AA’dan Alevi katliamına sansür

Suriye’de bir Alevi köyündeki katliamı haberleştiren Anadolu Ajansı, failin hangi gruplar olduğunu yazmamayı tercih etti. Katliamı, Türkiye’nin büyük destek verdiği İslami Cephe ile El Kaide’nin Suriye kolu olan El Nusra Cephesi gerçekleştirmişti.

(soL-Haber Merkezi) Suriye’nin Hama kentine bağlı Maan Köyü’nde 9 Şubat Pazar günü İslamcı militanlar tarafından gerçekleştirilen katliamı haber yapmamayı tercih eden Anadolu Ajansı (AA), Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un katliamı kınayan açıklamasına yer verdi. Arap Alevilerinin yaşadığı köyde yaşanan katliamı Türkiye’nin desteklediği İslami Cephe ve El Kaide’ye bağlı El Nusra Cephesi birlikte yaparken, AA önceki akşam yayımladığı haberde bu bilgiye haberde yer vermedi.

İslamcı militanların katliamı yaptığı açık olduğu için doğrudan Şam yönetimini suçlayamayan AA, şu muğlak ifadelerle sanki katliamı Şam yönetimi yapmış izlenimi vermeye çalıştı: “Ülkede Esed güçlerine bağlı askeri birliklerin çeşitli kentlerde yaptığı katliamların yanı sıra ülkede çok çeşitli radikal unsurlara bağlı örgütlerin işlediği katliamlar da zaman zaman gündeme geliyor.”

AA, söz konusu haberde “BM, Suriye’de yeni bir katliam gerçekleştirildiğini tespit etti” başlığını kullandı.

El Kaide bağlantısı
Katliamı yapan grupların paylaştığı video görüntülerine göre, Maan’da El Kaide bağlantılı üç örgüt ortak operasyon yaptı. Bu gruplardan Ahraru’ş Şam, Türkiye’nin de destek verdiği İslami Cephe çatısı altında yeralırken, Cund eş-Şam grubu Çeçenlerden oluşuyor ve yine El Kaide bağlantılı Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) ile birlikte hareket ediyor. Saldırının ana gücü ise El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi. Ahraru’ş Şam’ın da El Kaide ile doğrudan bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştı. Üç grup da Ağustos ayında Lazkiye’de düzenlenen Alevilere yönelik katliamlara katılmıştı.

BM kınadı
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Maan’da yaşananları “vahşi bir katliam” olarak değerlendirdi ve katliamı kınadı. Sivillere karşı işlenen katliamların sorumlularının adalet önüne çıkmasını istediğini belirten Ban Ki-mun, Suriye’de siyasi çözümün aciliyetine işaret etti.
Ban Ki-mun da açıklamasında, katliamı gerçekleştirenlerin kim olduğuna ilişkin bilgi vermedi.