12 Eylül'e seçim yasağı mı geliyor?

12 Eylül günü Türkiye AKP'nin anayasa değişikliğini oylayacak. Aynı gün 12 Eylül 1980 darbesinin de 30 yıldönümü. Referandum yaklaşırken, 12 Eylül'e ilişkin yayınların yasak kapsamına girip girmediği tartışma konusu oldu.

Akşam gazetesinden Ali Ekber Ertürk konuyu eski YSK Başkanı Muammer Aydın'a sordu. Aydın darbeyi konu alan yayınlar kesinlikle yapılamaz görüşünde.

Ertürk'ün haberine göre, devlet televizyonu TRT ve özel kanalların, referandum günü 12 Eylül'ü konu alan belgeseller yayımlaması halinde, bu durumun seçim yasağı kapsamına girip girmeyeceği tartışılıyor. Haberin devamı şöyle:

"YSK açıklama yapmalı"

Yetkili tek kurum olan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), '12 Eylül belgeselleri' konusunda sessizliğini korurken, YSK eski Başkanı Muammer Aydın ile eski Başkanvekili Sabri Coşkun'dan dikkat çekici değerlendirmeler geldi. Akşam'a konuşan eski Başkan Aydın, halkoylamasına sunulan değişiklik paketinde 12 Eylül'le ilgili madde bulunduğunu belirterek, 'Referandum günü 12 Eylül darbesini konu alan herhangi bir yayın kesinlikle yapılamaz. Bu tür yayınların seçim yasağı kapsamında olduğu görüşündeyim' dedi. Konunun hassasiyetine dikkat çeken YSK eski Başkanvekili Sabri Coşkun da, 'Bu konuda son sözü söyleyecek adres YSK'dır. YSK'nın açıklama yapıp tereddütleri ortadan kaldırmak için kamuoyunu bilgilendirmesi gerekir' diye konuştu.

"Seçim yasakları kapsamına girer"

YSK eski Başkanı Muammer Aydın, 12 Eylül'de belgesel yayınlanıp yayınlanamayacağı yönündeki soruyu şöyle yanıtladı: 'Böyle bir şey yapamazsınız. Nedeni belli, referandum var. Referandumun temel unsurlarından biri de 12 Eylül sanıklarının yargılanması. Durum böyle olunca, 12 Eylülün lehine ya da aleyhine yayın yapamazsınız. Aleyhine yaparsanız bu 'evet' verin anlamı taşır, tersi yayın da 'hayır' anlamına gelir. Bütün TV kanalları buna uymak zorundadır. YSK'nın yayınladığı seçim yasakları kapsamına girer bu konu. Hele hele son 10 günde bu asla yapılamaz. YSK'nın aldığı yasaklarla ilgili kararına rağmen 12 Eylül'le ilgili herhangi bir yayın olursa bunun yaptırımı var. Kesinlikle yapılmaması gerekir.' YSK eski Başkanvekili Sabri Coşkun da, 'Evvela bu konuda adres YSK'dır' dedi. Coşkun, 'YSK, nelerin serbest nelerin yasak olduğunu, yayınların çerçevesini açıklayan bildiriler yayınlar. Çözüm merci orasıdır. Referandum da Seçim Kanunu kapsamındadır. Neyin engel neyin yasak neyin serbest olduğunu YSK çözer. Bu konuda son sözü söyleyecek adres YSK'dır. YSK'nın tereddütleri ortadan kaldırmak için kamuoyunu bilgilendirmesi gerekir' diye konuştu.

'Nefti Yeşil ve Mavi İdamlar'

TRT son yıllarda, 12 Eylül'ü de konu alan 'Şahların Labirenti' adlı bir belgesel hazırlamıştı. 13 bölümlük bu belgesel 12 Eylül 2008'de 'Tarihin Gölgesinde 12 Eylül' adı altında yayınlanmıştı. Bu belgeselin DVD'leri halen TRT Market'te satılıyor. 12 Eylül'le ilgili son dönemde en göze çarpan belgesellerden biri de '12 Eylül Adaleti: Nefti Yeşil ve Mavi İdamlar' adıyla hazırlanmıştı. Bu belgesel de, başta haber kanalı NTV olmak üzere birçok kanal tarafından geçen yıl tanıtılmıştı. Ünlü yapımcı Mehmet Ali Birand da geçtiğimiz yıllarda geniş yankı yaratan '12 Eylül Belgeseli' hazırlamıştı. Yine, daha önce 12 Eylül belgesellerini yayınlamadığı belirtilen Samanyolu TV'nın bu yıl belgesel yayınlamayı planladığı öğrenildi.