soL "Deniz'e sarılmıyor"

CHP'nin "sol" olduğu yanılgısı, düpedüz sağcı programı, Ecevit'in 70'lerde yaydığı boş umut, Baykal'ın çarşaf açılımı ve bir akım olarak sosyal demokrasinin siyaset arenasındaki konumu, bu haftaki soL dergisinin ağırlıklı olarak işlenen konuları.

Haftalık soL dergisinin kapağını, denizdeki Deniz Baykal süslüyor, kayalıklardan sarkan çıkış merdivenine hamle ederken. Dergi, onunla birlikte sulara dalmamayı ve o merdiveni oradan çekmeyi öneriyor kapak dosyasında. CHP'nin "sol" olduğu yanılgısı, düpedüz sağcı programı, Ecevit'in 70'lerde yaydığı boş umut, Baykal'ın çarşaf açılımı ve bir akım olarak sosyal demokrasinin siyaset arenasındaki konumu, bu haftanın ağırlıklı olarak işlenen konuları. Kemal Okuyan'ın köşe yazısı da, dosyayı tamamlayıcı nitelikte ve AKP'nin tek alternatifi olarak CHP'nin desteklenmesi gerektiği yönündeki "mahalle baskısı"nın eleştirisi.

Ekonomi sayfalarında, IMF'nin Türkiye'ye el atacağı "müjdesi" verilerek yüreklere serpilen suyu, Prof. Dr. Bilsay Kuruç'un, AKP'nin ABD ile ilişkilerini ve ekonomik krizi yönetebilme "becerisi"ni analiz eden görüşleri buharlaştırıyor. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi ve DPT eski müsteşarı Kuruç, derginin orta sayfalarının da konuğu ve burada, AKP'nin varlık nedeni olarak tanımladığı Anglo-Sakson modelin sonuna gelindiğini duyuruyor.

Dış haberler, "Alman barbarlığı"yla açılıyor. "Birleşmiş Almanya"da yıkıntısına bile tahammül edilemeyen, eski Demokratik Almanya'nın başkenti Berlin'deki Cumhuriyet Sarayı'nın yerine Prusya monarklarının barok sarayının dikilmesi! ABD'nin İran'a saldırı olasılıklarının ele alındığı yazıyı, Rusya Federasyonu Komünist Partisi'nin 13. Kongresi'nden notların, "gülümseyen Lenin" büstü eşliğinde aktarımı izliyor.

"Derin" Kurtlar Vadisi'nin karikatür "devrimci"si Muro'nun beyaz perdeye çamurlu su halinde sıçraması vesilesiyle, dizi, genel kapsamıyla değerlendiriliyor soL'da. Atilla Aşut, 29 Kasım'da aramızdan ayrılan, Türkiye demokratik öğretmen hareketinin ve sosyalizm kavgasının yorulmaz emekçisi, TKP üyesi Musa Uysal'ı anlatıyor.

soL'un arka sayfası, Kurban Bayramı'nda faaliyetlerine hız veren ve rant alanlarını genişleten tarikat derneklerine ayrılmış.