Aydınlık'tan çarpıtma ve yalan habercilik: 'Buradan aydınlık falan çıkmaz'

Aydınlık gazetesi ve Ulusal Kanal, Samsun’da yaşanan olaylar ve faşist güruhun devrimcileri linç etmeye yönelik saldırıları karşısında yaptıkları habercilik ile artık “pes” dedirtti.

Aydınlık gazetesi ve Ulusal Kanal’ın, bir facianın eşiğinden dönülen Samsun’daki linç girişimi ile ilgili yaptığı habercilik, içerdiği yalan ve çarpıtma ifadelerle okuyanlara “buradan aydınlık falan çıkmaz” dedirtti.

Solcuları linç etmek için toplanan faşistler “öfkeli kalabalık”
Saldırının olduğu gün Ulusal Kanal, TKP binasını sararak taşlarla saldıran, sabahtan akşama kadar küfür içeren sloganlarla nefret kusan faşist güruhu “vatandaş”, “öfkeli kalabalık” TKP’lileri de “karşıt grup” gibi sıfatlarla niteledi. Bununla da yetinmeyen Ulusal Kanal neredeyse bir facianın eşiğinden dönülen olayları aktarırken “binaya bayrak asma” girişimini öne çıkarmayı tercih ederek haberde şu ifadeleri kullandı:

“Gazi Caddesi üzerinde bulunan Türkiye Komünist Partisi (TKP) İl Binası önünde toplanan kalabalık, PKK ve BDP aleyhine slogan attı. Binaya giren kalabalık, partinin camlarını kırdı ve buraya Türk bayrağı astı.”

Ulusal Kanal’ın akşam saatlerinde faşist grup için kullandığı “öfkeli kalabalık” söylemini “provokatör grup” olarak değiştirmesi ise dikkat çekti.

Haber fotoğrafı olarak ise TKP tabelasına bayrak asmaya çalışan faşistlerin kullanılması şaşırtmadı.

Aydınlık’tan yalan ve çarpıtma habercilik
Aydınlık gazetesi ise bugün Samsun’da devrimcileri linç etmeye çalışan faşistlerle röportaj yaptı. Haber başlığını ise “Tepkimiz Kürtlere değil” olarak seçen Aydınlık haberde, saatlerce sosyalistleri taşlayan, küfür eden, linç etmek için sabahtan akşama sokaklarda terör estiren lümpen faşist grubu “masum ve duyarlı vatandaş” şeklinde göstermek için elinden geleni yaptı.

Röportaj yapılan faşistin ismini vermek istemediği belirtilen haberde, faşistin tepkinin Kürtlere değil, BDP’ye yönelik olduğu ifadelerine yer verildi. Buna kanıt olarak da sık sık “Türk Kürt kardeştir –BDP kalleştir” sloganları atıldığı belirtildi.

Haberin en can alıcı kısmı ise asıl olayın yaşandığı TKP binasına saldırı konusunda kullanılan ifadeler. Aydınlık “TKP’ye neden saldırıldığına” ilişkin faşistin verdiği cevabı şu şekilde öne çıkarıyor:

“BDP’lilerin ziyaret edip konuşma yapacakları yerlerden biri de 78’liler Federasyonu’ydu. Amacımız binaya bayrak asmaktı. TKP buna karşı çıktı. Bu nedenle istenmeyen olaylar oldu.”

Aydınlık’ın bu haberi dün yaşananlar hakkında tam bir çarpıtma örneği üstelik yalan ifadelerle dolu. Zira faşist grubun saldırmasının bayrak asmakla bir ilgisinin olmadığı biliniyor. Bu kadar kalabalık bir linç organizasyonunun devletin icazeti olmadan yapılmasının imkanı yok. Zaten daha birkaç gün öncesinden planların yapıldığı, bölgenin emniyet ve idari amirlerinin BDP'ye gözdağı vermek için "yukarıdan alınan talimatla" bu organizasyona göz yumduğu biliniyor.

TKP de olaylar üstüne yaptığı açıklamada bu saldırıların "müzakere sürenin bir parçası" olduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullanmıştı:

"Sinop'ta önceki gün yaşananlardan yalnızca hükümet sorumludur. Bir siyasi partinin temsilcilerinin, milletvekillerinin herhangi bir kentte güvenli bir biçimde toplantı yapmasını sağlamayan, küçük bir grubun saldırı hazırlıklarını engellemeyen, katliam ve linç heveslisi toplulukların eylemlerine ses çıkartmayan bir iktidardan söz ediyoruz.

Tersine, hükümet dün Sinop'ta yaşananları müzakere sürecinin bir parçası olarak görmekte ve benimsemektedir. BDP'ye "bakın toplumda tepki var" derken, MHP ve diğer milliyetçi kesimlere "sürece itiraz etmeyin, bu görüntülerle sizi rezil edebiliriz" mesajı verilmektedir. Bu, her an sahibinin elinde patlayarak kanlı sonuçlara yol açabilecek kirli bir siyaset tarzıdır."

Yani olay Aydınlığın aktardığı gibi milliyetçi Karadenizlilerin müzakereye tepkisi değil, AKP'nin kontrollü bir şekilde Kürt tarafına mesaj verme isteği. Ancak Aydınlık'ın bu gerçeği çarpıtmayı tercih ettiği görülüyor.

Buna ek olarak olay günü TKP binasının önünde toplanan faşistlerin saatlerce binayı taşladıktan sonra, adeta binayı fethetme dürtüsü ile bayrak asma çabasına giriştikleri biliniyor. Bayrak asmak için balkona çıkanların TKP tabelasını parçalamaları da meselenin bayrak asmak isteğinin çok ötesinde, devrimcilere yönelik bir öfke olduğunu gösteriyor.

Aydınlık eğer zahmet edip toplanma çağrısının yapıldığı Samsun Spor taraftar grubunun facebook grubuna göz gezdirseydi, orada toplanan grubun hangi amaçla saatlerce TKP’yi taşladığını anlayacaktı. Zira bu facebook grubundaki yorumlar tamamen ırkçı, sol ve Kürt düşmanı ifadelerle dolu.

Ancak Aydınlık gerçeği araştırmak yerine, faşistin ağzından tam da kendisinin duymak istediği ifadeleri doğruymuş gibi aktarmayı tercih ediyor.

Cemaat ve Aydınlık'ın buluştuğu nokta
Dikkate değer bir diğer nokta ise Ergenekon sürecinde birçok üyesi tutuklanan ve cemaat karşıtı bir pozisyonda siyaset yürüten İşçi Partisi’nin yayın organı Aydınlık ile cemaatin haber ajansı Cihan’ın TKP’ye saldırı haberlerini aynı içerikte vermesi oldu.

Cihan haber ajansı da olayların büyümesine gerekçe olarak “TKP’lilerin bayrak astırmaması” argümanını kullanmıştı:

“BDP’li milletvekillerinin Samsun'da toplantı yapacakları açıklanan TKP binası, atılan taşlarla harabeye döndü. Bina önündeki öfkeli kalabalığı dağıtmak için binaya Türk bayrağı asmaya çalışan iki kişiye, bina içerisinde bulunanların saldırıda bulunması da olayların daha da büyümesine neden oldu.”

(soL -Haber Merkezi)