Ayşe Böhürler neden kızdı?

Ayşe Böhürler’in basında yer alan demeçleri doğrultusunda soL'da yayınlanan habere “dava açacağı”nı söylemesi şaşırttı.

soL Frankfurt Kitap Fuarı için hazırlanan "Orhun Yazıtları'ndan Nobel'e, Türk Edebiyatı" başlıklı belgeselin yapımcılığını üstlenen AKP MKYK üyesi Ayşe Böhürler, gazetemizde konuya ilişkin 9 Temmuz'da yayınlanan haberden günler sonra, gönderdiği mektupta dava açmaya karar verdiğini belirtti.

"Fuara AKP damgası" başlıklı haberle ilgili olarak 17 Temmuz'da soL Yazı İşleri'ne bir elektronik posta gönderen Böhürler, "sitenizde yayınlanan ve hakkımda gerçeklerle bağdaşmayan yalan ve iftiralara dayalı yorumlar üzerine yazılan yazıda belirtilen hususlardan hiçbirisinin gerçekle ilişkisi yoktur. Yazı tamamen yanlış bilgiler üzerine yorumlarla ortaya çıkmıştır" dedi. Böhürler'in bu mektubu, belgeselin son durumu hakkında ajansı ile yaptığımız görüşmenin hemen ardından göndermesi de dikkat çekici bir başka nokta oldu. Ajans sorumlusu Sinem Köseoğlu, Böhürler'in "aldığı sayısız telefondan sonra duyduğu rahatsızlığı dile getirmek için" bu mesajı gönderdiğini belirtti.

Böhürler'in sözleriyle belgesel...
Haberimizde, Böhürler belgeselin amacını, "ben bir televizyon yapımcısıyım ve olaya biraz görsel yönden bakıyorum. Bu fuarı 300 bin kişi geziyor ve bu 300 bin kişi Türk edebiyatını tanıyacak. Bu tanıtıma tek tek yazarlar üstünden değil de edebiyatımızın bütün yönlerini bir film formatının elverdiği oranda tanıtacak bir proje çalışılması gerekliydi" sözleriyle açıklamıştı. Aynı haberde, belgeselin Fuar'ın hazırlıklarından sorumlu Ulusal Komite'nin ve Kültür Bakanlığı'nın projesi olduğunu ve ajansın da bu konuda görevlendirildiğini belirten Böhürler, belgeselin eksiklerine ilişkin "bütçemiz ancak buna yetti" yorumunu yapmıştı.

Fark ayrıntıda gizli...
Adı geçen haberimizin Böhürler'in açıklamalarından farklı yanı, yazar Latife Tekin'in kendisine gelen teklifi reddetmesi ve Tahsin Yücel'in de böyle bir belgeselden haberinin bile olmadığını açıklamasıyla ilgili bölümlerdi. Haberde ayrıca, Latife Tekin'e gönderilen mektupta yer alan ifadeler de, mektuptan alıntılanarak kullanılmıştı.

Böhürler'in sinirleri neden bozuldu
17 Temmuz günü, Ayşe Böhürler'in firması AgencY'nin belgeselden sorumlu ismi Sinem Köseoğlu ile görüştük. Yazılı olarak da gerçekleşen bu görüşmenin hemen ardından, Ayşe Böhürler'in yukarıda adı geçen mektubu elimize ulaştı. Zaman Gazetesi'nde yer alan ifadelerinden haberleştirdiğimiz ve aynı haberde açıklanan yazarlar listesindeki isimlerle görüşmek dışında hiçbir "katkıda" bulunmadığımız haberimize "dava açacağını" belirten Böhürler'in bu davranışı, gelen telefonların yanı sıra, belgesel hakkındaki "açıkların" ortaya çıkmasından rahatsızlık duyduğunu akla getiriyor.

Zaman Gazetesi haberi 8 Haziran 2008 http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=699317
soL "Frankfurt'a AKP Damgası" haberi 9 Temmuz 2008 http://haber.sol.org.tr/kultur_sanat_spor/1146.html

soL "Metrajı Değişken Belgesel" haberi 17 Temmuz 2008 http://haber.sol.org.tr/kultur_sanat_spor/1493.html