YKP 18. Kongresi başladı

Yunanistan'ın üçüncü büyük siyasi gücü olan komünist partisinin kongresinde kriz, öğrenci olayları ve dünya komünist hareketinin durumu tartışılıyor.

soL (Atina) Yunanistan Komünist Partisi'nin 18. Kongresi dün partinin Atina'daki Genel Merkez binasında bulunan Kongre Salonu'nda başladı. Genel Sekreter Aleka Papariga'nın konuşmasıyla açılan kongrede Merkez Komitesi'nin hazırladığı siyasal ve örgütsel raporun yanı sıra, Sovyetler Birliği'nde yaşanan karşı-devrime ilişkin belge de "Sosyalizm Üzerine Tezler" başlığı altında tartışılacak. Pazar gününe kadar sürecek olan ve "karşı atak kongresi" olarak adlandırılan toplantıya değişik ülkelerden 90 civarında konuk parti katılıyor.

Yunanistan Komünist Partisi'nin kongresinin ilk gününde yapılan konuşmalarda krize karşı işçi sınıfı içindeki çalışmalar, Atina'da geçtiğimiz Aralık ayında yaşanan öğrenci olayları ve dünya komünist hareketinde yeni bir devrimci odağın yaratılması konusu özellikle ön plana çıktı.

Merkez Komitesi'nin siyasi raporunda da bu konuların ağırlığı dikkat çekerken, kongre tezlerinde "Yunanistan Komünist Partisi, özellikle Türkiye Komünist Partisi'yle iki partiyi birleştiren geniş sorunlar üzerinden yakın bağlar geliştirdi" ifadesi yer aldı.

Kongre'nin açılış gününün akşamında düzenlenen bir etkinlikte Küba, Filistin, Kıbrıs ve İsrailli temsilcilerle birlikte 2 bin kişilik bir kalabalığa hitap eden Türkiye Komünist Partisi Siyasi Büro üyesi Kemal Okuyan "Yunanistan Komünist Partisi'nin günümüzün devrimci görevlerini fark etmekle yetinmeyip bunları kararlılıkla yerine getirme iradesini gösterdiği"ni vurguladı.

Kongre'den hemen önce düzenlenen Komünist ve İşçi Partileri Çalışma Grubu toplantısında son olarak Brezilya'nın Sao Paulo kentinde düzenlenen yıllık toplantının bu yıl Hindistan'da gerçekleşmesi de karara bağlandı.