AGİT'ten uyarı: RTÜK denetimi internet özgürlüğünü kısıtlar

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Yaman Akdeniz’in RTÜK internet tasarısıyla ilgili hazırladığı raporu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e gönderdi. Désir, tasarının bu haliyle kanunlaşmaması gerektiğini savundu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Yaman Akdeniz’in RTÜK internet tasarısıyla ilgili hazırladığı raporu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e gönderdi. Désir, tasarının bu haliyle kanunlaşmaması gerektiğini savundu.

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) internet üzerindeki yayınlarda denetim hakkına sahip olmasını öngören düzenleme Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmişti.

AGİT'TEN İKİ BAKANA MEKTUP

Diken'in aktardığı habere göre, internet özgürlüğü konusunda Prof. Yaman Akdeniz’in hazırladığı raporu Harlem Désir'in bir mektupla Ankara’ya gönderdiği bilgisi AGİT'in resmi sitesinde yer aldı. 

Mektup, AGİT’in temel tavsiyesinin bu haliyle 73’üncü maddenin kabul edilmemesi ve tartışmaların internet yayını yapan kurumların Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan lisans almasını öngören bir ‘öncü kontrol’ modeli yerine lisans konusunda ‘bildirim modeli’ne odaklanarak yürütülmesidir vurgusu yapıldı.

Türkiye’de medya özgürlüğüyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Désir, medyadaki çoğulcu sesin kısılmasından dolayı endişe duyduğunu da sözlerine ekledi.

Désir’in şu sözlerine yer verildi: 

“Basılı medyadaki baskılar nedeniyle Türkiye’de internet, farklı bilgilerin paylaşılması açısından önemli bir yere sahip. Bu alanın da kısıtlanması, özgür medya üzerindeki baskının daha da artması anlamına geliyor. Bu nedenle parlamento üyelerinin, bu düzenleme üzerine yapılan yorum ve analizleri gözden geçireceğini umuyorum.”

Prof. Yaman Akdeniz’in hazırladığı raporun sonuç kısmında şöyle deniyor: “Evrensel Web TV ve Medyascope TV gibi internet üzerinden yayın yapan her haber sağlayıcı, yeni düzenlemeyle lisans sahibi olmak zorunda. Hatta bunun da ötesinde, Türkiye dışından yayın yapan kuruluşlar da lisans almak zorunda bırakılıyor; BBC, Amerika’nın Sesi ve DW’nin Türkçe servisleri de yeni düzenlemeye tabi olacak. CNN International ve Netflix gibi ticari yayınların da düzenlemeden etkilenmesi olasılık dahilinde.”