2010'un 'en'leri!

2010 yılının sonuna gelmişken, yılın mühim şahsiyetlerini ve icraatlarını hatırlamadan edemedik.

En İyi “Matematik Macht Frei” Ödülü - Devlet Bahçeli: Siyasete getirmiş olduğu yüksek matematiksel yaklaşımla ülkemizde çığır açan Devlet Bahçeli, 2009 yılındaki “iktidar formülü”nden sonra, 2010 yılında da “seçim aritmetiği” ile en yakın rakiplerini bile çok geride bırakarak “Matematik Macht Frei Ödülü”nü gururla kaldırdı. Ödülünü Ali Kuşçu’nun elinden alan Bahçeli, ödül konuşmasında “2010’daki sıfırları atın, ne kaldı? 2 ve 1. 2 ve 1’i toplayın 3 eder ve bu ödülü üçüncü kez almam kaçınılmaz” diyerek rakiplerine gözdağı verdi. Bahçeli’nin konuşmasının ardından şakirtlerin “Zamanında kafalasaydık ışık evlerinde çok süper abi olurdu. Matematiği iyi, maklube yapmayı da biz öğretirdik” dedikleri kulislerde konuşuldu.

En iyi Ajdar Ödülü - Mehmet Pakdemirli: Cumhuriyeti koruma yetkisini üniversite senatosu ve bakanlar kurulu kararıyla kendi üzerine alan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Mehmet Pakdemirli, saç, bıyık ve kıyafet kombinasyonu ile de 2011 Kış kreasyonlarının vazgeçilmez ismi olduğunu kanıtladı. Rektör ödülünü “Alırım senden tüm yetkimi” şarkısı ile listeleri zorlayan Ajdar Anık’ın elinden aldı. Teşekkür konuşmasında “Hepinizi disipline gönderirim” diyen Pakdemirli’nin seyircilerin gömleklerini teker teker pantolonlarının içine sokturduğu gözlendi. Törene katılan Pakdemirli’nin Lise Müdürü Deli Bedri basına “Eserimle gurur duyuyorum” dedi.

En İyi Sızıntı Ödülü - Vecdi Gönül: Eski ABD Büyükelçisi Eric Edelman ile sohbetleri internette tık rekorları kıran Vecdi Gönül, ödül konuşmasında “Vallahi Eric çok kafa adam. İnsan vaktin nasıl geçtiğini anlamıyor. Anlattıkça anlatası geliyor” derken, ödülünü sızıntı haberciliğinin öncüsü Vakit Gazetesi’nin efsanevi yazarı Hüseyin Üzmez’in elinden aldı, Gönül’ün Üzmez ile yakın temasa girmek istememesi ve tedirginliği dikkat çekti.

Fantezi Dalında En İyi Erkek Sanatçı - Ahmet Davutoğlu: Foreign Policy dergisi tarafından “Yılın Düşünürü” seçilen gurur kaynağımız, Hariciye Nazırımız, Stratejik Derinlik’i TOKİ inşaatlarında kullanılan Ahmet Davutoğlu, “Sıfır Sorun” ve “Yeni Osmanlı” gibi çok sayıda eseri ile fantastik kurgu dalında kazandığı ödülü J.R.R. Tolkien’in elinden alırken, teşekkür konuşmasında “Buradan bir girsek ikindi çayını Ürdün’de Hobbitlerle içeriz” dedi.

En Bilinçli Vatandaş Ödülü - Kemal Kılıçdaroğlu: Referandumda tüm iyi niyetine karşın oy veremeyen anamuhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Cumaya diye evden çıkıyorum, gittiğim gömlekçide ‘hemşehrim bugün perşembe, zaten burası da gömlekçi’ diyor yoldaşlar.” dedi. Kılıçdaroğlu, “Sonuçta ‘oy’ da çağrıştırdıkları itibariyle çok hoş bir sözcük değil ama tabii bütün vatandaşlarımızı kucaklayacağız. Benim adım Kemal. Kucaklayacağım diyorsam kucaklarım” derken Gürsel Tekin’in “ödülü verecek kişi illa bir hoca olsun” şeklindeki ısrarı neticesinde ödülünü Nasreddin Hoca’nın elinden aldı.

En İyi Metamorfik Kayaç Ödülü - Canan Arıtman: Elindeki mezurayı bir kenara bırakıp AKP’li kadınlara cinsel eğitim verdiği iddia edilen Canan Arıtman, gardrobundan yeni çıkardığı döpiyesiyle katıldığı ödül töreninde, “Benim Kürt arkadaşlarım da var, yemek yediğimiz kap, ekmek, su” anahtar sözcüklerini kullandı. Ödülünü İsmail Türüt’ün elinden alan Arıtman, kazandığı bu başarı sonrası duygulanarak havaya iki el ateş açarak “Mermer, mermeeer” şeklinde bağırdı.

En İyi Sezercik Filmindeki Şişman Çocuk Ödülü - Taner Yıldız: Büyüyen ve dışa açılan Türkiye’nin sakallı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Benim işçim direğe çıkıyorsa, işini bitirmeden inmez” diyerek iktisat bilimini psikoloji ile ilişkilendirmek konusunda interdisipliner bir çağrıda bulunmuştu. Ödülünü Mustafa Kumlu ve Salim Uslu’nun elinden alan Yıldız, “Ne gidecem ya eve, oh mis gibi bakanlık” sözleriyle konuklardan büyük alkış aldı.

En İyi Cinsel Yollarla Bulaşan Bakan Ödülü - Aliye Kavaf: Cinselliğin her türlüsüne karşı olması ile tanınan, dizilerden irrite olup, eşcinselliği hastalık olarak gören Aliye Kavaf, “Bu ödülü hak etmek için özel bir çaba sarfetmedim. Ahlaklı insanın hiç bir cinsel ilgisinin olmaması gerekiyor. STV’de ve TRT-Çocuk’ta yayınlanan çok güzel diziler var. Onları neden izlemiyorsunuz, evladım?” dedi. Ödülü kendisine Zaman Gazetesi’nin homofobi ve kadın düşmanlığı konusunda ödüllü yazarı Ali Bulaç sundu. Ödül alışverişi sırasında et ete değmedi.

En iyi Altın Ayı Ödülü - Engin Ardıç ve Emre Aköz: Başbakanı Seven Çocuk, Penthouse kaslısı Emre Aköz, Mustafa Taşar’ın elinden aldığı ödülü yemeye kalkarken, bu ödülü daha önce Galatasaray Lisesi’ndeyken de evine götüren Engin Ardıç, tören sırasında “Naber lan p.ç” deyince ortalık karıştı, mübalağa cenk olundu. Tosunları bayıltıcı iğne ile ayıran belediye ekipleri, ödülün yenmemiş kısmını satıp çocuklarına okul harçlığı yaptılar.

En iyi distribütör Ödülü - Hüseyin Gülerce: Pensilvanya’nın naibi, ismiyle müsemma, nur yüzlü insan, abilerin abisi, şakirt-ül şükela Hüseyin Gülerce’nin, distribütörlük ödülünü Türk Reprezantanlar Birliği Başkanı’nın takdim etmesinin ardından dükkanına vergi levhası asarak toptan ve perakende Risale-i Nur satışlarına başlayacağı açıklandı. Gülerce, ödülünü alırken “Artık keşke Hocaefendi bir telefon alsa. Her hafta her hafta okyanus aşmak zor oluyor. O aramasa bile bizim çocuklar dinler zaten. Çok da yazmaz. Vallahi jetlagden namaz saatlerini tutturamaz oldum” şeklinde küçük bir serzenişte bulundu.

En İyi Sadrazamın Ex-reyizi - Mümtaz’er Türköne: Bir hafta önce yazdığı yazılarla bile çelişkiye düşmek pahasına hükümete göğsünü siper eden Mümtaz’er Türköne, “Mücadelemiz son nefer, son nefes, son damla kana kadardır. Mücadelemiz yeni-Osmanlı'ya kadardır. Hükümete sırtını dayayıp aydın olan, cebini dolduran yandaşlar olarak yılmayacağız, yıkılmayacağız, başaracağız, başaracağız. Allah AKP’yi korusun ve yüceltsin” dedi. Eski ülkücü yeminini yeni konumuna uyarladığı gözlenen Türköne ödülünü Mehmet Ali Ağca ve Haluk Kırcı’nın elinden alırken cebinden çıkardığı bir çift beyaz çorabı yakmaya çalışması salonda kısa süreli paniğe sebep oldu.

Yumurtaya Can Veren Mebus Ödülü - Burhan Kuzu: Bulunduğu ortamdaki yumurtaları yaratmış olduğu manyetik alanla üzerine çektiği Mülkiye’de yapılan deneyle ispatlanmış olan Prof. Dr. Burhan Kuzu’nun katıldığı ödül töreninde sinirli olduğu gözlenirken, ortamda yumurta olma tehlikesine karşı arkasına saklandığı şemsiyelerin gerisinden ne dediği salonda tam olarak anlaşılamadı. “Böyle yumurtayı babam da yapar, tüm ‘68’liler hemen istifa etsin. Ergenekon mu çıkartıyor bu yumurtaları ya?” sözleri kameralara yansıdı.

En İyi Eggman Ödülü - Egemen Bağış: Omuz başına yediği yumurta ve garibanlıktan giyecek temiz ceket bulamamasıyla bilinen Müzakerecibaşı Egemen “Eggman” Bağış, “Yumurta Adam” ödülünü alırken yaptığı konuşmada, “Yanımda sucuk getirdim, ehi ehe” diye şaka yapınca seyirciler tarafından çürük domates yağmuruna tutuldu. Bağış’ın salondan çıkarken “Bari yoğurt dökseydiniz de cacık olsaydı” dediği duyuldu. Bağış’ın ödülünü yumurtaları ile ünlü eski bakan Kemal Unakıtan verdi.

En İyi Yedek ama Stepne Ödülü- Doğan Tarkan: Tacı geçtiğimiz senenin birincisi Ufuk Uras’tan devralırken gözyaşlarına hakim olamayan Doğan Tarkan, “AKP’nin arzu ettiği devrimci, solcu, işçi şeysini en iyi şekilde temsil edeceğime inanıyorum. Büyük bir onur ve sorumluluk taşıyorum. Koyunlar gibi değilim. Tüm enerjimi Afrika’daki fakirler, dünya barışı ve darbelere karşı harcayacağımdan kuşkunuz olmasın” şeklinde konuştu. Kendisine yöneltilen “Doğan, o yumruk bu yarışmada olmuş mu?” şeklindeki sorulara “Haklısınız, o pek şey olmadı” yanıtını vermesi salonda alkışlarla karşılandı.

En İyi Hurma Ödülü- Tayyip Erdoğan: Lübnan’da üretilen en iyi hurmaya ismi verilen gönüller sultanı, Ortadoğu padişahı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ödül sonrasında yaptığı konuşmada CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na seslendi. “Benim milletimin güzel bir lafı vardır: Bıldır yediğin hurmalar... Bak gerisini söylemiyorum, sen onu öğren önce bir...” diyen Başbakan Erdoğan, daha sonra yeni hurma fidelerinin açılış törenine katılırken eski dikilen ağaçlardan Tayyip hurmalarını topladı. Başbakan’a ödülünü veren U2’nun solisti Bono’nun sürekli kahkahayı bastığı da gözlerden kaçmadı. Sürekli gülen Bono’ya sinirlenen Erdoğan, “Ne gülüyon lan, o ne biçim gözlük ooolum” diyerek ünlü sanatçıya çıkıştı. Ortamdaki polis şefinin “Alalalalalalaalalal” demesi üzerine, Bono polisler tarafından gözaltına alındı.

En İyi General Chemistry Ödülü - İlker Başbuğ: Geçtiğimiz sene TSK’nın Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden emekli olan İlker Başbuğ, emeklilik töreninde son görevi süresince kendisine takılan madalyaları sayarken bir hayli duygusallaştı. Tüm salona da duygusal dakikalar yaşatan Başbuğ, “kağıt parçası yok mu kağıt parçası” diyerek konuklardan peçete istedi. Emeklilik sonrasında soru tahminleri ile ünlü FEM Dershaneleri’ne yazılıp ÖSS’ye hazırlanacağını söyleyen Başbuğ, Huntington ve Weber üzerine çalışmalar yapmak istediğini sözlerine ekledi. “Sosyoloji yazacağım. Bilgi Sosyoloji’yi istiyorum ama zor, bakacağız. Her şey nasip kısmet. Şuraya ne yazıldıysa o” diyerek alnını gösterdi.

En İyi Jiletsiz Traş Ödülü - Abdullah Gül: “Gül tipi bıyığa” özenenlerin sayısındaki hızlı artış yüzünden jilet tekellerinin tepkisini üzerine çeken Reisicumhur Abdullah Gül, cumadan çıkıp ayağının tozuyla geldiği ödül törenine fraksız katıldı. Konuşma yapmadan salondan ayrılan Gül, gerekli açıklamayı Twitter’dan yapacağını söylerken, “İrtibatı kesmeyelim hacılar )” dedi. Gül’ün salonda basın mensuplarına kartvizitini dağıtırken “Hakkımda güzel yazanı rektör bile yaparım” dediği gözlendi.

En İyi Düşüş Yapan Sanatçı Ödülü: Ödülü bu yıl Ertuğrul Özkök ve Fehmi Koru paylaşırken her iki yazar da törene katılmadı.

Yaşam Boyu Başarı Ödülü - Deniz Baykal: Geçtiğimiz yıl geçirdiği kaza ile CHP Genel Başkanlığı’ndan tekaüt olan Deniz Baykal, ödül konuşmasında “Azıcık aşım, ağrısız başım. Üç aylığımla sanata yatırım yapmayı planlıyorum. Uzun süredir ertelediğim planlarım vardı. Bu durumu bir şans olarak görüyorum. Kısmetse, Antalya’da domates seralarında geçen bir kısa film çekmeyi planlıyorum. Hem kentimizin turizmine de faydalı olacak inşallah” şeklinde konuştu. Baykal’a Jüri adına ödülünü sunan Kenan Evren, “Keşke her siyasi Baykal kadar sanata duyarlı olsa, keşke hepimiz Baykal gibi yaşam boyu başarılara imza atabilsek” derken duygusal anlar yaşandı.

(soL)