Taksim yeniden 1 Mayıs alanı oldu

Taksim Meydanı 31 yıl sonra tekrar 1 Mayıs alanı oldu. Taksim Meydanı’na işçiler, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyeleri Şişli’deki DİSK binası önünden başlayan yürüyüşle ulaştı.

soL (HABER MERKEZİ) 1 Mayıs, İstanbul'da, 31 yıl aradan sonra, yeniden Taksim Meydanı'nda kutlandı. Sabah saatlerinde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) binası önünde toplanan işçilerin, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyelerinin 09.30'da başlayan yürüyüşü, Taksim Meydanı'nda pankartların, bayrakların dalgalanmasıyla son buldu.

Şişli'deki DİSK binası önünden Pangaltı'ya kadar yürüyüş sırasında, önceki yıllardaki gibi yine polis şiddeti vardı. Yürüyüş kortejinin yer aldığı cadde üzerindeki sokaklarda kurulan barikatlarla, polis korteje katılmak isteyenlerin önünü kesti. Kortejdeki katılımcılar önü kesilen grupların da yürüyüşe dahil olmasını talep ederlerken, polis, gaz bombaları ve tazyikli suyla Taksim'e ulaşan birçok sokakta barikat kurarak saldırdı. 108 kişi gözaltına alındı, çok sayıda yaralanma yaşandı.
DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, TKP, ÖDP, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyelerinin bulunduğu korteje DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve miletvekili Sırrı Sakık'ın da aralarında bulunduğu DTP'liler de dahil oldu.

Yürüyüş korteji Harbiye'ye ulaşırken, polis ara sokaklarda bekleyen işçilerin caddeye çıkıp, yürüyüşe katılmasına izin verilmedi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Divan Oteli önünde, engellenen işçilerin de korteje katılması için bekleyeceklerini açıkladı. Çelebi "engellenen işçiler de korteje katılmadan Taksim'e girmeyeceklerini" duyurdu. Yürüyüş sırasında sürekli gaz bombalarının atıldığını belirten Çelebi, Emniyet Müdürlüğü'nün bir an önce buna son vermesi gerektiğini söyledi.

Yürüyüş sırasında KESK üyeleri 15 dakikalık oturma eylemi yaparak gözaltına alınanların serbest bırakılmasını ve dışarıdakilerin ana korteje katılmasını talep etti. Ana kortejde bulunan işçiler "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları ile Taksim Meydanı'na girdiler. Süleyman Çelebi burada yaptığı konuşmasında "1 Mayıs'ın ülkemizde kutlanmaya başlanmasının 100. yılına tanıklık ettiğiniz gibi, üzerimize serpilmiş ölü toprağını da dağıtıp geldiniz buraya. 1 Mayıs'ı bayram ilan etseler de, bunu bir türlü hazmedemeyen anlayışın sürdürdüğü gerilim politikaları olmasa, bu tarihi ve anlamlı alanda 32 yıl önce burada yitirdiğimiz insanlarımızı bağrımıza basacak, Türkiye işçi sınıfının, emekçilerin ve yoksul halkımızın mesajlarını iletecektik. Dün 1 Mayıs'ın tatil olmadığını tartışanlar, bugün de makul sayıyı tartışmaya başladılar. Bizler çok iyi biliyoruz ki sayılar değil insanlar makul olmalıdır" dedi.

Çelebi konuşmasının sonunda "Bugün burada bir kez daha tekrar ediyoruz, katillerin, hırsızların, ülkesini soyanların yakasına yapışılmadıkça acımız dinmeyecektir. Krizin etkilerinin daha da ağırlaşacağı, işsizliğin boyutlarının artacağı, gelirlerin azalacağı bir döneme giriyoruz. Özgürlüklerimizi, demokrasiyi, haklarımızı korumak için işsizliğe, yoksulluğa ve yolsuzluğa karşı durabilmek için ortak mücadele yürütmeliyiz" dedi. Konuşmaların ardından Taksim'deki kutlamalar sona erdi.

Kadıköy'de 1 Mayıs
İstanbul'da Kadıköy'e giden Türk-İş'in çağrısıyla, EMEP, İP ve Hak-İş'in yer aldığı 1 Mayıs kutlamasına 4 bin kişi katıldı. Kadıköy 1 Mayıs mitingi sabah saat 09.00'dan sonra Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Tepe Natilius kollarından kortejlerin oluşturulup saat 11.00'de yürüyüşe geçilmesiyle başladı. Haydarpaşa Numune Hastanesi kolunda Türk-İş'e bağlı sendikalar, TGB, İP ve Hak-İş yürüdü. Tepe Natilius yürüyüş kolunda ise Emek Partisi, Köz, İşçi Kardeşliği Partisi, UİD-DER ve İşçi Cephesi yer aldı.
1 Mayıs mitingi, Ankara'da "İşsizliğe, yoksulluğa, yolsuzluğa, sömürüye, krize, hak gasplarına karşı birlik, mücadele dayanışma" çağrısıyla yapıldı.