Suikastı yüzyıllar önce planlamışlar!

Basında Erdoğan'a suikast hazırlığının parçası olarak duyurulan Üsküdar'da bulunan yeraltı tünelinin “yapılan incelemelerin sonucunda” Osmanlı döneminden kalma bir su galerisi olduğu anlaşıldı. Zaman Gazetesi bu açıklamaya da kuşkuyla yaklaşırken, Sultanahmet'teki Yerebatan Sarnıcı'nın daha büyük bir komplonun parçası olmasından şüpheleniliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Hafta başında basında yer alan "Üsküdar'da gizli bir tünel bulunduğu" ve "bu tünelin Erdoğan'a suikast düzenlemek amacıyla açılmış olabileceği" haberleri Emniyet Müdürlüğü yaptığı açıklama ile yalanladı. Emniyet'in açıklamasında "Üsküdar İlçesi Tantavi Viyadüğü çıkışında bulunan yeşil alanda, izinsiz kazı yapıldığına dair intikal eden bilgiler üzerine, 06 Nisan 2009 günü İSKİ uzmanlarıyla birlikte yürütülen araştırma sonucunda, bu tünelin Osmanlı döneminden kalma bir su galerisi olduğu anlaşılmıştır" denildi.

Emniyet'in iki gün sonra tarihi bir kalıntı olduğunu anlayabildiği tünel hafta başında "ortaya çıkartıldığında", tünelin Başbakan Erdoğan'ın açılışını yapacağı bir özel hastaneye yakınlığına dikkat çekilerek bir suikast girişiminin parçası olabileceği, elle kazılmış olduğu, yakınlarında kazma, çekiç, el feneri gibi eşyalar bulunduğu, etrafta şüphelilerin görüldüğü, polisin iki gün boyunca şüphelileri yakalamak için tünelin yakınlarında pusu kurduğu ve işin içinde "Ergenekon Terör Örgütü"nün olduğu gibi iddialar ortaya atılmıştı.

Sabah, Yeni Şafak, Zaman gibi gazeteler başta olmak üzere pek çok gazetede tünel ile ilgili haberler "Erdoğan'a Suikast Tüneli", "Tünelin ucunda suikast mı vardı?", "Sır tünel", "Başbakan'ın açacağı hastanede gizli tünel" gibi başlıklarla verilmişti.

Tarihi bir su galerisi olduğu anlaşılan tünel ile ilgili gazetelerde yer alan haberlerden bazıları şöyleydi:

Akşam Gazetesi: İstanbul'da Tantavi Tüneli'nin Üsküdar istikametindeki giriş kısmında kazı yapan bazı kişileri fark eden Özel Erdem Hastanesi'nin güvenlik görevlileri, polise haber verdi. Polis geldi, şahıslar kaçtı. Kazı alanında, kazma ve kürekler bulundu. Bomba şüphesi üzerine imha uzmanları ve Terörle Mücadele ekipleri devreye girdi. Şahısların geri gelme ihtimali nedeniyle, bölge 2 gün gözetlendi. Ancak herhangi bir sonuç çıkmadı. Bunun üzerine polis, dün çalışmalara başladı. İSKİ'nin 'kanal görüntüleme aracı' olay yerine getirilerek araçtaki robot ile tünelin içinde inceleme yapıldı. Ve uzunluğu henüz belli olmayan bir başka tünelle karşılaşıldı.

Yeni Şafak: Operasyonu büyük bir gizlilik içinde sürdüren polis ekipleri, otobanın hemen kenarında bir insanın yüzükoyun rahatlıkla ilerleyebileceği genişlikte bir tünelle karşılaştı. Tünelin uzunluğunu tespit etmeye çalışan ekipler, çevredeki çalılıklarda arama yaptı. Yapılan arama çalılar arasına gizlenmiş bir çekiç, el feneri ve bir çift ayakkabı buldu. Tünelin ne amaçla kazıldığını anlamaya çalışan Terörle Mücadele ekipleri iki gün boyunca bölgeyi gözetim altında tuttu.

Sabah Gazetesi: Zanlıları kıstırmak isteyen polis tünel çevresinde 3 gün pusu kurdu. Ancak pusu sonuç vermeyince tünelin içi incelemeye alındı. Kazı çalışmaları sırasında tünelin 25 metre boyunca 70 santimetre genişliğinde kazıldığı belirlendi. Bu çalışmalarda kazma ve kürek de bulundu.

Türkiye Gazetesi: Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis ekiplerinin olay yerine geldiğini gören şahıslar, hemen olay yerinden kaçarak uzaklaştı. Kazı yapılan yeri ve bırakılan kazma, kürek gibi malzemeleri gören polis, bomba yerleştirilmiş olabileceğini düşünerek takviye ekip istedi. Ardından olay yerine bomba imha ekipleri ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri geldi.

Taraf Gazetesi: Esrarengiz tünelin halen inşaatı devam eden Özel Erdem Hastanesi'nin hemen dibinde bulunması akla bazı şüpheleri getirdi. Kısa bir süre sonra açılışı yapılacak hastanenin Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı bir törenle hizmete gireceği iddia edildi. Bir diğer iddia da, 29 Mart seçimlerinden önce Başbakan Erdoğan, Tantavi Tüneli'inde seçim mitinginden Sabiha Gökçen Havaalanı'na giderken güvenlik gerekçesiyle aracını değiştirdiği. Bu ihtimal de suikast girişimi iddialarını güçlendiriyor.

Zaman hala ikna olmadı
Tünel ile ilgili çok sayıda benzer habere yer veren Zaman Gazetesi Emniyet'in açıklamasının ardından hala tam olarak ikna olmuş görünmüyordu. Zaman, tünelin Osmanlı'dan kalan bir su galerisi olduğunun anlaşılması ile ilgili haberi "Gizemli tünelin sırrı çözüldü mü?" başlığıyla okurlarına duyurdu.

İstanbul'un altında büyük komplo hazırlıkları mı var?
Diğer yandan "sır tünel" ile ilgili haberler okuyucuların kafasını karıştırmaya devam ediyor. Uzmanlar İstanbul'un altında Bizans ve Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tünel, dehliz ve sarnıç olduğunu hatırlatarak komplonun boyutlarına dikkat çekiyorlar. Ergenekon soruşturmasının iddianamesinde "Ergenekon Terör Örgütü"nün çok eski tarihlere dayandığı bilgisinin yer aldığının da altını çizen uzmanlar Emniyet'i Sultanahmet'teki Yerebatan Sarnıcı konusunda özellikle dikkatli olması konusunda uyardılar. Başbakan Erdoğan'ın yakın zamanda Sultanahmet'ten geçme ihtimalini göz önünde bulunduran uzmanlar, bir insanın yüzükoyun rahatlıkla ilerleyebileceği genişlikteki Üsküdar'daki tünelin aksine Yerebatan Sarnıcının genişliğine dikkat çekerek tüm örgütün burada barınabileceği ve Emniyet yetkililerinin sarnıcı şimdiden gözetim altına alması gerektiği uyarısında bulundular.