Ahmet Atakan'ı 'polis öldürdü' demek, Vali'ye itibar etmemek suç!

RTÜK’ün skandal cezalarına bir yenisi daha eklenirken, cezanın gerekçesi pes dedirtti. Artık Valilik açıklamalarına itibar etmemenin karşılığı da para cezası!

Ali Ufuk Arikan - soL

Hatay’da polis saldırısı sonucu hayatını kaybeden Ahmet Atakan’a ilişkin yapılan habere Valilik açıklamasına “itibar edilmemesi” ve haberin “iddia” olarak verilmemesi nedeniyle para cezası kesildi.

Hükümet ne derse o!
Haziran Direnişi sonrası medyada yer alan “penguen” yayıncılığı kural haline getirilmek isteniyor. Hükümet yetkilileri ve Valilik açıklamaları dışında direnişe dair haber yapılmasının istenmediğini en net gösteren kararlardan biri daha ortaya çıktı.

Ahmet Atakan’ın hayatını kaybettiği gün Ulusal Kanal’da yer alan habere 11 bin 886 TL para cezası kesildi. Cezalar artık bir rutin haline gelirken, verilen son para cezasının gerekçesi ise pes dedirtti.

RTÜK tarafından alınan kararda “resmi makamların açıklamalarına itibar edilmemesi” olayın polis tarafından yapıldığına yönelik ifadelerin “kesin” olarak sunulması suç sayıldı.

Haberi böyle sunmak suç
RTÜK’ün ceza kararında haber sunumunda kullanılan ifadelere yer verilerek bunun suç olduğu ileri sürüldü.

RTÜK’e göre haberi şu şekilde sunmak suç:

Söz konusu haber sunucunun "Polis Hatay'da bir kahramanlık destanı daha yazdı. Savaşa hayır, ODTÜ'ye destek eylemlerine katılan 22 yaşındaki Ahmet Atakan polisin attığı gaz bombası kapsülüyle hayatını kaybetti. Acı haberi alan ailesi ve arkadaşları hastane önünde bekleyen çevik kuvvet polislerine tepki gösterdi. Ancak polis hastane önünde de gaz bombası attı." şeklindeki sunumuyla başlamış ve devamında haber görüntüleri verilirken ekranda yazılı olarak duran "Zulmunüz Artsın-Polisin Attığı Gaz Bombası Kapsülü 22 Yaşındaki Ahmet Atakan'ın Canını Aldı" ifadeleri kullanılmıştır.

Bunu yaparsanız suç değil…
Kararda haberde Valiliğin açıklamasına yer verilmemesi ceza nedeni sayılırken, RTÜK’ün bu tutumu metne şu sözlerle yansıdı:

Rapora konu olan Ahmet Atakan'ın ölüm haberinin verilmesi toplumun bilgi edinmesi açısından önemli olmakla birlikte, resmi makamların açıklamalarına itibar edilmeyerek, iddialar kesin ve gerçekmiş gibi tek taraflı ve yanlı yayın yapıldığı görülmüştür. Yukarıda yer alan deşifreden de anlaşılacağı üzere Ahmet Atakan'ın ölümüne polisin neden olduğu defalarca dile getirilmiştir.

Karar şerh konuldu
Ulusal Kanal’a Ahmet Atakan haberi dolayısıyla verilen cezaya RTÜK üyesi Ali Öztunç muhalefet şerhi koyarken, şu ifadeleri kullandı:

“Hiçbir yayıncının resmi makamların ilk izlenimlere dayanarak yaptıkları açıklamalara paralel bir yayın gerçekleştirme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Eğer öyle bir yöntem benimsenmiş olsa idi, tüm yayınların önceden denetlenmesini sağlayacak olan otoriter bir sansür sistemine geçilmesi ve haberlerin sunulmasından önce polis veya valiliklerce onaylatılması gerekirdi.”

Valiye nasıl itibar edilecek?
Valiye itibar edilmemesinin ceza nedeni sayılması akıllara AKP valilerinin son süreçte yaptığı açıklamaları getirdi. Ali İsmail Korkmaz’ın Eskişehir’deki Gezi eylemleri sırasında öldürülmesi sonrası konuşan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, “kendi arkadaşlarına bile zarar verip 'polis yaptı' süsüne büründürmeye çalışıyorlar" demişti.