AA Suriye yalanlarında çığır açtı: Bu kez uydurma bildiri yazdılar...

AA Suriye meselesinde yalan haber üretmeye devam ediyor. Ajans dün de Şam üniversitesine düzenlenen ve 15 öğrencinin hayatını kaybettiği saldırıdan Suriye yönetimini sorumlu tuttu. Bunun içinde Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin açıklamasına uydurma ifadeler ekledi.

Şam Üniversitesi'nin Mimarlık Fakültesi'ni hedef alan ve 15 öğrencinin ölümüne neden olan saldırıyla ilgili dünya medyası "isyancıları" sorumlu tutarken, AA tersini yapabilmek için muhalefet yanlısı ve Londra Merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) adına bildiri yazdı.

SOHR'un açıklamasını değiştirdi
AA'nın haberinde "Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SOHR), başkent Şam'ın merkezindeki Baramke bölgesinin Esed güçleri tarafından havan toplarıyla bombalandığını duyurdu. Havan toplarının Şam Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'ne isabet ettiğini belirten SOHR, saldırıda ilk belirlemelere göre 12 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığını açıkladı" denildi.

Oysaki gerek SOHR'un sitesinde yer alan bildiride, gerekse kurumun başkanı Rami Abdul Rahman'ın uluslararası ajanslara yaptığı açıklamalarda bu ifadeler yok. Dahası SOHR, kendi sitesinde yaptığı açıklamada Suriye Resmi Haber Ajansı'nın (SANA) saldırıyla ilgili teröristleri sorumlu tuttuğu açıklamalarını da hiçbir şerh düşmeden yayımladı.

Öte yandan, Rahman da saldırıyla ilgili AFP’ye yaptığı açıklamada, “Baramke ve Şam’ın diğer bölgelerine dönük artan havan saldırıları yüzünden insanlar artık kendilerini güvende hissetmiyor. Saldırılarda havan topu kullanılmasını derhal durdurmalıyız. Saldırılarda ölenlerin çoğu siviller” diye konuştu.

AA’nın haberindeki tek skandal sadece yoktan bildiri üretmek değil. Ajans saldırıyı “Esed güçleri”nin gerçekleştirdiği yönündeki kanıyı pekiştirmek için "Öte yandan Suriye Devlet Televizyonu da Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'ne havan topu isabet ettiğini doğruladı” ifadesini kullandı. Oysa Devlet Televizyonu saldırıdan "teröristleri" sorumlu tutmuştu. Fakat Suriye devlet televizyonunun saldırının faillerine yönelik açıklamaları da AA'nın haberinde yer almadı.

Anadolu Ajansı uzunca bir süredir Suriye konusunda çeşitli yalan haberleriyle gündeme geliyor ve eleştirilerin konusu oluyor. Ajansa yöneltilen eleştirilerin başında AKP'nin dış politika çıkarları doğrultusunda Suriye'deki olayları çarpıtmak geliyor.

Öte yandan ajansın haberi, hiçbir sorgulama yapılmadan birçok medya kuruluşu tarafından aynen aktarıldı. Saldırının hedefi olan üniversite binası, ordunun kontrolü altındaki bölgede bulunuyor, yani Suriye yönetiminin buraya havan topu atmasının mantıklı bir tarafı da yok. Üstelik militanlar son bir haftada Şam merkezine düzenledikleri ve sivillerin ölümüne neden olan havan topu saldırılarını yalanlamadılar.

(soL- Dış Haberler)

İşte AA'nın sitesinde hala görünen o haber...