“AA görmedi ama…”

CNNTürk’ten Yavuz Oğhan, Anadolu Ajansı’nın bugün ceza alan Tunceli Valisi Mustafa Yaman’ın ilk duruşmasını Vali’nin talimatıyla haber yapmadığını söyleyerek ajansı eleştirdi.

Yerel seçimler öncesinde Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yasağına rağmen Tunceli’de halka beyaz eşya dağıtan, Erdoğan’ın bu hukuksuzluğa rağmen sahip çıkması nedeniyle adı “AKP’nin Valisi”ne çıkan dönemin Tunceli, şimdinin Giresun Valisi Mustafa Yaman hakkında bugün Yargıtay memuriyetten men ve 7 ay hapis cezası verdi. Cezalar ertelendi.

Karar vesilesiyle konuya ilişkin bir yazı kaleme alan CNNTürk yazarı Yavuz Oğhan, Yaman’ın ilk duruşması sırasında yaşananları aktardı. Oğhan, seçim döneminde tartışmaların odağında yer alan bu Vali’nin davasında ilk duruşmayı tüm gazetecilerin kaçırdığını, yalnız Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin duruşmayı izlediğini belirtti. Oğhan, olayın devamını şöyle anlattı: “Ama onun orada olması Vali’nin ilk duruşmasının haber olmasını sağlayamadı. Çünkü duruşma bittiğinde Vali ‘bunu haber yapmayacaksın’ dedi muhabire. Muhabir “ben yazarım kararı Ajans yönetimi verir” dedi. Tartışma sertleşti. Vali araya hatırlı kişileri koydu ve o haber Anadolu Ajansı’nın haber dizinine girmedi. Eee, ne de olsa Vali Mustafa Yaman seçim döneminde AKP’ye destek vermekle suçlanıyordu, iktidarda AKP vardı, zaten olay yerinde de Ajans dışında hiçbir gazeteci yoktu, bu durumda haber verilmezse kimsenin de haberi olmazdı. O haber olmadı ama Vali Mustafa Yaman da kurtulamadı.”

Son dönemde “siyasi partilerin etkisi” nedeniyle güvenilir bir kurum olan AA’nın sadece haberleriyle değil yönetimde yaptığı uygulamalarla da hızla güven yitirdiğini ve objektiflikten uzaklaştığını savunan Oğhan, şunları yazdı: “Kısa süre sonra Anadolu Ajansında genel kurul yapılacak. Yeni yönetim belirlenecek. Bu yeni yönetim belirlenmeden önce Ajansın en kritik noktalarında dikkat çekici atamalar, görevden almalar istifalar var. Birileri birilerinin ayağını kaydırmak için uğraşıyor ve bunda da başarılı oluyor. Bakana kadar giden raporlar, Alevi örgütlenmesi olduğuna ilişkin iddialar üzerine düğmeye basılıyor, yıllarını mesleğe vermiş, gazetecilik namusundan şüphe edilmeyen isimler görevden alınıyor. Görevden almalara tepki gösteren yöneticiler istifa ediyor…

“Ve sonuç. Seçim döneminde yasakları ihlal ettiği için yargılanan Vali bir telefon ile kendisi ile ilgili haberi durdurabiliyor. Ya da bir siyasetçinin söylediği sözler Anadolu Ajansında düzeltilerek yayınlanabiliyor. Bu durum habercilerin Anadolu Ajansına bakışını da değiştiriyor. Artık Anadolu Ajansı’nın geçtiği ya da geçmediği haberlere daha dikkatli bakılıyor. İlgili Bakan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a duyurulur.”

(soL - Haber Merkezi)