Raul ile sosyalizme devam

Küba Devrimi 10 ABD başkanı gördü, 11&#039inci başkan yönetime gelirken, yolunda yürümeyi sürdürüyor. Raul, Küba sosyalizminin sorunlarını çizgisinden sapmadan çözmesi için sürdürülen çabalara liderlik ediyor.

soL (HABER MERKEZİ) K&uumlba Devrimi&rsquonin efsane lideri Fidel Castro, Temmuz 2006'da ge&ccedilirdiği ameliyattan sonra, aktif g&oumlrevlerini, ilk g&uumlnden beri birlikte m&uumlcadele ettikleri kardeşi Raul&rsquoa bıraktı. Raul, 2008 yılı başında da resmen Devlet Başkanlığı g&oumlrevini devraldı.

Fidel 10 ABD başkanı tarafından kendisini devirmek ve &oumlld&uumlrmek i&ccedilin girişilen 638 komployu boşa &ccedilıkardı. Şimdi 11'inci başkan g&oumlrevini devralmaya hazırlanırken, o, K&uumlba halkına d&uumlş&uumlnceleriyle destek olmaya devam ediyor.

Fidel, resmi g&oumlrevlerini devredeceğini a&ccedilıkladığı mektubunda, K&uumlba Devrimi'nin geleceğine ve kendisinin resmi g&oumlrevi sonrasına ilişkin şunları s&oumlyl&uumlyordu:

&quotYol, her zaman zor olacak ve herkesin &ccedilabasını gerektirecektir. Hep en k&oumlt&uumls&uumlne hazırlıklı olmalıyız. Başarıda ihtiyatlı olma, sıkıntıda sağlam durma ilkesini unutamayız. Yenilmesi gereken d&uumlşman son derece g&uuml&ccedill&uuml, ama yarım y&uumlzyıldır onu uzak tutabildik. Bu size vedam değil. Tek dileğim, d&uumlş&uumlnceleri i&ccedilin savaşan bir asker olmak. 'Yoldaş Fidel'den Yansımalar' başlığı altında bunu s&uumlrd&uumlrebilirim. G&uumlvenebileceğiniz m&uumlhimmattaki bir diğer silah olacağım. Belki sesim duyulur.&quot

K&uumlba halkı Fidel&rsquoin sesini dinlemeye devam ediyor, sorunlarını tartışırken ve &ccedil&oumlzmek i&ccedilin adımlar atarken halen onun yol g&oumlstericiliğinden yararlanıyor.

Fidel&rsquoden sonra..
Fidel&rsquoin aktif g&oumlrevi bırakması, t&uumlm emperyalist odaklarda b&uumly&uumlk bir heyecan yarattı. Sosyalist sistemin &ccedil&oumlk&uumlş&uumlnden sonra, t&uumlm d&uumlşmanlarının beklentisi K&uumlba&rsquonın direnemeyeceği y&oumln&uumlndeydi. K&uumlba i&ccedilin &ldquo&oumlzel d&oumlnem&rdquo olan bu yıllar boyunca, ABD, ablukasını gittik&ccedile sıkılaştırdı. Ama K&uumlba sosyalizmi yenilmedi. Sadece 50 yıllık ekonomik bedeli 90 milyar dolar olan bu ablukaya direnmek i&ccedilin yapılan zorunlu d&uumlzenlemelerin K&uumlba sosyalizmine bazı &oumlnemli maliyetleri oldu elbette. Ama K&uumlba, t&uumlm bu d&oumlnem boyunca, bir tek &ccedilocuğunu okulsuz ve s&uumlts&uumlz bırakmamayı başardı.

Fidel g&oumlrevini Raul&rsquoa devredince, aynı odaklar, bu kez Raul y&oumlnetiminde bu ge&ccedilmiş ve halen devam eden sorunların &ccedil&oumlz&uumlm&uuml i&ccedilin atılacak adımları ve atılan her adımda sosyalizmden vazge&ccedilişi beklemeye başladı.

Cep telefonu ve elektronik aletlerin satın alınmasındaki kısıtlamaların kaldırılması, turistik otellere giriş &ccedilıkışlarda yeni d&uumlzenlemeler&hellip Her adım sosyalizmden vazge&ccediliş olarak lanse edilmeye &ccedilalışıldı emperyalist basında.

Oysa bu adımlar, &ldquo&oumlzel d&oumlnem&rdquoin aşılmasının ardından gelinen yeni durumun sonu&ccedillarıydı. K&uumlba &ldquo&oumlzel d&oumlnem&rdquode ekonomik anlamda sosyalizmin bazı kazanımlarında geri adım atmak zorunda kaldı. Bunların en &oumlnemlisi, &ccedilift para sistemine ge&ccediliş ve konvertabl peso ile alışveriş yapılabilen mağazaların a&ccedilılmasıydı.

Bu adımlar ABD ablukasının doğrudan bir sonucuydu. Sosyalist sistemin dağılmasıyla birlikte neredeyse t&uumlm ithalat olanağını yitiren K&uumlba, ABD ablukası ile de kuşatıldığı i&ccedilin, bazı &oumlnemli malları d&uumlnya fiyatlarının &ccedilok &uumlzerinde bir maliyetle satın almak zorunda kalınca ve turizm bu durumu aşmak i&ccedilin tek &ccedilare haline gelince, bu uygulamalar ka&ccedilınılmaz oldu.

K&uumlba devriminin &oumlnderleri, yani K&uumlba Kom&uumlnist Partisi, bunların zorunlu geri adımlar olduğu ve bu uygulamalar sonucu ortaya &ccedilıkacak g&uuml&ccedill&uumlklerin &uumlstesinden gelinmesi gerektiği konusunda hep &ccedilok a&ccedilık oldular. Atılan adımlar t&uumlm emperyalist saldırılar karşısında devrimin yaşamasını sağladı ve şartlar değişince bu adımların zararlı yan tesirleriyle m&uumlcadele &oumlzellikle &oumlne &ccedilıktı. Son yıllarda atılan adımların bir kısmını bu &ccediler&ccedilevede yapılan d&uumlzenlemeler oluşturuyor.

K&uumlba Devrimi'nin t&uumlm saldırılara rağmen yenilmeden ayakta kalması, Latin Amerika'da emperyalizme karşı m&uumlcadeleye &ccedilok &oumlnemli bir d&uumlş&uumlnsel katkı yaptı ve &oumlncelikle Venezuela&rsquodaki devrimci iktidar ve onu izleyen diğerleri K&uumlba&rsquonın kuşatılmışlığının kırılmasında &oumlnemli bir rol oynadılar. Buna ABD emperyalizmi ile rekabet halindeki &uumllkeler, &oumlzellikle &Ccedilin ile geliştirilen ekonomik ilişkilerin eklenmesiyle, K&uumlba &ldquo&oumlzel d&oumlnem&rdquoi geride bıraktı.

2008 yılında yeni adımlar
K&uumlba&rsquonın ekonomik sorunları yalnızca dış kaynaklı değil. Uygulanan ablukayla ilişkisi olsa da, K&uumlba&rsquonın kendi koşullarından kaynaklanan sorunlar da var.

Bunların başında tarım ya da aynı anlama gelmek &uumlzere beslenme sorunu geliyor. K&uumlba'da, elverişli olduğu halde tarım yapılmayan olduk&ccedila fazla arazi bulunuyor. Bunun nedeni &ldquo&oumlzel d&oumlnem&rdquo &oumlncesinde sosyalist &uumllkelerle geliştirilen ticaret dolayısıyla bu &oumll&ccedilekte tarıma ihtiya&ccedil duyulmaması, bu d&oumlnem sonrasındaysa abluka y&uumlz&uumlnden yeterli tarımsal ara&ccedil gere&ccedil ve g&uumlbre alınamadığından bu toprakların işlenememesi. Son yıllarda bu sorun aşılmış durumda, ama bu kez de, K&uumlba halkının &oumlnemli kısmının kentli hale gelmesi ve y&uumlksek d&uumlzeyde eğitilmiş olması bu adımı atmayı zorlaştırıyor.

Bu sorunun &ccedil&oumlz&uumlm&uuml i&ccedilin atılan adım, bazı tarım arazilerinin &oumlzel kullanıma a&ccedilılması ve bu toprakları işleyenlerin tarım aletleri ve g&uumlbre gibi malzemeleri kendilerinin satın alması, &uumlretilen malların devletin satın aldığı kısmı dışındaki kısmını ise kendi adlarına satmalarına izin verilmesi oldu.

Bu t&uumlrden bir diğer &oumlnemli başlık, emek verimliliğinin artırılması. Bu konuda da &oumln a&ccedilan adım, ya da d&uumlş&uumlnsel destek, Fidel&rsquoin kendisinden geldi. Fidel, &ccedilok &uumlretenle az &uumlretene, hatta hi&ccedil &uumlretmeyene aynı şeyi veremeyeceklerini a&ccedilıkladı. Yeni sistem, iş&ccedililerin &uumlretimlerine g&oumlre oluşturulan bir prim sistemine dayanıyor. İş&ccedililer hedefleri karşıladığı durumda minimum y&uumlzde 5 olmak &uumlzere prim alıyor. Y&oumlneticiler de y&uumlzde 30&rsquoa varan primler kazanabiliyor. Ama&ccedil &ldquotembellik&rdquole m&uumlcadele etmek.

Benzer bir sorun, emeklilik yaşında ortaya &ccedilıkıyor. K&uumlba sağlık sistemi d&uumlnyanın en gelişkin sistemlerinden biri ve uluslararası kuruluşların d&uumlnyada 2015 yılında varılmasını planladığı hedefleri daha 2000 yılında yakalamış durumda. Bunun sonucu olarak beklenen yaşam s&uumlresi ciddi şekilde uzuyor. K&uumlba&rsquoda ortalama insan &oumlmr&uuml 77 yıl. Bu durumda K&uumlba halkı şu anda erkeklerde 60, kadınlarda 55 olan emekli yaşını sırasıyla 65 ve 60&rsquoa y&uumlkseltmeyi tartışıyor.

Raul bu konulardaki d&uumlzenlemelerin ve tartışmaların, &quotuluslararası k&oumlt&uuml haber vericiler&quot tarafından devrimin &oumll&uumlm&uuml olarak yorumlandığını, ama bunların sosyalizm i&ccedili tartışma ve eleştiriler olduğunun unutulduğunu s&oumlyl&uumlyor.

Uluslararası ablukayı kırmak
K&uumlba Devrimi 10 ABD başkanı eskitti, 11'incisine yine abluka koşullarında hazırlanıyor. Obama, se&ccedilim propagandası sırasında K&uumlba ile g&oumlr&uumlşebileceğini ama ablukanın devam edeceğini a&ccedilıklamıştı.

Raul, son yıllarda, gerek kıtadaki Venezuela, Bolivya ve benzeri devrimci iktidarlar, gerekse Rusya ve &Ccedilin gibi uzak ama g&uuml&ccedill&uuml &uumllkelerle geliştirilen ilişkiler sayesinde, kırılmaya başlayan uluslararası kuşatmayı, birinci elden ABD y&oumln&uumlnden de kırmak i&ccedilin adımlar atıyor.

&Oumlrneğin Kasım ayında &uumlnl&uuml akt&oumlr Sean Penn&rsquoe verdiği m&uumllakatta, Barack Obama'yla tarafsız bir yerde bir araya gelmeye hazır olduğunu s&oumlyledi. Ticaret ambargosunu kaldırması halinde Amerika'ya K&uumlba karasularında petrol arama izni verebileceklerini de bildirdi. Aynı bi&ccedilimde Brezilya ziyareti sırasında ABD hapishanelerinde 10 yıldır haksız yere yatmakta olan beş K&uumlbalı kahramanı iade etmeleri durumunda, K&uumlba&rsquoda tutuklu bulunan ABD casuslarını hemen salabileceklerini a&ccedilıkladı.

T&uumlm bu &ccedilabaların ABD ablukasını ortadan kaldırmaya yetip yetmeyeceği belli değil. Ama 11'inci ABD Başkanı'nın da K&uumlba sosyalizminin t&uumlm d&uumlnya halklarının umudu olan başarıları ve inadıyla tanışacağı a&ccedilık&ccedila g&oumlr&uumln&uumlyor.

K&uumlba Devrimi'nin 50. yılı dizisinin son yazısı yarın

50. yılında bir g&uumlzel devrim
K&uumlba'yı yıkmak i&ccedilin harcanan 50 nafile yıl
Raul Castro'nun kitabı yayınlandı