1270 cesetlik toplu mezar haberi kocaman bir yalan!

Libya'da 1270 kişilik bir toplu mezar bulunduğu haberi her yerde. Oysa yalanlarını, kendi haberleri yalanlıyor. Mezar falan bulunduğu yok, toprağın üzerinde "birkaç kemik" bulunmuş. Doktorlar ise bu kemiklerin insana ait olmadığını iddia ediyor.

Libya'da bir kez daha akıl almaz bir "toplu mezar" yalanı ortaya atıldı. BBC'nin yaptığı haberde, Ebu Selim Cezaevi'nin altında 1200 cesedin olduğu bir toplu mezar bulunduğu iddia edildi. Oysa haber okununca, aslında sadece birkaç kemik bulunduğu, sayının tahmin olduğu görülüyordu. Ve yalana son nokta CNN'den geldi: Kemikler insan kemiği bile olmayabilir!

Dün akşam BBC, konuyla ilgili ilk haberi girdi. Habere göre Trablus'taki Ebu Selim Cezaevi'nin altında 1200 cesedin olduğu bir toplu mezar bulundu. Haberde, bu 1200 kişinin "1996 yılında yaşanan katliamda öldürülenler" olduğu yazıldı.

Oysa BBC'nin haberi okunduğunda, dikkatli bir göz bu haberin ustaca hazırlanmış bir çarpıtma haberi olduğunu fark ediyordu. Haberdeki ifadeler sırasıyla şöyle:

Ulusal Geçiş Konseyi'nin söylediğine göre Libya başkenti Trablus'ta 1270 cesedin bulunduğu bir toplu mezar olduğuna inanılıyor.

(…)

Cesetlerin 1996'da Ebu Selim Cezaevi'nde güvenlik güçlerince öldürülen tutuklulara ait olduğu düşünülüyor.

(…)

Alandaki ceset çıkarma işlemleri yakında başlayacak.

(…)

Toprağın üstünde şimdiden birkaç kemik ve giysi parçası bulundu.

Yani ortada 1200 ceset falan yok. Henüz bir kazı da yapılmamış. Toplu mezar olup olmadığı da bilinmiyor. Sadece birkaç kemik var. "1996'da öldürülen mahkûmlar" iddiası ise -en hafif tabirle- tahmin…

Söz konusu "1200 kişilik toplu mezar"ın fotoğrafı ise şöyle:

Ardından aynı haberi AFP de verdi. AFP, birkaç kemiği sanki toplu mezar bulunmuş gibi vermekte BBC'yle aynı şekilde davranırken, bir muhalif sözcüden de "Gerçek ortaya çıksın diye çok bekledik, işte Ebu Selim katliamının kalıntıları" şeklinde görüş alarak iddiayı destekledi.

Ve son olarak CNN konuyu haberleştirdi. CNN editörleri de haberi tıpkı BBC ve AFP gibi verdiler. Ancak CNN muhabiri, akıllıca bir iş yaptı: yanında doktorlarla gitti. CNN'in haberine göre doktorlar, kemiklerin "pek insan kemiğine benzemediğini" belirtti.

Kısacası ortada sadece insan kemiği olmadığı iddia edilen birkaç kemik var. Fakat hem dünya basını, hem de an itibariyle Türkiye basınında "1270 kişilik toplu mezar" şeklinde vahşi bir yalanı içeren haberler var. Sonuçta toplu mezar çıkması ihtimalinde bile, eldeki birkaç ne olduğu belirsiz kemikle bu haberi yazmak akıl alır gibi değil.

Kaddafi devrildi, ama yalanlar bitmedi.

(soL - Dış Haberler)