Bayram Gazetesi kâr barajına takıldı

Eskiden basın emekçilerinin tatil ve dinlenme hakkı için çıkarılan Bayram Gazetesi’ni tekrar çıkarma fikri kâr hırsı barajına takıldı. Bayram Gazetesi protokolünü imzalamayan sekiz gazete, Zaman, Bugün, Star, Radikal, Milliyet, Vatan, Hürriyet ve Posta oldu.

Eskiden bayram tatillerinde hiçbir gazete çıkmıyor, sendika üzerinden tek bir Bayram Gazetesi çıkıyordu. Böylece basın emekçilerinin de tatil haklarını kullanmasını sağlayan Bayram Gazetesi, Sabah Gazetesi Genel Müdürü Zafer Mutlu’nun 1992 yılında, bu geleneği "serbest piyasanın ruhuna aykırı" olduğunu belirterek reddetmesi ile son buldu. Gazetecilerin tatil ve dinlenme hakkını da koruyan bu hak böylece sona ermişti. Şimdi Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay’ın bu geleneği, “zaten gazeteler bayramda kâr etmiyor, reklam yok, ilan yok” diyerek tekrardan hayata geçirme isteği medya patronlarının pek de ilgisini çekmedi.

Hem öneri hem ret ikisi de çıkar kokuyor
Atalay, işsiz birçok gazetecinin olduğunu, bunların da böylece Bayram Gazetesi’nde bir süre çalışarak para kazanma şansı olacağını söylüyor. Ancak medya patronları, bayramda da kâr etmenin mümkün olduğunu düşünerek ‘yurt dışında’ olduklarını söyledi ve protokolü imzalamaya yanaşmadı. Bunun üzerine BİK Genel Müdürü Atalay, eksik imzaların tamamlanmasıyla gazetenin gelecek bayramda çıkmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

TGC'nin konuyla ilgili çalışmaları var
Bayram Gazetesinin tekrardan çıkması için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın da uzun süredir çalışma yürüttüğü biliniyor. TGC'nin konuyla ilgili geçtiğimiz ay yayınladığı bir bildirisinde, "Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Bayram Gazetelerinin yayımlanmasına dayanak sağlayan 5953 Sayılı Yasanın ilgili maddelerinin iptali için hem l978 hem de l992 yılında Anayasa Mahkemesi’nde açılan davalara müdahil olmuş, iptal isteğine karşı çıkmıştır. 1993 yılında yasa maddesinin iptal edilmesinin ardından da bayram gazetesini yayımlama konusunu gündeminde tutmuştur. 23 Şubat 2001’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ile Gazete Sahipleri Birliği Yönetim Kurulu bayram gazetesi geleneğinin sürdürülmesi konusunda görüş birliğine varmış ve hazırlanan ortak protokol gazete sahiplerinin imzasına sunulmuştur. Ancak protokolun imzalanması tamamlanamadığı için girişim sonuçlanmamıştır" denilmişti.

Basın emekçilerini düşünen yok
8 gazetenin patronunun taş koyması, bir kez daha bayramda basın emekçilerinin tatil yapamaması sonucunu getirecek. Birçok işsiz gazetecinin bulunduğu Türkiye’de, gazeteciler oldukça ağır çalışma koşullarına sahip. Üstelik sendikalaşma oranının en düşük olduğu çalışma kollarının neredeyse başında yine medya geliyor.

(soL – Haber Merkezi)