AKP'nin kalemleri çalışıyor: Reyhanlı'da yiten hayatlar 'maliyet'miş

AKP'nin Suriye politikalarının en ateşli savunucularından Cengiz Çandar bugün Radikal'de yazdığı köşe yazısında Reyhanlı'da yaşamını yitiren yurttaşlardan "maliyet" diye bahsetti.

Radikal yazarı Cengiz Çandar önceki gün Reyhanlı'da gerçekleşen patlamalarda yaşamını yitiren yurttaşlardan "maliyet" olarak bahsetti. Kendisinin Türkiye'nin Ortadoğu'dan uzak durması gerektiğini söyleyenler gibi "bozguncu ve Soğuk Savaş dönemi statükocusu" olmadığını söyleyen Çandar, yazısında Reyhanlı'da hayatını kaybedenleri "Ortadoğu politikasında ‘etkili bir aktör’ olmanın ‘kaçınılmaz maliyetlerinden biri’ olarak" görmek gerektiğini yazdı.

İşte Çandar'ın yüz kızartan yazısının o bölümü:

"Bunun idrakiyle olsa gerek, kimi yorumlar ‘Ortadoğu’ya hoş geldiniz’ başlığını kullanmışlar.

Olayın bir yönü öyle. Daha önce bir vesileyle –Cilvegözü Sınır Kapısı’nda tam üç ay önce meydana gelen patlama üzerine- bu köşede belirtmiş ve mealen şu tespitte bulunmuştuk: “Suriye dosyasına dahil olursanız Suriye de sizin içinize girer.”

Buradan, sakın, “Suriye konusunda yanlış yapıldı. Türkiye, Suriye’den ve Ortadoğu’dan uzak durmalıydı” şeklindeki bozguncu ve Soğuk Savaş dönemi statükoculuğunu benimsediğim sonucu çıkmasın. Türkiye, Suriye’ye ilişkin bir dizi yanlış yapmış olmakla birlikte, bunun alternatifi, Suriye’den ve Ortadoğu’dan ‘uzak durmak’ asla değildi.

Bu nedenle, Reyhanlı’daki patlamaları ve şimdiye dek herhangi bir benzeri olayda görülmemiş yükseklikteki can kaybını, Ortadoğu politikasında ‘etkili bir aktör’ olmanın ‘kaçınılmaz maliyetlerinden biri’ olarak görmek gerekiyor.

Bu, tatsız bir gerçek ama maalesef böyle. Böyle bir maliyetten uzak kalmak için Türkiye’nin Suriye’de olan bitenlerden uzak durması gerekmez miydi?

Hayır, bu mümkün değildi. Türkiye’nin ulaştığı gelişme düzeyi ve uluslararası sistemin içine girdiği kalıp, Ortadoğu’da ‘etkili bir aktör’ olmaktan öteye ona bir şans tanımıyordu. Bu da kaçınılmaz idi."

(soL-Haber Merkezi)