AKP'li yazarlardan 'ittifak krizi' değerlendirmeleri: Testi çatlamış oldu

Dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşılıklı sert açıklamalarıyla birlikte yerel seçimlerde ittifak arayışı gündem dışına çıktı. Dünkü krizin ardından AKP'ye yakınlığıyla bilinen yazarlar, tartışmayı köşelerine taşırken, bir kısmı 'testi çatladı', 'İttifakı MHP bitirdi' derken, bir kısmı ise 'ittifak bitti demek için erken'…

Haber Merkezi

AKP ile MHP arasında bir süredir devam eden kriz, dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşılıklı açıklamalarıyla yeni bir evreye taşındı.

Yerel seçimlerde ittifak gündemi devre dışı kalırken, Cumhur İttifakı'nın ise devam edeceği duyurulurken, gerilimin bu ittifakı da sarsabileceği ileri sürülüyor.

AKP ve MHP liderlerinin dün yaptığı karşılıklı sert açıklamaların ardından AKP'ye yakınlığıyla bilinen yazarlar krizi değerlendirdi.

Bazı isimler "testi çatladı" derken, diğerleri ise "henüz erken" yorumunda bulundu.

ABDÜLKADİR SELVİ: TESTİ ÇATLAMIŞ OLDU

İşin görünen yüzünde MHP’nin af teklifi ve ‘Andımız’ yer alıyor. Ama bir süredir iki cephede de bir hoşnutsuzluk ve mutsuzluk hissediliyordu. Belli bir enerji birikmiş.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti grubuna Bahçeli’nin konuşmasını canı sıkkın bir şekilde izledikten sonra giriyor. Her kelimesini tek tek not ettirdiği ve siyasi sonuçlarını göze aldığı konuşmasını yapıyor. Cumhur ittifakının devam edeceği açıklansa da bir kez testi çatlamış oldu. Erdoğan, Cumhur İttifakı’nı sürdürmeye kararlı ama ittifaksızlığı da göze almış durumda.

AHMET KEKEÇ: BENCE ÇOK AYIP ETTİ

İki kere iki dört: Kısa süreli ve konjonktürel birlikteliğe değil, uzun yol arkadaşlığına göre kurgulanmış “Cumhur ittifakını” bitiren taraf MHP olmuştur… 

MHP’nin, özellikle Danıştay’ın iğvasından sakınması ve öğrenci andı tuzağına düşmemesi beklenirdi. 

Bu tuzağa bodoslamadan daldı. 

Mesele “Türklük”müş gibi, öğrenci andı meselesine eleştiri getiren eski bakanların tabiiyetini ve “etnik kimliğini” sorgulamaya başladı. 

Bence çok ayıp etti. 

***

Kemal Bey siz niçin konuşmuyorsunuz? 

Öğrenci andı kaldırıldığında gök kubbeyi başlarına yıkmaktan söz ediyordunuz. 

Danıştay “Andımız” uygulamasına yeniden işlerlik kazandırdı. 

Memnuniyetinizi dile getirmeyecek misiniz? Ya da ne bileyim, eleştirmeyecek misiniz? “Bu karar hendekteki arkadaşlarımı üzer” filan demeyecek misiniz? 

Bekliyoruz... 

Olumlu ya da olumsuz, “tepkinizi” bekliyoruz! 

SALİH TUNA: KEŞKE 15 TEMMUZ'DAN SONRA YENİ ANDIMIZ YAZILSAYDI

Reşit Galip'in 33'te yazdığı "Andımız"da, "Ey bu günümüzü sağlayan Ulu Atatürk, açtığın yolda, kurduğun ülküde gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim. Ne mutlu Türküm diyene" ifadesi yoktu.
Bu ifade Mustafa Kemal'in vefatından çok sonra, 12 Martçıların kurduğu hükümet marifetiyle 72'de ekledi.
"Ey bu günümüzü sağlayan Ulu Atatürk" ifadesi de 97'de "Ey Büyük Atatürk" şeklinde değiştirildi.
Demem o ki "Andımız" sure değil, ayet değil.
Keşke, 15 Temmuz destanı ardından yeni bir "Andımız" yazılsaydı ittifakla.
Cumhur İttifakı'nın yara alması müstevlileri, bölücüleri, bozguncuları, "Bahçeli'ye güvenilemez" diyerek ittifaka karşı çıkan fırıldakları ve dahi FETÖ'cüleri sevindirdiği muhakkak.
Bence erken sevinmesinler.
Çünkü bu ittifak arazide kuruldu, (rota değişmedikçe) kolayından yıkılmaz.

MEHMET BARLAS: İTTİFAK SÜRÜYOR

Önce Cumhur İttifakı'nın kaderini ele alalım...
Cumhurbaşkanı'nın sözleri ile "Yeni yönetim sisteminin inşası gibi temel konularda aynı çizgilerde olmak, her konuda birlikte hareket etmeyigerektirmiyor." Kısacası AK Parti ile MHP son dönemde af, erken emeklilik, öğrenci andı gibi kimi hususlarda farklı düşünmekteler.

İttifak sürüyor
Ama bu farklı görüşler Cumhur İttifakı'nın sona erdiği anlamına gelmiyor.
Grup toplantısı çıkışı konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da, "MHP yerel seçimlerde kendi adaylarıyla devam edecek biz de aynı şekilde kendi adaylarımızla yerel seçimlerde meydanlarda olacağız. Ama biz Cumhur İttifakı'nın devamından yanayız. Cumhur İttifakı'na herhangi bir leke gelsin asla istemeyiz" dedi.
Erdoğan "Bahçeli ile görüşecek misiniz" sorusuna ise "Şu anda gündemde yok ama olmaması için de bir sebep yok" cevabını verdi.