Artık güldüren propaganda rezaleti!

İsrail’in Mavi Marmara’da yaşananlara dair yaptığı propaganda, her geçen gün daha aptalca bir hal alıyor. Haaretz “TKP ‘Yahudiler’e ölüm’ dedi” derken, İsrail ordusu saçmasapan bir montaj ses kaydı yayınladı.

Haaretz gazetesinin Mavi Marmara baskınının ardından İstanbul’a gelerek izlenimlerini yazan muhabirinin, Türkiye Komünist Partisi’nin Taksim’deki eyleminde bir göstericinin kendisine eylemdeki pankartta “Yahudilere Ölüm” yazdığını söylediğini iddia ettiğini soL’da yazdık. (İlgili haber: Haaretz’ten TKP’ye anti-semitizm iftirası)

Bu defaki rezalet, Haaretz’in haberinin aksine, güldürüyor. İsrail Ordusu, propagandaya çok önem veren bir ordu. Ordunun radyo gibi geleneksel iletişim kanalları dışında bir Youtube kanalı da var.

Mavi Marmara gemisine yapılan baskını takip eden saatlerde İsrail ordusu, bu resmi kanalında bir İsrail askerinin Mavi Marmara gemisine rotasını Aşdod limanına çevirmesini söylediği mesajı yayınlamıştı. Bu klipte Mavi Marmara gemisi, telsizle “Olumsuz, olumsuz, rotamız Gazze’dir” diye yanıt veriyordu.

İsrail ordusu, olaydan 3 gün sonra, 4 Haziran’da resmi kanalında bir diğer video klip yayınladı. Bu defa hareketsiz olan, sadece ses kaydından oluşan bu klipte, önceki gerçek görüntülerdeki askerin resmi kullanılmasına rağmen, sesi bambaşka olan bir asker gemiye rotasını çevirmesi mesajı veriyor. Gemiden gelen yanıt ise, bir Türkiyeli’nin olmadığı belli olan komik aksanlarla bir erkek “Kapa çeneni, Auschwitz’e geri dönün” diyor, ardından bir kadın “Bizim Gazze liman yetkililerinden limana girme iznimiz var diyor”, son olarak ise bir erkek, hem kelime seçimi hem de aksanıyla bir Amerikan filmi repliğini andıracak biçimde “Biz Araplar’a gidip ABD’nin canına okumaları için yardım ediyoruz, 11 Eylül’ü unutmayın beyler [guys]” diyor.

Rezalet, bununla da bitmiyor. İkinci, yani montaj olduğu apaçık olan ses kaydında geçen “Bizim Gazze liman yetkililerinden limana girme iznimiz var diyor” ifadesinin ve sesin gerçek sahibi, Hüveyde Arraf, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Sesin kendisine ait olduğunu doğrulayan Arraf, Mavi Marmara gemisinde değil, Challenger 1 gemisinde olduğunu açıkladı! Dahası da var. İsrail ordusu, bu yeni montaj videoyu resmi kanalına koydu, ama eski videoyu kaldırmayı da unuttu!

Ancak rezaletlerin en büyüğü ise, İsrail’in “saygın gazeteleri” olarak anılan Yedioth Ahronot ve Jerusalem Post’un bu videoyu aynen yayınlayıp, gemidekilerin bunları söylediğini haber yapmaları oldu.

(soL - Dış Haberler)