Arınç ne yazıyor, Türkiye'de ne oluyor

Bülent Arınç'ın Guardian'a "Türkiye'de basın özgürlüğü sorunu yok" diye yazdığı günlerde Türkiye'de basın emekçileri, Azadiya Welat gazetesinin bir kez daha kapatılmasıyla karşı karşıya.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Azadiya Welat gazetesinin kapatılmasını kınayan bir açıklama yaptı. Açıklamada "Türkiye’de günlük olarak yayın yapan tek Kürtçe gazete olan Azadiya Welat gazetesinin 12 Haziran 2011 tarihli sayısındaki bazı haberler gerekçe gösterilerek toplatılması ve gazete hakkında 15 gün kapatma kararı verilmesini basın ve ifade özgürlüğünün ağır bir ihlali olarak değerlendiriyoruz" denildi.

Açıklamada "AİHM’nin içtihatlarına göre, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik yasal koruma yalnızca toplumda genel kabul gören, zararsız veya kayıtsızlık içeren bilgi ve fikirler için değil, aynı zamanda toplumu sarsıcı, şoke edici veya rahatsız edici düşünce açıklamaları için de geçerli olmalıdır. AİHM, bunu, demokratik bir toplumun “olmazsa olmaz” kuralı, çokseslilik, tolerans ve hoşgörünün bir gereği olarak değerlendirmektedir.
Bu nedenle, Azadiya Welat gazetesi hakkında verilen toplatma ve kapatma kararı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10’uncu maddesinin açıkça ihlali anlamına gelmektedir. Demokratik bir toplumda böyle bir kapatma kararının savunulması mümkün değildir. Bu kararın yeniden değerlendirilerek ortadan kaldırılmasını talep ederken, bunu, demokratik bir toplum olmanın gereği sayıyoruz" denildi.

Türkiye'de cezaevindeki gazetecilerin sayısı 70'e ulaştı. Gazeteciler hakkındaki soruşturma ve davalar ise on binlerle ölçülüyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise bugün İngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan yazısında Türkiye'de basın özgürlüğü sorunu olmadığını, cezaevindeki gazetecilerin de gazetecilik faaliyetleri nedeniyle içeride olmadığını yazdı.