Aydın Doğan'ın Cem ve Sebahattin'e üzülmeye hakkı var mı?

Ülkemizde basın emekçilerinin sendikasız, iş güvenliğinden yoksun çalıştırılmasının baş müsebbiplerinden olan Aydın Doğan, DHA muhabirleri Emir ve Yılmaz’ın enkaz altında yaşamını yitirmesinden ötürü büyük üzüntü duyduğunu söyledi!

DHA muhabirleri Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz’ın enkaz altında kalarak yaşamlarını yitirmesinin ardından bir “taziye mesajı” da medya patronu Aydın Doğan’dan geldi. Doğan Medya mesajı, onursal başkanlarının büyük üzüntü duyduğunu belirterek yayınladı. Aydın Doğan mesajında "Grubumuzun bu iki değerli gazetecisi, bir deprem felaketini çok zor koşullarda, büyük bir özveriyle izlerken ikinci bir deprem dalgasının kurbanı oldu. Onlar, üstün bir görev aşkı ve heyecanla haber peşinde koşarken aramızdan ayrılarak, görevleri başında hayatlarını veren basın şehitlerimizin arasına katıldılar” dedi.

Basında ilk sendikasızlaştırma hamlesi Aydın Doğan’dan gelmişti
Aydın Doğan’ın Emir ve Yılmaz’ın yaşamını yitirmesi nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu belirtmesi, kendisinin Türkiye basınında sendikasızlaştırma dalgasını başlatan isim olduğu düşünüldüğünde inandırıcılığını yitiriyor. Gazeteciler Doğan’ın iddia ettiğinin aksine “ikinci bir deprem dalgası”nın değil, güvenceden yoksun çalışmaya mahkum edilmenin, ihmalkarlığın, tedbirsizliğin, insana değer vermeyen zihniyetin kurbanı oldu. Emir ve Yılmaz’ı ölüme götüren bu zihniyet Türkiye basınında ilk yansısını Aydın Doğan’ın sendikasızlaştırma hamlesiyle bulmuştu.

1990 yılında Milliyet Gazetesi’nde imzalanan toplu sözleşme Aydın Doğan’a “ağır” gelmişti. Doğan sözleşmenin kendisine yük getirdiğini, bundan sonra toplu sözleşme yapılmasını istemediğini belirtmiş ve çalışanları baskıyla sendikadan uzaklaştırmıştı. Sendikadan istifa etmeyi kabul etmeyen çalışanları ise işten atmıştı. 1994 yılında Erol Simavi’den Hürriyet Gazetesi’ni satın alan Doğan, bu süreçte Simavi’ye gazetenin sendikasızlaştırılmasını şart koşmuştu. Sendikadan istifa etmeyi kabul etmeyenlerin sonu yine işten atılmak olmuştu.

AKP iktidarı ve medya patronları gazetecileri ölüme terk etti
Aydın Doğan’ın sendikasızlaştırma hamleleriyle basın emekçilerinin geleceği medya patronlarının iki dudağı arasına sıkıştırıldı. İş güvencesi ortadan kalktı. Deprem bölgesinde görev yapan muhabirlere sağlanması gereken ihtiyaçların hiçbirinin sağlanmaması, 7.2’lik bir depremin ardından iktidarın halka, aymazca hasarlı binalarda oturmayı salık verdiği bir ülkede Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz’ı ölüme götürdü.

(soL - Haber Merkezi)