13 tanınmış Avrupa gazetesinden liderlere 'mülteci sorunu' çağrısı

Avrupa'nın dört bir yanından tanınmış 13 gazetenin editörler kurulu, mülteci sorunu ile ilgili Avrupa liderlerine çağrı yaptı.

Medya

Avrupa Birliği'nin "sığınmacı/mülteci krizi" büyüyerek devam ederken, tartışmaya kıta çapında katkılar geliyor.

Avrupa'nın tanınmış 13 gazetesi, AB liderlerine mülteci sorunu ile ilgili ortak bir çağrı yaptı.

2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en büyük mülteci kriziyle karşı karşıya kaldığını savunan gazeteler, geçen her ayda Avrupa'nın çok az şey yaptığını ve çok geç davrandığını gördüklerini belirttiler.

Gazeteler, bir mülteci felaketiyle yüz yüze olduklarını ancak müdahale etmeye yönelik isteksizliğin bir siyasi krizi de gün yüzüne çıkarttığını söylüyorlar.

Gazeteler, "Sorunlu geçmişimize rağmen, Avrupa şimdi dayanışma, eşitlik ve özgürlük ilkeleri üzerine inşa edilmiş birleşmiş bir kıta olduğunu göstermelidir" dediler.

13 gazete, 14 Eylül'de kriz hakkında bir araya gelecek AB bakanlarına aşağıdaki çağrıyı yaptı:

  • Sığınma hakkı talep eden mültecilere, buraya hayatlarını riske atmadan gelebilecekleri basit, güvenli ve pratik yollar oluşturun. Bu, insan ticaretini ve ölümleri engellemenin en iyi yoludur.
  • Avrupa'nın çeperindeki, sığınmacıların ilk olarak ayak bastığı ülkelerle dayanışma gösterin. Bunun için, sığınma başvrularının hızlı ve adil bir değerlendirmeye tabi tutulması için Avrupa'nın eşiğinde güvenli, onurlu ve koordine edilmiş bir resepsiyon sistemini fonlayın ve organize edin.
  • Sığınmacıları ilk girdikleri Avrupa ülkesine geri gönderen Dublin düzenlemesini bu çoklukta mülteciler gelmeye devam ettiği müddetçe askıya alın.
  • Mültecilerin AB üye ülkelerine adil dağıtımını destekleyin.
  • Suriye'deki çatışmadan etkilenen Ortadoğu ülkelerine mali ve insani yardımı artırın. Yardım paketi yalnızca acil gereksinimleri karşılayacak gıda, su ve ilaçtan oluşmamalı. Avrupa aynı zamanda Ortadoğu halklarına kendi ülkelerinde umut, güvenli ve daha iyi bir geleceğe yönelik fırsatlar önermeli ve uzun vadede yerel toplumların yeniden inşasına yardım edeceğine dair söz vermeli.
  • İran, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve ABD gibi uluslararası güçlere baskı uygulayarak, onları, Suriye çatışmasında destekledikleri unsurların BM öncülüğündeki barış müzakerelerine gelmesi için elinden geleni yapmalarını sağlayın.

İmzacı gazeteciler: EL PAÍS, İspanya; Die Zeit, Almanya; La Repubblica, İtalya; Libération, Fransa; The Independent, Birleşik Krallık; i, Birleşik Krallık; Kathimerini, Yunanistan; Népszabadság, Macaristan; Denník N, Slovakya; Gazeta Wyborcza, Polonya; Aftonbladet, İsveç; Information, Danimarka; Morgenbladet, Norveç.