Tkeşelaşvili: Türkiye kara gün dostumuz

Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili, Türkiye'nin çok açık şekilde Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinden yana olduğunu belirten ilk devletlerden biri olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin bu kara günlerde desteğini görmekten çok memnunuz" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Gürcistan Dışişleri Bakanı Tkeşelaşvili, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, iki ülke arasında yapılan görüşmelerdeki memnuniyetini bildirdi.

Tkeşelaşvili, Türkiye'den yalnızca insani yardım değil, aynı zamanda siyasi bir destek de aldık diyerek Türkiye'nin çok açık bir şekilde Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinden yana olduğunu belirtti. "Sizin desteğinizi görmek çok anlamlıydı" diyen Tkeşelaşvili "Dostluklar kara günde belli olur" atasözünü de hatırlattı.

"Rusya küçük bir ülke"
Gürcistan'da yaşanan problemin bir Avrupa meselesi olduğunu savunan Tkeşelaşvili, "Rusya Avrupa'nın sınırlarının yeniden çizilmesi yönünde silahlı girişimlerde bulunan küçük bir ülke" dedi.

Güney Osetya'ya askeri müdahalelerinden sonra Rusya'dan karşılık almalarını eleştiren Tkeşelaşvili, Rusya'nın bu şekilde etkinliğini artırmak istediğini, kendi kontrolünde bir ülkeler birliği arzu ettiğini ifade etti. Tkeşelaşvili, bu soruna çözümün Avrupalı olması gerektiğini dile getirdi.

"Anlaşmazlık eskiden kalma"
Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Tkeşelaşvili, bir gazetecinin "Rusya'nın tepkisi çok mu beklenmedik oldu" sorusu üzerine, bu anlaşmazlığın sadece 1 Ağustos 2008'de başlamadığını, anlaşmazlığın Rusya Federasyonu'nun Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası canlı tuttuğu politik uygulamalardan kaynaklı olduğunu savundu.

"Türkiye'nin girişimleri yeterli olacak mı" sorusuna karşılık Tkeşelaşvili, bunun çok önemli olduğunu belirterek, "çok daha geniş katılım ve uluslararası girişim lazım, Avrupa, birleşik Avrupa hedefinde ciddi olduğunu gösterirse, Gürcistan'daki durumun yeniden ele alınması mümkün olur" dedi.