Şarkılar seni söyler

80’li ve 90’lı yılların sosyal demokrasi kokan seçim şarkılarında, bu yıl “sahne senin seçmenim” sloganı hakim. CHP Kılıçdaroğlu’yla “düello” diyor, AKP “dobra dobra” haykırıyor “biz kardeşiz.”

soL (HABER MERKEZİ) 29 Mart yerel seçimlerine 44 gün kala, AKP ve CHP arasındaki çekişme seçim şarkılarına da yansıdı. Önce AKP dünyaca ünlü disko parçasını listesine aldı. Reklamlarda, komedi unsuru taşıyan haberlerin fonunda sıkça kullanılan ve herkese tanıdık gelen bu şarkıyla dans etmeye hazırlanan AKP, CHP İstanbul adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yolsuzluk dosyalarıyla birlikte düello şarkısına takıldı.

İddialı ve davetkar bir şarkı olan ve besteci Onur Akın'a ısmarlanan şarkı, Kılıçdaroğlu'nu İstanbul'un kurtarıcısı olarak pazarlıyor. AKP disko parçasıyla yaptığı açılışı CHP'ye yanıt niteliğindeki "dobra dobra" şarkısıyla sürdürüyor. AKP'nin seçim şarkılarından sonuncusu da kardeşlik ve eşitlik ifadeleri taşıyan "Biz Kardeşiz" adını taşıyor. Şarkıda "Diyarbakır ya da Van, fark etmez inan, hepimiz biriz ve kardeşiz" sözleri yer alıyor.

Albüm değil adayStar hazırlığı
Aday tanıtım CD'leri hazırlanıyor, resimli ve sloganlı pankartlar caddeleri boydan boya geçiyor, -cağızlar ve -ceğizler kamuoyuna coşkuyla anlatılıyor. Seçim öncesi yaşanan bu tanıdık heyecan, sokaklarda ve miting meydanlarında sesi sonuna kadar açılmış hoparlörlerden bir de tempolu iddialar eşliğinde ilan ediliyor. "Kim geliyor?", "ne diyor?", "ne yapacak?" türünden sorulara yanıt niteliğindeki kurgulu sözleriyle seçim şarkıları, özellikle son otuz yıldır işin en renkli ve kazançlı kısmını oluşturuyor.

12 Eylül darbesinden sonra, 6 Kasım 1983'te yapılan seçimde, Turgut Özal liderliğindeki ANAP'ın "Arım Balım Peteğim"le başlattığı ve Sezen Aksu'nun "Hadi Bakalım" şarkısıyla devam eden şenlikli, bol alkışlı ve halaylı seçim şarkıları furyası tutunca, ANAP ilk seçim albümünü hazırlatarak halka dağıtmış, bir propaganda aracı olarak seçim şarkısı hazırlığı, sanatçıların albüm telaşıyla eşdeğer bir titizlikte ele alınmaya başlanmıştı.

Besteciler, söz yazarları ve birçok müzisyen bu ihtiyacı tam zamanında fark etti ve seçimler müzik sektörü için ek gelir kaynağına dönüştü. 90'ların başından 22 Temmuz 2007 seçimlerine kadar geçen sürede, popüler şarkı bulmanın sınırı ülkeyi aşarak dünya müziğiyle buluştu. Son olarak AKP dünyaca ünlü bir disko parçasını 29 Mart yerel seçimlerinde kullanmak üzere albümüne ekledi.

Türkiye'de bugün seçim albümü denince özellikle bir firma bu işin "uzmanı" sıfatını almayı başarmış görünüyor. Partiyi ve adayı yalnızca şarkıyla değil, komple bir pazarlama paketiyle seçime hazırlayan Müzikent firması, kendine öylesine güveniyor ki seçim kazanma garantisi bile veriyor. Adayların hazırlık dönemi için bütün ihtiyaçlarını düşünen firma, bir kameraya kaydedilen on dakikalık aday görüntüsünü, MEB onaylı bir çocuk ve aile eğitim CD'sinin içine yerleştirerek CD'yi kişiye özel bir seçim propaganda aracına dönüştürüyor.

Eskileri kırpıp yıldız yaptılar
80'lerde Turgut Özal'ın açtığı yoldan diğer partiler de yürüdü. Genel seçimlerde popüler şarkılarla partiler, yerel seçimlerde de kişiye özel yazılmış şarkılarla adaylar tanıtıldı. ANAP'ın ilk seçim döneminde çok tutan Özal'lı seçim şarkıları, sonraki dönemde Mesut Yılmaz için tekrar düzenlendi. "Hadi Bakalım" Yılmaz'ın en güvendiği şarkılar arasındaydı. DSP, "Özgürlük Mahkumları"nın sözlerini değiştirip "Gözün Aydın Türkiye, Ak Güvercin Geliyor" yaparak, Bülent Ecevit'le meydanlara dönerken, Refah Partisi mehter marşı altyapısıyla yetindi ve popüler müziğe pek yanaşmadı.

1994-95 döneminde DYP Tansu Çiller'le girdiği seçimlerde Mustafa Sandal'ın "Bu Kız Beni Görmeli" şarkısına sarılmış, ANAP da İzel'in "Hasretim" parçasıyla "denizleri aş da gel kurbanın olam, kurtar bizi buralardan" diyerek kurtuluşun Yılmaz'da olduğuna işaret etmişti. Aynı dönemde ilk kez ısmarlama şarkı yaptıran Refah, muhafazakar kimliğiyle tanınan Yıldırım Gürses'e bestelettiği "Müjdeler Olsun Refah Geliyor" şarkısıyla iktidar ortağı oldu. Bu yılların en unutulmaz seçim şarkısı, MHP'nin Grup Yorum'un "Dağlara Gel" türküsünden uyarladığı "Türkeş'e Gel" şarkısı oldu. İddialara göre MHP ya türkünün aslını ve söyleyenini bilmiyordu ya da ünlü şarkıların seçim kazandırdığı düşüncesiyle gaflete düşmüştü. 1999 seçimlerinde ise DSP "gözün aydın Türkiyem"de diretirken MHP yükselen milliyetçiliğin mesajını Mustafa Yıldızdoğan'ın "Ölürüm Türkiyem" türküsüyle veriyordu.

3 Kasım 2002 ve 22 Temmuz 2007 seçimlerinin şarkılarında eskiye dönüş yaşandı. DP (DYP) Ayten Alpman'ın "Memleketim", AKP "Sev Kardeşim" ve "Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda" şarkısını meydanlara taşırken, CHP Edip Akbayram'ın "Güzel Günler Göreceğiz" şarkısıyla hâlâ solcu olduğunu ispatlamaya çalıştı.