Sporda şiddeti kamera mı önleyecek?

Pazar günü Beşiktaş ve Bursaspor taraftarları arasında yaşanan ve bıçaklamaya kadar varan kavga konusunda gecikmeli açıklamalar yapan yetkililer, işi "sporda şiddeti önleme yasasına" ve kameralara havale ettiler.

Pazar günü Beşiktaş İnönü Stadyumu çevresinde hiçbir güvenlik önlemi alınmaması sonucu, kulüplerin ve valiliğin izniyle yan yana gelen Beşiktaş ve Bursasporlu taraftarlar arasında çatışma çıktı. Çatışmanın ardından yetkililerden kavgalı oldukları bilinen ve bu nedenle deplasmana gidemeyen taraftarların neden yeniden yan yana gelmelerine izin verildiğine ilişkin bir tatmin edici bir açıklama gelmezken, basına konuşan yetkililer sporda şiddeti önlemeye dönük yasa tasarısına değinmekle yetindi.

Futbol Federayonu Başkanı tarafından yapılan açıklamada ise stadyuma kamera yerleştirilmesinin şiddeti önleyeceği iddia edildi.

Ortak görüş yok
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, dün yayımlanan açıklamasında "Şu anda TBMM gündeminde sporda şiddet ile ilgili bir Kanun tasarısı bekliyor. Bu yasayı da çıkartırız ancak uygulamadıktan sonra istediğimiz kadar yasa çıkartalım, değişen bir şey olmaz" dedi.

Diğer yandan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Pazar günü çıkan çatışmadan kendilerinin sorumlu olmadığını savundu ve Bursasporlu taraftarların İstanbul’a gelmesine İl Spor Güvenlik Kurulu’nun karar verdiğini belirtti. Özgener de Sporda Şiddet Yasası'na ilişkin olarak yasanın şiddeti önleyeceğini savundu.

Yasa geçsin hemen kamera takalım
Özgener, yeni yasanın yürürlüğe girmesi halinde önce Süper Lig'de 18 takımın maçlarını yaptığı statlara en modern kamera sistemini kuracaklarını ifade ederek, ''Denetimi polis ve bizde olacak. Olay çıkaranları bu şekilde tespit edeceğiz. Eylemi yapanı cezalandırmamız gerekiyor. Hakeme taş atılıyor, kulübün sahası kapatılıyor. Esas olan suçluyu cezalandırmak.18-19 Aralıkta bir toplantı daha olacak. Umarım tam metninde uzlaşma sağlanır ve meclisten geçerek yürürlüğe girer” dedi.

Pazar günü gerçekleşen yaralama olayı dün basına da yansıdı. Polisin, Cumartesi günü üniversite öğrencilerinin Dolmabahçe'deki Erdoğan-rektörler buluşmasını protesto etmek istemesi üzerine Beşiktaş’ta sıkıyönetim ilan ederken, maç öncesinde karşı karşıya gelen taraftarlara karşı önlem almadığı belirtildi.

(soL - Spor)