bir katliamdan sonra çekildiği ortaya çıkmıştı. Bu rezalette de BBC tarafından basit bir hata yapılmamıştı. Çünkü fotoğrafın altında yer alan yazıda, fotoğrafın bir "aktivist" tarafından çekildiği ve "Hula'da gömülmeyi bekleyen çocukların cesetlerini gösterdiği" ifade ediliyordu.

(soL – Haber Merkezi)