İdamların üzerinden 37 yıl geçti

THKO önderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan 37 yıl önce bugün idam edildiler.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) önderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan bugün idamlarının 37. yılında Karşıyaka Mezarlığı'nda anılıyor. Devrimci 78'liler Federasyonu ile 68'liler Dayanışma Derneği tarafından Ankara Karşıyaka Mezarlığı'ndaki mezarları başında düzenlenecek anma etkinliği için, saat 12.00'de Karşıyaka Mezarlığı 2 No'lu kapı önünde buluşulacak. Buradan saat 12.30'da başlayacak anma töreni için mezarları başına yürünecek.

Denizler'i idama götüren THKO-1 davası, 12 Mart darbesinin ardından 16 Temmuz 1971'de Tuğgeneral Ali Elverdi başkanlığında Baki Tuğ savcılığında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 no'lu Mahkemesi'nde başladı. Sıkıyönetim mahkemesinin, savunmaların sonuna kadar okunmasına dahi tahammül etmeyen, baskıcı atmosferinde görülen davanın sonucunun baştan belli olduğu, daha idam kararı verilmeden yayımlanan dönemin bir sıkıyönetim bildirisinde "infaz günlerinin yaklaştığı şu günlerde" ifadesinin geçmesinden anlaşılıyordu. 9 Ekim 1971 günü biten davada Deniz ve arkadaşları "TCK'nin 146. maddesini ihlal ettikleri" gerekçesiyle idama mahkum edildiler. O dönemde idamların Senato tarafından onaylanma zorunluluğu vardı. İsmet İnönü ve Bülent Ecevit red oyu kullanırken, dönemin Adalet Partisi genel başkanı Süleyman Demirel infazdan yana oy kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay da idamları onaylamıştı.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan 6 Mayıs 1972 tarihinde sabaha karşı Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde idam edildiler.

Son sözleri
Emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesinin, sosyalizmin ve Türkiye devrimci hareketinin simgeleşen isimlerinin idam sehpasındaki son sözleri şöyle oldu:

Deniz Gezmiş: "Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın marksizm-leninizm! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği! Yaşasın işçiler, köylüler! Kahrolsun emperyalizm!"

Yusuf Aslan: "Ben ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için şerefimle bir defa ölüyorum! Sizler bizi asanlar şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz! Biz halkımızın hizmetindeyiz, sizler Amerika'nın hizmetindesiniz! Yaşasın devrimciler! Kahrolsun faşizm!"

Hüseyin İnan: "Ben şahsi hiçbir çıkar gözetmeden halkımın mutluluğu ve bağımsızlığı için savaştım! Bu bayrağı bu ana kadar şerefle taşıdım! Bundan sonra bu bayrağı Türk halkına emanet ediyorum! Yaşasın işçiler, köylüler ve yaşasın devrimciler. Kahrolsun faşizm!"