AA’ya soru: Senegal hangi kıtada?

Anadolu Ajansı, AKP’nin dış politikasını parlatma çabasını yine öyle abarttı ki, eksik bilgi vermekle kalmadı, komik duruma düştü.

ABD’nin Arizona eyaletinde ırkçı bir yasa yürürlüğe girmek üzere. Siyahlar ve göçmenler gibi “yabancılara” karşı polise hukuksuz yetkiler verecek olan ırkçı yasa, eyalette yaşayan bir Latin kökenlinin evlerini apar topar terk etmesine yol açmış durumda.

Elbette hem ABD ve Arizona’da birçok grup, hem de ABD dışında birçok ülkeyi yasa tasarısını protesto ediyor. Meksika, bir girişim başlatarak bu ırkçı yasaya karşı bir bildiri kaleme aldı ve bildiriyi imzaya açtı.

Bildiriyi, dün Birleşmiş Milletler'in (BM) Cenevre'deki merkezinde yapılan Dünya Parlamento Başkanları Konferansı’nda Türkiye adına Avrupa Konseyi Parlamenterler Başkanı (AKPM) Mevlüt Çavuşoğlu da imzaladı. Elbette, AKP bu bildirinin altına imza atmakla doğru yaptı.

Ancak Anadolu Ajansı, 21 Temmuz, yani dün, konuyu şu ifadelerle duyurdu:

“Yasaya karşı bir bildiri hazırlayan Meksika'nın Senato Başkanı Carlos Navarette, TBMM Başkanı Şahin ve AKPM Başkanı Çavuşoğlu'nu kahvaltıya davet ederek destek istedi. Bölge ülkeleri dışında sadece Türkiye'den destek isteyen Meksika, 'Türkiye'nin son yıllarda uluslararası diplomaside ortaya çıkan lider ülke rolünden' yararlanmak istediğini ifade etti. Talebe olumlu yaklaşan Şahin ve Çavuşoğlu, bildiriye Uruguay, Panama, Meksika, Ekvator, Bolivya ve Guatemala ile imza koymayı kabul etti.”

Anlıyoruz ki Meksika, böyle bir bildiriye sadece Latin Amerika ülkelerinden ve “son yıllarda uluslararası diplomaside ortaya çıkan lider ülke rolünden” dolayı sadece Türkiye’den imza istemiş.

AA’nın haberi, aslında AKP’nin neyi düşünerek, nasıl bir propaganda isteğiyle bildiriyi imzaladığını ortaya koyuyor.

Ancak bir ufak hata var. Bildiriyi Cenevre’de toplam 11 ülke imzaladı. Ülkeler şunlar: Meksika, Uruguay, Ekvador, Panama, Bolivya, Guatemala, Küba, Şili, Türkiye, Senegal ve Mikronezya.

Senegal ve Mikronezya mı?

AA’ya sormak üzere bazı sorular aklımıza geliyor:

- Şimdiye kadar bildiğimiz kadarıyla Afrika’da bulunan Senegal gerçekte bir Latin Amerika ülkesi midir?

- Güney Pasifik Okyanusu’nda, Papua Yeni Gine ve Avustralya açıklarındaki adalardan oluşan Mikronezya aslında Latin Amerika’da mı sayılıyor?

- Bu iki devlet de “son yıllarda uluslararası diplomaside ortaya çıkan lider ülkeler” midir?

- Haberin altında imzası olan Mahmut Aydın, Meksikalı yetkililerin söylediğini iddia ettiği bu sözleri kimden duydu? AKP, AA muhabirleri aracılığıyla hep böyle propagandalar mı yapıyor?

- Yoksa artık tüm devletler AKP’nin huyunu suyunu öğrendiler de, imzasını almak için gaza getirmek amacıyla böyle şeyler mi söylüyorlar?

(soL-Haber Merkezi)