Karşıdevrimciliğin ince zekası

BBC, Venezuela’daki Bolivarcı Devrim’in 10. yıldönümü vesilesiyle okuyucularından Hugo Chávez’in iktidardaki on yılını değerlendirmelerin istedi. Ancak ufak bir ayrıntı dikkat çekiyor: İspanyolca da dahil 31 dilde yayın yapan BBC, anketi yalnızca İngilizce bilenlere sordu!

soL (DIŞ HABERLER) İngiliz BBC News, internet sitesine koyduğu bir anketle Venezuela'da yaşayan herkesin Hugo Chávez'in iktidarda geçirdiği on yıldaki deneyimlerini paylaşmalarını istedi.

Ancak anket, BBC'nin yalnızca İngilizce sayfasında verildi. Böylece Chávez'i ancak ülkenin İngilizce bilen kesimi değerlendirebilecek. İngilizce ülkede en fazla öğrenilen yabancı dil olmasına rağmen, nüfusun büyük kısmının bu dili konuşmaması bir yana, yabancı dil öğrenme oranı zenginler arasında çok daha fazla.

Dolayısıyla BBC'nin anketinde Chávez'i değerlendirenlerin Venezuela toplumunun zengin kesimi olacağı açıklık kazanıyor. Bu elbette BBC'nin anket sonuçlarını "Venezuela halkının düşüncesi" olarak sunmasını engellemeyecek.

Yazıların içeriği de tarafsızlıktan oldukça uzak ve yönlendirici. Venezuela'da Chávez'i "dalkavuk bir kesim"in desteklediği söylenirken,ona karşı çıkanların ondan nefret ettikleri belirtiliyor. Chávez'in "yoksulların iyi bir avukatı" mı olduğu, yoksa "giderek daha fazla otokrat" hale mi geldiği soruluyor.