Star, TÜSİAD’a ‘orantısız’ yüklendi

TÜSİAD’ın TİM’le ilgili olarak hükümete gönderdiği mektubu ele geçiren Star gazetesi, “ortalığı ayağa kaldırdı”. Ethem Sancak'ın sahip olduğu gazetenin “orantısız” müdahalesinin arkasında TUSKON’un bulunduğu tahmin ediliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) hakkında hükümete yazdığı bir mektubu ele geçiren Star gazetesi, TÜSİAD'a "orantısız" yüklendi.

Star'ın bu çıkışının arkasında, başta sahipleri Ethem Sancak ve Fettah Tamince olmak üzere, Fethullah Gülen cemaatine mensup patronların oluşturduğu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) bulunduğu tahmin ediliyor.

"TİM miyadını doldurdu"
"TİM ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu Tasarısı"nın Meclis'te görüşüldüğü sırada TÜSİAD tarafından hükümete gönderilen mektupta, Avrupa Birliği (AB) ile gelinen müzakere sürecinde kabul edilen düzenlemelerle, ihracata yönelik kurumsallaşmanın TİM'i gereksiz hale getirdiği vurgulandı.

Mektubun Star tarafından ortaya çıkarılması üzerine açıklamada bulunan TÜSİAD, mektubun varlığını kabul ederek mektuptaki görüşlerinin arkasında durdu. Yapılan açıklamada, "TİM ve İhracatçı Birliklerinin ayrı bir kanunla kalıcı bir kurumsal kimlik kazandığı takdirde, Türkiye-AB Gümrük Birliği'ni tesis eden 22 Aralık 1995 tarihli ve 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı'nın 4, 5 ve 6. maddelerindeki ithalat ve ihracat üzerinde gümrük vergisi ve eş etkili vergi konmasını yasaklayan hükümlere aykırı olarak yarattığı teknik engeller sebebiyle zaman içerisinde hükmünü yitirmeye mahkum bir teşkilat kanunu yaratılmış olacağı" vurgulandı.

TÜSİAD ayrıca, kanunun kabul edilmesi durumunda "ihrcata ekonomik olarak ek yükler getirileceğini" savundu.

TİM cephesinden konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama gelmezken, eski TİM Başkanı Oğuz Satıcı, "TOBB ve TÜSİAD'la yurtdışında hem ticari hem siyasi lobi faaliyetleri yürüttük. Bundan sonra da patrner ve iş ortağı olmamız lazım" diye konuştu.

"İstanbul'un tekeli kalkıyor" demişti
"TÜSİAD tarafından hükümete yönelik teknik bir uyarı" olarak da yorumlanabilecek mektubun Star tarafından saldırgan bir tutumla verilmesi, haberin arkasında Fethullahçı TUSKON'un bulunduğu tahminlerine yol açtı.

Bir diğer Fethullahçı işadamı Fettah Tamince'yle birlikte Star'ın sahibi olan Sancak, yaklaşık altı ay önce TÜSİAD'dan ayrılarak TUSKON'a geçti. Sancak, "Geleneksel sermaye-AKP sermayesi çatışmasında, AKP'yi ve Fethullah Gülen'i seçen isim" olarak öne çıkmış ve AKP medyasında büyük ilgi gördü.

Hatırlanacağı üzere, TUSKON tarafından önceki hafta düzenlenen Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonunun ardından açıklamada bulunan TUSKON üyesi Ethem Sancak, "Sermaye İstanbul'un tekelinde olmaktan çıkmıştır" açıklamasında bulunmuştu. Açıklama, "geleneksel sermayeye karşı AKP sermayesinin zafer ilanı" olarak yorumlanmıştı.