ODTÜ'lüler bu kez "EVRİM" yazdı

TÜBİTAK'ın çıkardığı Bilim ve Teknik dergisinde Evrim Teorisi'ne sansür uygulanmasına tepki gösteren ODTÜ'lü öğrenci ve akademisyenler, TÜBİTAK'tan evrim konulu kapak hazırlayarak kendisini affettirmesini istedi.

soL (ANKARA) TÜBİTAK'ın çıkardığı Bilim ve Teknik dergisinde evrimin sansüre uğradığı iddialarıyla başlayan tartışma sürüyor. ODTÜ öğrencileri ve öğretim görevlileri, bugün okullarında bir eylem yaparak bilimsel düşünceye yönelik sansür girişimlerini kınadılar.

ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu (ODTÜ BiyoGen) ile ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği (ÖED) öncülüğünde düzenlenen eylem için öğrenciler saat 12.30'da ODTÜ stadyumunda buluştular. Stadyumuna adını veren "DEVRİM" yazısının "D" harfi üzerinde toplanarak "EVRİM" yazısını öne çıkaran öğrenciler, evrim teorisini sansürleyenleri alkışlarla protesto ettiler.

Tribünlerde oluşan görüntünün fotoğrafını çeken öğrenciler, bu fotoğrafları "Bilim ve Teknik Dergisi'ne kapak olması için" TÜBİTAK yönetimine göndereceklerini açıkladılar.

ODTÜ ÖED'den Cebeci ve Yetiş'e istifa çağrısı
Daha sonra bir konuşma yapan ODTÜ ÖED Başkanı Prof. Dr. Melih Ersoy, UNESCO tarafından "Darwin yılı" olarak ilan edilen 2009 yılında, TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nin kapağının değiştirilmesinin, bilim ve bilimsel araştırmaları yaygınlaştırmak ve benimsetmekle sorumlu bir kurum için son derece kaygı verici ve kabul edilemez bir tutum olduğunu söyledi. Evrim Kuramı'na karşı takınılan tavrın, ülkenin sürüklenmeye çalışıldığı noktayı göstermesi açısından da önemli olduğunu söyleyen Ersoy, "Bu olay, tamamen dogmatik ve bilim karşıtı bir dünya görüşünün TÜBİTAK yönetimine egemen olmaya başladığını kanıtlamıştır. Bilimsel kuramların halka duyurulmasına bile tahammül gösteremeyen bu zihniyeti şiddetle kınıyor ve bu müdahalenin sorumluları olan Ömer Cebeci ve Nükhet Yetiş'in istifalarını talep ediyoruz" dedi.

ODTÜ BiyoGen Topluluğu adına yapılan açıklamada ise, öğrencilerin TÜBİTAK'tan bir "özür kapağı" bekledikleri, yetkililerin bu kapağı hazırlarken yaptıkları eylemin görüntülerinden yararlanabilecekleri belirtildi ve "Başta medyaya, bilime ve sanata olmak üzere düşünen, araştıran ve ifade eden bireylere sansürün şiddetle arttığı bu dönemde gazetelerin boş beyaz sayfalarla bilimsel dergilerin 'ısmarlama' kapaklarla çıkmasına tahammül edemiyoruz ve diyoruz ki ısmarlama kapak öyle değil böyle olur" denildi. ODTÜ'deki 26 öğrenci topluluğu adına okunan ortak açıklamada ise, bilimsel üretimi ve bilimsel düşünceyi baskı altına almanın Ortaçağ'da rastlanan bir uygulama olduğu belirtilerek, "Karanlığa teslim olmayacağız" vurgusu yapıldı.