Baransu geri adım attı

Taraf Yazarı Mehmet Baransu bugünkü yazısında, "Yoldaş General" haberinde kullandığı belgelerin gerçeği yansıtmadığını kabul etti.

Yoldaş General tartışması devam ediyor. Taraf yazarı Mehmet Baransu bugünkü yazısında haberin 2. kısmını yayınladı. Baransu, MİT’in Ziya Gülerleri karıştırmış olacağını belirterek, ilk haberinde yayınlanan ve General olan Ziya Güler’in yazdığını iddia ettiği belgelerin gerçeği yansıtmadığını kabul etmiş oldu.

MİT karıştırmış olabilir
Mehmet Baransu’nun "Yoldaş General" başlıklı haberinde en çok tartışılan kısım, Korg. Ziya Güler’in TBKP politbürosunun aldığı kararları değerlendirdiğini iddia ettiği 2 sayfalık rapordu. Haberin ardından çıkan tartışma da Ziya Güler isminin TBKP üyesi Feridun Gürgöz’e ait müstear olduğu ortaya çıkmış, Baransu’nun gazetecilik açısından bir skandala imza attığı anlaşılmıştı. Baransu bugünkü haberinde konuya devam etti. Haberde “MİT iki Ziya Güler’i karıştırmış olabilir” diyerek geri adım atan Baransu şu ifadeleri kullandı:

“Haberimizde bu belgenin yanı sıra MİT’in savcılığa gönderdiği iki sayfalık başka bir yazıya da yer verdik. Haberimize konu olan iki sayfalık yazıda, Ziya Güler, TBKP politbüronun aldığı kararları değerlendiriyordu. Kamuoyunda tartışmalara neden olan yazı da bu iki sayfadan oluşan metindi. İkinci belgedeki Ziya Güler’in, TBKP Merkez Komite üyesi ve Federal Almanya Yöre Sekreteri Feridun Gürgöz’ün parti adı olduğu dün kamuoyuna yansıdı. Değerlendirme yazısının da ona ait olduğu söylendi. Öncelikle şunu belirtelim. Taraf, bahse konu belgeyi 25 gün önce elde etti ve bu süre boyunca tartışmalara neden olan iki sayfalık metinle ilgili TBKP’nin eski yöneticilerine Ziya Güler isimli bir askerin partide olup olmadığını sordu. Nabi Yağcı dahil görüştüğümüz kişiler Ziya Güler isimli bir kişiyi hatırlamadıklarını, ancak aralarında çok sayıda askerin olduğunu ve bunların yargılanmadığını söylediler. MİT’in savcılığa gönderdiği ikinci belge denildiği gibi Ziya Güler parti adını kullanan Feridun Gürgöz’e ait olabilir. MİT, iki Ziya Güler’i karıştırmış olabilir.”

Yağcı bu söylediklerine kendisi inanıyor mu?
Dünkü köşesinde Ziya Güler ismini hiç duymadığını söyleyerek aynı gazetede çalıştığı Mehmet Baransu’yu zor durumda bırakan Nabi Yağcı, durumu toparlama gayretiyle konuyla ilgili bir açıklama daha yayınladı. Yağcı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Foya çıkarma meraklılarına zorunlu yanıt:

Birincisi bu haber yayınlanmazdan önce bana soruldu, bilmediğim birinin zarar görmemesi için bana düşeni yaptım yalnızca. İkincisi, sorulan Ziya Güler adında bir "askerdi", belirsiz bir Ziya Güler adı değil. Her halde bildiğim bilmediğim bütün Ziya Güler isimlerini sıralayacak değildim. Şaşıyorum doğrusu, bu denli basit mantık yürütmesini çocuklar bile yapabilir. Üçüncüsü, sizin yaptığınız ise sorumsuzluktur, durup dururken bir başka ismi dolaşıma sokuyorsunuz, acaba foya çıkarma hırsıyla ne yaptığınızın, kime zarar verebileceğinizin farkında mısınız, çok merak ediyorum. Dördüncüsü, bizim tarihimizden hiç bir ismi, yoldaşımızı ne MİT ne de başkaları silemez. Beşincisi, yayınlanan metnin içeriğinde ise hiç bir karalama yok. Sonucusu, MİT'i "düzeltmek" işi her halde benim işim değildir, sizin de olmamalı.”

Yağcı’nın açıklamasına göre haber hazırlanmadan önce Yağcı’ya sorulmuş, ancak sorulan “asker olan Ziya Güler” olduğu için tanımadığını söylemişti. Yağcı “Her halde bildiğim bilmediğim bütün Ziya Güler isimlerini sıralayacak değildim” diyerek TBKP üyesi olan Ziya Güler’i tanıdığını ancak onun asker olmadığı için lafını açmadığını ima etti.

Yağcı’nın açıklamasında “MİT’i düzeltmenin solcuların işi olmadığını” iddia ettiği görülürken solcuların, yıllarca devrimcilere kan kusturan bir kurum ile ilişkilendirilme gayretinden hiç rahatsızlık duymadığı anlaşılıyor.

Ziya Güler’i tanımadığı iddiası gerçekçi değil
Aziz Çelik Nabi Yağcı’nın dün köşesinden söylediği “Ziya Güler’i tanımıyorum” iddiası üzerine bir açıklama yaparak bu söylenenin gerçekçi olmadığını belirtti. Çelik açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Nabi Yağci açıklamasında "Ziya Güler adini hiç duymadığımı, hakkında bir bilgiye sahip olmadığımı açıklamak gereğini duydum" diyor. Elbette hatırlamamak,unutmak insani bir durum. Nabi Yağcı "hatırlamıyorum" deseydi bu anlaşılabilir olurdu. Ancak Ziya Güler adini hiç duymamak ve hakkında bir bilgiye sahip olmadığını söylemek biraz sorunlu bir açıklama.

Ziya Güler TKP ve TBKP'de uzun yıllar çalışmış ve yöneticilik yapmış bir insanin bir dönem kullandığı mahlas. Ziya Güler'le ilgili TUSTAV Arşivinin TBKP Fonunda belgeler var. (ikisinin arşiv kaydı şöyle: Kutu 4, Dosya 275, Belge 50798 Kutu 87, Dosya 2513, Belge 14003-13941.) Ziya Güler imzalı bu iki belge TBKP yönetimine yollanmış. Birisi MK üyeleri tarafından PB'ye yollanmış. Nabi Yağcı hiç duymamış olsa da TBKP arşivlerinde Ziya Güler diye bir TBKP yöneticisi var.

İkinci konu Ziya Güler'in kim olduğudur. Feridun Gürgöz'ün "Saat Geri Donmuyor" (Tustav, Sarı Defter 4, 2007) kitabinin 165-169. sayfalarında açıkça Ziya Güler'in Feridun Gürgöz olduğu yazılı. Zaten kitapta Feridun abi 1960'larin sonundan başlayan partili yaşamını ayrıntılı olarak anlatıyor.

Bunlar kamuya açık ve her isteyenin rahatlıkla ulaşabileceği bilgi ve belgeler. Solun tarihine özen gösterilmesi ve tahrif edilmemesi için bunları aktarma gereğini hissettim.”

(soL -Haber Merkezi)